News

Omul care a descoperit vaccinul pentru Ebola e pregătit să învingă coronavirusul: „Cheltuim miliarde de euro!”

02.04.2020 | 23:02
Omul care a descoperit vaccinul pentru Ebola e pregătit să învingă coronavirusul: „Cheltuim miliarde de euro!”
Virusologii canadieni lucrează zi și noapte pentru un vaccin. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Canadianul Gary Kobinger e CEO al Centrului de Cercetare pentru Boli Infecțioase al Universității Laval din Quebec.

În 12 luni vom avea un vaccin

Asemeni altor 30 de companii și instituții, Kobinger speră să dezvolte un vaccin anti-COVID în regim de urgență, iar pentru acest lucru se cheltuie miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

Într-un interviu acordat publicației Wired, Kobinger face o serie de predicții dătătoare de speranțe pentru întreaga omenire. De menționat că Kobinger e cel care a dezvoltat vaccinul împotriva Ebola și Zika.

Conform Libertatea, Kobinger colaborează cu compania biofarmaceutică Medicago, care a reușit deja să extragă moleculele similare virusului, un pas important în dezvoltarea vaccinului.

ADVERTISEMENT

Următorul pas va fi etapa testărilor umane, care va avea loc în luna august în cel mai fericit caz.

Dacă am fi pornit mai devreme aceste studii, operațiunile ar fi necesitat fonduri de 500-800 de milioane de dolari. Cheltuim însă acum sume de ordinul miliardelor de euro, fiindcă ne grăbim și totul se desfășoară în regim de urgență.

Când virusul a apărut în China, am spus că are potențialul de a ne pune la încercare nivelul de pregătire. Și ne vom da seama, probabil, că nu suntem foarte pregătiți pentru acest tip de evenimente”, a explicat directorul companiei.

ADVERTISEMENT

Kobinger a explicat că o singură companie farmaceutică nu va face față cererii în momentul în care va fi inventat un medicament: „Dacă am avea cinci formule de vaccin sigure, funcționale și puternice ar fi mult mai bine. S-ar reduce șansa unor blocaje. Cu cinci producători, am putea oferi cantități suficiente pentru întreaga planetă. Dar dacă vaccinul va exista la un singur producător, nu cred că va fi posibilă o asemenea acoperire”.

De ce durează atât dezvoltarea vaccinului?

Multă lume se întreabă de ce durează atât de mult dezvoltarea unui vaccin. Răspunsul e simplu: „Dacă va fi dezvoltat un vaccin insuficient de puternic pentru a combate virusul, el poate conduce la infecții ulterioare mai greu de tratat. Oamenii ar deveni mai expuși la infecție și la boli severe. Acesta e un lucru de care trebuie ținut cont cu mare grijă”. Așadar, vaccinul ar putea să facă mai mult rău decât bine dacă lucrurile sunt grăbite.

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri