News

Orașul alcătuit dintr-un singur bloc. Localnicii merg cu liftul la cumpărături sau la biserică. Video

Orașul Whittier din Alaska are toți locuitorii într-un singur bloc, în care funcționează o școală, o biserică și mai multe magazine
05.03.2023 | 14:22
Orasul alcatuit dintrun singur bloc Localnicii merg cu liftul la cumparaturi sau la biserica Video
Singurul bloc din orășelul Whittier/ Sursă: CBS Sunday Morning
ADVERTISEMENT

În statul american Alaska există un orășel unic în lume prin faptul că toți locuitorii săi trăiesc într-un singur bloc care, totodată, le oferă toate facilitățile necesare vieții în comun, precum magazine sau o școală. Whittier este o localitate cu numai 300 de persoane care se cunosc unul pe celălalt, liftul fiind un loc esențial pentru socializare, relatează CBS Sunday Morning.

Blocul de 14 etaje a fost construit în 1953, de către armata americană, pe fondul pregătirilor Statelor Unite pentru un posibil război cu țările comuniste ale lumii. După ce utilitatea militară a clădirii a devenit irelevantă, blocul a fost preluat de către o companie de căi ferate, care îl deține și astăzi. De altfel, o mare parte dintre locuitorii/ locatarii orașului sunt și acum angajați ai companiei.

ADVERTISEMENT

Whittier mai are și alte clădiri însă niciuna dintre acestea nu este rezidențială, toți cei 300 de oameni ai orășelului fiind masați în blocul de 14 etaje. O specificitate a clădirii este că singura cale de acces este reprezentată de un tunel de 4 kilometri lungime. „Este un orășel ciudat pentru că e o singură cale de intrare și de ieșire”, spune o femeie, referindu-se la tunelul săpat prin munte.

Chiar nu e pentru toată lumea”, spune un alt localnic referind-se la faptul că tunelul – cel mai mare din America de Nord – se închide în fiecare seară, de la ora 22.30, lăsând orășelul din Alaska complet izolat. Însă locatarii s-au obișnuit cu această situație, mai ales că vederea pe care o au de la ferestrele apartamentelor lor este de-a dreptul spectaculoasă.

ADVERTISEMENT

În plus, închiderea tunelului nu înseamnă că oamenii rămân închiși în apartamentele lor. În uriașul bloc, funcționează un hotel, o secție de poliție, magazine, clinică, o biserică și chiar și un birou notarial. Copiii din clădire au la dispoziție o școală care, în momentul de față, are câteva zeci de elevi. Totuși, este nevoie să înveți labirintul de culoare din interiorul clădirii pentru a avea acces la toate aceste facilități.

Whittier a devenit cunoscut în întreaga lume după ce o adolescentă care locuiește cu familia în bloc a început să posteze clipuri pe TikTok legate de viața din clădire. Acestea au adunat milioane de vizualizări, iar deseori utilizatorii îi compătimesc pe locatari din cauza condițiilor specifice. Însă aceștia susțin că sunt foarte mulțumiți de viața lor și de izolarea specifică Alaskăi.

ADVERTISEMENT

„Vreau ca oamenii să știe că este un loc frumos și unic în felul lui. Înainte de a-l judeca, trebuie să vii în vizită”, a spus unul dintre ei. Au fost cazuri în care tineri care au plecat să studieze s-au reîntors apoi în clădire, iar alții vin din state îndepărtate ale SUA, precum South Dakota.