News

ONU: Cinci milioane de copii au murit înainte de vârsta de 5 ani în 2021, iar 1,9 milioane s-au născut morți

O statistică prezentată de ONU (Organizația Națiunilor Unite) spune că, în 2021, cinci milioane de copii au murit înainte de vârsta de 5 ani, iar 1,9 milioane s-au născut morți.
10.01.2023 | 08:18
ONU Cinci milioane de copii au murit inainte de varsta de 5 ani in 2021 iar 19 milioane sau nascut morti
Statistică alarmantă a ONU. Cinci milioane de copii au murit în 2021 înainte de a împlini 5 ani. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a prezentat, marți, o statistică alarmantă asupra mortalității înregistrate, în 2021, în rândul copiilor și al tinerilor la nivel mondial.

Statistică alarmantă a ONU. Cinci milioane de copii au murit în 2021 înainte de a împlini 5 ani

Conform datelor ONU, aproximativ cinci milioane de copii au murit înainte de a împlini vârsta de 5 ani numai în anul 2021.

ADVERTISEMENT

În plus, cele mai noi estimări publicate de Grupul inter-instituţional al Naţiunilor Unite pentru estimarea mortalităţii infantile (UN IGME) arată că 2,1 milioane de copii şi tineri cu vârsta cuprinsă între 5 şi 24 de ani şi-au pierdut viaţa în aceeaşi perioadă.

Asta înseamnă că, în urmă cu doi ani, un tânăr sau un copil au murit, în lume, la fiecare 4,4 secunde.

ADVERTISEMENT

Un alt raport al UN IGME, publicat tot marţi, a constatat că 1,9 milioane de copii s-au născut morţi în 2021. Multe dintre decese ar fi putut fi evitate cu o îngrijire medicală mai bună, se arată în raportul postat pe site-ul Organizației.

Director UNICEF: ”Zilnic, foarte mulți părinți își pierd copiii înainte de prima respirație”

Directorul UNICEF al Diviziei de analiză, planificare şi monitorizare a datelor, Vidhya Ganesh, spus că: ”În fiecare zi, mult prea mulţi părinţi se confruntă cu trauma pierderii copiilor lor, uneori chiar înainte de prima lor respiraţie”.

ADVERTISEMENT

Acesta mai adaugă că ”O astfel de tragedie răspândită, care poate fi prevenită, nu ar trebui să fie niciodată acceptată ca fiind inevitabilă”.

Din partea Grupului inter-instituţional al Naţiunilor Unite pentru estimarea mortalităţii infantile vine o altă proiecție îngrijorătoare.

ADVERTISEMENT

Cei de la UN IGME au avertizat că aproape 59 de milioane de copii şi tineri vor muri înainte de 2030 dacă ”nu se iau măsuri rapide pentru îmbunătăţirea serviciilor sanitare”.

Cele mai recente rapoarte au mai arătat că, în ciuda faptului că are doar 29% din născuţii vii la nivel mondial, Africa subsahariană a reprezentat 56% din toate decesele copiilor cu vârsta sub 5 ani în 2021. Micuții născuţi în această parte a globului sunt expuşi celui mai mare risc de deces în copilărie din lume.

Riscul ca o femeie să aibă un copil născut mort în Africa subsahariană este de șapte ori mai ridicat decât în Europa și America de Nord.

”În spatele acestor cifre se află milioane de copii și familii cărora li se refuză drepturile fundamentale la sănătate”, a declarat Juan Pablo Uribe, director global pentru sănătate, nutriție și populație de la Banca Mondială.

”Avem nevoie de voință politică și de o finanțare susținută pentru asistența medicală primară, care este una dintre cele mai bune investiții pe care țările și partenerii în curs de dezvoltare le pot face”, a mai sugerat acesta.

ADVERTISEMENT
Tags: