News

Oraşele din România în care viaţa e scumpă rău. Oamenii de aici plătesc cel mai mult pe alimente. Surpriză totală în primele locuri

În ce orașe din România viața este mai scumpă. Oamenii din aceste zone plătesc mai mult pe alimente și nu numai. Surpriza de pe primele locuri.
29.10.2023 | 12:39
Orasele din Romania in care viata e scumpa rau Oamenii de aici platesc cel mai mult pe alimente Surpriza totala in primele locuri
În ce orașe din România produsele sunt mai scumpe. Sursa foto: facebook
ADVERTISEMENT

Care sunt orașele din țară unde costurile sunt mai ridicate? Mulți ar spune că Bucureștiul și Cluj-Napoca. Specialiștii nu contestă această situație, dar aflați că nu sunt singurele zone unde oamenii plătesc dublu sau chiar triplu pe ceea ce cumpără.

Unde este traiul mai scump în România

În ultimii doi ani scumpirile s-au produs în lanț în țara noastră. Inflația mare a contribuit la apariția acestora, depășind pragul de 10%. Totuși, în iulie 2023 a fost de 9, 4%, fiind pentru prima oară în 18 luni când a scăzut sub 10%.

ADVERTISEMENT

Autoritățile au spus că se vor mai ieftini anumite produse, însă mulți români se plâng că nu le simt. Mai ales cei care locuiesc în orașele unde prețurile sunt duble sau chiar triple. Iată ce arată date recente ale Institutului Național de Statistică (INS).

Potrivit INS, cele mai scumpe orașe din țară, din punct de vedere al costului alimentelor, sunt Bucureștiul, urmat de Timișoara, nu de Cluj-Napoca, iată, așa cum poate s-ar fi așteptat multă lume, în schimb acesta se clasează pe locul al treilea.

ADVERTISEMENT

După Cluj-Napoca se situează Covasna, apoi Sfântu Gheorghe, Oțelul Roșu și Slatina. De cealaltă parte, cele mai bine cotate orașe tot din punct de vedere al costului alimentelor sunt: Slobozia, Carei, Piatra Neamț, Roman, Turnu Măgurele, Șimleu Silvaniei sau Zalău.

Ce măsuri mai au autoritățile contra scumpirilor

În aceste zile, premierul Marcel Ciolacu a anunțat extinderea cu trei luni a alimentelor pentru care se limitează adaosul comercial, adică prețurile lor nu se vor mai majora. De asemenea, lista de alimente cu preț plafonat s-a mărit de la 14 la 21.

ADVERTISEMENT

Printre alimentele care nu vor mai avea adaos comercial până în ianuarie 2024 sunt: ulei, zahăr, făină de grâu, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită, orez-bob rotund, cozonac, bulion, smântână, margarină, drojdie, pere, usturoi sau carne tocată.

”Prelungim limitarea adaosului comercial pentru alimente de bază cu încă 3 luni și extindem această măsură la 21 de categorii de produse, față de 14 în prezent. Datele de la INS ne arată că măsura a avut efectele așteptate.

ADVERTISEMENT

Am oprit creșterea excesivă a prețurilor pentru alimente, iar, pentru multe dintre produsele incluse în listă, la raft, se constată scăderi substanțiale de preț. De aceea, avem toate motivele să continuăm această măsură, care protejează în special familiile cu venituri medii și mici.

Acest guvern nu poate susține practica speculativă a unora, de a importa ieftin și a vinde scump, profitând de faptul că acel produs este necesar traiului de zi cu zi al oricărei familii”, a declarat Marcel Ciolacu, vineri, într-o nouă ședință de Guvern.

ADVERTISEMENT
Tags: