Life

Orașul din Europa aflat lângă un supervulcan. Dacă va erupe, va fi dezastru

Orașul din Europa aflat lângă un supervulcan. Dacă acesta va erupe, la un moment dat, va fi un dezastru pentru populație.
24.09.2023 | 16:07
Orasul din Europa aflat langa un supervulcan Daca va erupe va fi dezastru
Orașul din Europa care se află lângă un vulcan periculos. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Unde este orașul din Europa care se află lângă un supervulcan foarte periculos. Dacă acesta va erupe, efectele vor fi devastatoare pentru populație.

Orașul din Europa aflat lângă un supervulcan. Ce s-ar întâmpla dacă ar erupe

Locuitorii din Golful Napoli se află foarte aproape de o zonă cu o intensă activitate vulcanică. Câmpiile Flegree reprezintă o adevărată amenințare pentru oameni, iar seismologul Nicola Alessandro Pino.

ADVERTISEMENT

Localnicii sunt avertizați să se pregătească pentru un eventual pericol. În apropiere de Napoli, se ridică jeturi de abur sulfuros din Câmpiile Flegree, care se întind pe 150 de kilometri pătrați. Supervulcanul este situat sub suprafața acestor câmpii, iar de sub scoarța terestră ies cantiăți uriașe de magmă și gaze.

“Peste trei kilometri de scoarță terestră, ridicată cu mai mult de un metru – vă puteți imagina despre ce fel de presiune vorbim.

ADVERTISEMENT

Facem tranziția de la o fază elastică la una neelastică. Dacă iau o crenguță și o îndoi, va avea mai întâi o fază elastică. Dacă îi dau drumul, revine la forma inițială. Dar dacă este îndoită în continuare, începe să se rupă – eu aud totul trosnind”, a explicat seismologul Nicola Alessandro Pino, potrivit Digi24.ro.

În Câmpiile Flegree, scoarța terestră se îndoaie și chiar s-ar putea deschide, la un moment dat, așa cum s-a întâmplat la cutremurul din martie 1970. Înainte să se întâmple acest lucru, pământul se ridicase deja cu aproximativ un metru, la fel ca în prezent.

ADVERTISEMENT

În anumite zone, temperatura mării a depășit 70 de grade Celsius. Localnicii au fost speriați, iar oamenii de știință au venit la fața locului pentru a face cercetări. Ciclul s-a mai repetat și în anii ’80, atunci când a mai avut loc un alt cutremur, după care pământul s-a lăsat din nou.

În ultimii 20 de ani, pământul s-a ridicat din nou. Potrivit seismologului, acest lucru înseamnă că, cel mai probabil, scoarța se va rupe, la un moment dat. Cu toate acestea, “nu neapărat că ne îndreptăm către o erupție catastrofală”, însă există și o asemenea posibilitate.

ADVERTISEMENT

Care sunt șansele să se producă o catastrofă

Pământul s-a ridicat “mai mult ca niciodată” în ultimii ani, cu aproape 10 cm mai sus decât în 1984. Conform unui scenariu, gazele ar putea scăpa și presiunea ar scădea dacă s-ar produce o serie de cutremure mai mici. În acest fel, pământul se va scufunda la loc.

Însă există și un alt scenariu, care este cu adevărat catastrofal. Presiunea ar putea fi eliberată printr-o erupție imensă. În acest fel, orașul Napoli și regiunea care îl înconjoară ar fi distruse.

Un operator de turism a declarat că este, într-adevăr, un mare risc, dar și o frumusețe, deoarece activitatea vulcanică se poate observa din anumite zone. Localnicii sunt conștienți că vulcanul ar putea să erupă oricând.

Câmpiile Flegree sutn atent monitorizate de către seismologul Nicola Alessandro Pino și vulcanologul Mauro di Vito. Aceștia urmăresc activitatea vulcanului, iar informațiile sunt transmise către centrul de comandă pentru a avertiza populația în cazul unui dezastru.

Au fost făcute planuri de evacuare, dar nu se știe dacă vor funcționa. “Dacă se întâmplă, nu cred că va fi suficient timp să scăpăm. Cu excepția cazului în care avertismentele vin într-adevăr suficient de repede”, a spus un localnic.

ADVERTISEMENT