News

ONU face un apel la redeschiderea porturilor ucrainene: ”Sute de milioane de oameni depind de proviziile din acest stat”

Organizația Națiunilor Unite (ONU) avertizează că porturile ucrainene trebuie redeschise. În caz contrar, sute de de milioane de oameni din întreaga lume ar putea avea de suferit.
07.05.2022 | 00:29
ONU face un apel la redeschiderea porturilor ucrainene Sute de milioane de oameni depind de proviziile din acest stat
ONU cere redeschiderea porturilor ucrainene și atrage atenția asupra riscului de apariție al foametei. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Războiul din Ucraina durează deja de mai bine de 70 de zile, iar șansele ca pacea să ia locul dramelor este foarte mică. Cu toate acestea, ONU cere ca porturile ucrainene să fie redeschise.

ONU cere redeschiderea porturilor ucrainene și atrage atenția asupra riscului de apariție al foametei

La finalul acestei săptămâni, dinspre Organizația Națiunilor Unite a venit un avertisment extrem de serios.

ADVERTISEMENT

Directorul executiv al Programul Alimentar Mondial al ONU (PAM), David Beasley, avertizează că oamenii din întreaga lume vor avea de suferit dacă porturile ucrainene de la Marea Neagră nu vor fi redeschise în viitorul apropiat.

”În acest moment, silozurile de cereale ale Ucrainei sunt pline. În același timp, 44 de milioane de oameni din întreaga lume se îndreaptă către înfometare.

ADVERTISEMENT

Trebuie să deschidem aceste porturi pentru ca alimentele să poată intra și ieși din Ucraina. Lumea o cere pentru că sute milioane de oameni la nivel global depind de aceste provizii”, a spus directorul executiv al PAM.

”Timpul este foarte scump și costul inacțiunii va fi mai mare decât își poate imagina oricine. Îndemn toate părțile implicate să permită acestor alimente să iasă din Ucraina către zonele unde este nevoie disperată, astfel încât să putem evita amenințarea foametei care se arată la orizont”, a mai spus Beasley, conform Barrons.com.

ADVERTISEMENT

ONU: Milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina din cauza războiului

Cu porturile blocate din cauza războiului, milioane de tone de cereale stau în silozuri în Odesa și alte porturi ucrainene de la Marea Neagră. Există multe tone blocate pe navele care nu se pot deplasa din cauza conflictului.

În cazul în care nu se redeschid porturile, fermierii ucraineni nu vor avea unde să depoziteze următoarea recoltă din iulie/august. Asta înseamnă munți de cereale care vor fi risipiți în timp ce lumea se luptă să facă față unei crize alimentare la nivel mondial.

ADVERTISEMENT

Datele ONU indică faptul că 276 de milioane de oameni din întreaga lume se confruntau deja cu foametea la începutul anului 2022. Se preconizează că acest număr va crește cu 47 de milioane de oameni dacă războiul din Ucraina continuă.

Înainte de război, cea mai mare parte a alimentelor produse de Ucraina, suficiente pentru a hrăni 400 de milioane de oameni, era exportată prin cele 7 porturi ale țării la Marea Neagră.

ADVERTISEMENT