Life

Orașul care e traversat de singurul pârâu termal din România. Apa are o temperatură de 30 de grade chiar și iarna

Ce oraș din România este străbătut de singurul pârâu termal din România? Puțini oameni știu de existența acestuia, chiar dacă apa are constant 30 de grade.
13.04.2024 | 14:46
Orasul care e traversat de singurul parau termal din Romania Apa are o temperatura de 30 de grade chiar si iarna
Care este singurul pârâu termal din România. Sursa foto: colaj Fanatik/ Facebook
ADVERTISEMENT

Un oraș din România este străbătut de singurul pârâu termal din România. Indiferent de anotimp, apa are o temperatură constantă de 30 de grade. Acesta are o lungime de 20 de metri și puțini știu de existența lui.

Care este singurul pârâu termal din România

Strada Armatei Române, din Oradea, este traversată de Peța, singurul pârâu termal din România. Apa are o temperatură de 30 de grade, chiar și pe timp de iarnă, iar lungimea pârâului este 20 de kilometri.

ADVERTISEMENT

Apa străbate orașul de la est la vest și izvorăște din stațiunea bihoreană Băile 1 mai și se varsă în râul Crișul Repede, în apropiere de granița cu Ungaria. De altfel, este casa a două specii rare de pești.

Este vorba despre boarţa şi zvârluga. În plus, există alte trei specii comune care cresc și dezvoltă Peța: cleanul, bibanul, carasul. Aici se mai întâlnește o floare-monument al naturii, ce a supraviețuit erei glaciare, nufărul termal.

ADVERTISEMENT

Cândva, pârâul Peța a apărat cetatea. În prezent, este protejat prin lege, astfel că, după ce a fost propus un proiect pentru lărgirea străzii Armatei Române, ecologiștii au cerut primăriei să facă un studiu pentru a vedea cum va fi afectată biodiversitatea.

Din punctul lor de vedere, planul urbanistic nu este în regulă nici din punct de vedere rutier, deoarece ar duce la încetinirea traficului din zonă, având în vedere că arterele din vecinătate ar rămâne la fel de înguste.

ADVERTISEMENT

Totodată, activiștii de mediu au atras atenția și au afirmat că proiectul ce ar putea afecta singurul pârâu termal din România nu prevede protejarea vegetației și a celor peste 340 arbori ce vor fi păstrați în zonă.

Activiștii au transmis o scrisoare deschisă

Activiștii de mediu au cuprins toate argumentele într-o scrisoare deschisă, semnată de Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, Fundația pentru Cultură și Educație Ecologistă ECOTOP și Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius.

ADVERTISEMENT

„Solicităm clarificări și detalii suplimentare cu privire la impactul asupra mediului și la planurile de gestionare a deșeurilor asociate proiectului”, se arată în scrisoare în care se atrage atenţia că proiectul nu stipulează măsuri eficiente pentru a minimiza impactul asupra vegetației din zona șantierului și protejarea celor peste 340 arbori care vor fi păstrați în zonă.

Solicităm un studiu care să estimeze eficiența măsurilor propuse, având în vedere faptul că arterele propuse în cadrul acestui proiect vor fi conectate cu alte străzi și artere mai înguste, unde traficul va fi încetinit, provocând un efect de domino. Un plan detaliat pentru protecția și conservarea arborilor existenți, inclusiv măsuri concrete pentru protejarea exemplarelor rămase în picioare și pentru înlocuirea celor tăiați, conform prevederilor legale și a angajamentelor privind regenerarea spațiilor verzi”, se arată în scrisoare, conform adevărul.ro, 

ADVERTISEMENT