News

Orașele din România unde locuitorii nu vor mai consuma carne și lactate. Ce planuri au autoritățile aici

În unele orașe din România locuitorii nu vor mai consuma carne și lactate. Ce planuri au autoritățile de aici și ce s-ar putea întâmpla?
03.04.2024 | 18:57
Orasele din Romania unde locuitorii nu vor mai consuma carne si lactate Ce planuri au autoritatile aici
Orașele din România unde locuitorii nu vor mai consuma carne și lactate. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Orașele din România unde locuitorii nu vor mai consuma carne și lactate ar putea trece printr-o schimbare radicală. Autoritățile de aici au planuri destul de ambițioase, care vizează nu doar alimentația, ci și poluarea.

Orașele din România unde locuitorii nu vor mai consuma carne și lactate

16 orașe din România s-au alăturat coaliției C40 Cities Climate Leadership Group (C40). Acesta este un proeict ambițios care are ca scop combaterea schimbărilor climatice, dar și a mediului înconjurător.

ADVERTISEMENT

Care sunt aceste orașe? Este vorba despre Aiud, Alba Iulia, Bîrlad, Botoșani, Brașov, Buzău, Câmpina, Cluj Napoca, Constanța, Iași, Lugoj, Moinești, Petroșani, Pitești, Suceava și Tulcea.

Autoritățile de aici sunt pregătită să schimbe modul de viață al locuitorilor și să adopte practici mai sustenabile. Ce obligații au orașele din România care au aderat la coaliția C40 Cities Climate Leadership Group (C40) și de ce locuitorii nu vor mai consuma carne și lactate?

ADVERTISEMENT

Această coaliție își propune în primul rând să reducă drastic utilizarea mașinilor. Totodată, se dorește promovarea unui consum sustenabil, iar printre altele și eliminarea consumului de carne și de lactate.

Regulile din coaliția C40 Cities Climate Leadership Group (C40)

Coaliția C40 a fost la început formată din 100 de orașe. Ulterior însă, alte peste 1.000 de orașe de pe întreg globul s-au alăturat acestei mișcări și au obiective mari până în anul 2030.

ADVERTISEMENT

Pentru ca lucrurile să fie într-adevăr așa, C40 a impus și o serie de reguli obligatorii. Astfel, în toate orașele din România menționate anterior, dar și în restul orașelor care au aderat la coaliție, locuitorii nu vor mai consuma carne și produse lactate.

O regulă spune clar că este vorba despre „0 kg carne” și „0 kg produse lactate”. Printre altele, în regulament se mai menționează și reducerea la „3 articole vestimentare noi de persoană pe an”.

ADVERTISEMENT

Referitor la trafic și poluare, se are în vedere eliminarea vehiculelor private. Excepție face un singur zbor pe distanță scurtă, adică mai puțin de 1.500 km, la fiecare 3 ani per persoană. Iar toate aceste obiective au fost stabilite în raportul „Viitorul consumului urban într-o lume cu 1,5°C”, publicat inițial în 2019 și reafirmat în 2023.

Menționăm faptul că prin aceste reguli, deși stricte la prima vedere, C40 are în plan să salveze planeta. Reformele vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu până la 50% în anul 2030.

ADVERTISEMENT