Ceea ce se va întâmpla în următoarele decenii pentru omenire nu va fi plăcut, potrivit unui avertisment al ONU. Vor fi multe suferințe și pierderi de vieți, spun reprezentanții Organizației.
Concret, ONU și Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie precizează într-un raport că ne așteaptă valuri de căldură tot mai intense și mai frecvente.
Pentru a se evita un număr foarte mare de decese, se recomandă luarea unor măsuri de precauție. Există temeri că multe societăți nu se vor adapta la vremea nefavorabilă, drept urmare, vor dispărea treptat.
Cele mai afectat zone vor fi Asia de Sud, Asia de Sud-Vest sau Sahel.
”Potrivit evoluţiei actuale a climei, valurile de căldură ar putea atinge şi depăşi aceste limite fiziologice şi sociale în cursul următoarelor decenii, în special în regiuni precum Sahel, Asia de Sud şi Asia de Sud-Vest”, precizează cele două organizații, relatează Daily Mail
De asemenea, suferințele și pierderile de vieți omenești vor fi unele pe scară largă, amplificate de o agravare a inegalităților.
”Suferinţe şi pierderi de vieţi omeneşti la scară largă, mişcări ale populaţiei şi o agravare a inegalităţilor”, au mai transmis cele două organizații.
Conform unor calcule menționate în raport valul de căldură din Europa, din 2003, a dus la moartea a peste 70.000 de oameni, iar în Rusia, în 2010, s-au stins peste 55.000 de persoane.
De asemenea, sunt îngrijorări că temperaturile vor fi foarte ridicate în țări precum: Somalia, Pakistan sau SUA, după ce în acest s-au confruntat cu canicula.
Oamenii de știință consideră că valurile de căldură se produc din cauza schimbărilor climatice, în ultimii ani fiind tot mai accentuate.
”Criza climatică intensifica urgenţele umanitare la nivel mondial. Pentru a evita efectele sale cele mai devastatoare, trebuie să investim în mod egal în adaptare şi atenuare, în special în ţările cele mai expuse riscului”, spune Jagan Chapagain.