Life

Orașul din Europa care a devenit un real pericol. Mulți români îl adoră în orice perioadă din an

Un oraș din Europa adorat de români, dar și de alți turiști străini a devenit un real pericol. Cei de la UNESCO trag un semnal de alarmă în acest sens.
12.08.2023 | 17:06
Orasul din Europa care a devenit un real pericol Multi romani il adora in orice perioada din an
Orașul din Europa care a devenit un real pericol. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un oraș din Europa adorat de turiștii străini și inlcusiv de români e în mare pericol. Un semnal de alarmă în acest sens a venit chiar din partea UNESCO. Sursa citată spune că dacă nu se fac schimbări, scenariul va fi din ce în ce mai sumbru.

Orașul din Europa care a devenit un real pericol

Este vorba despre Veneția. Iar conform oficialilor de la UNESCO, orașul din Europa se confruntă cu “probleme de lungă durată, dar urgente”. Sursa citată spune că dacă acestea nu sunt rezolvate, urmările ar putea fi grave.

ADVERTISEMENT

Despre ce probleme este vorba? UNESCO face referire la inclusiv inundațiile cauzate de creșterea nivelului mării. De asemenea, sunt menționate și daunele provocate de turismul excesiv, după cum arată cei de la Mirror.

„Prea mulți turiști și creșterea nivelului mării ar putea provoca pagube “ireversibile” în Veneția”, a conformat agenția culturală a ONU. Menționăm că orașul italian unic din Europa și emblematic a fost recomandat de UNESCO pentru lista Patrimoniului Mondial în pericol. Iar alături de el mai este și laguna care înconjoară cele 120 de insule care îl compun.

ADVERTISEMENT

Organizația ONU a declarat că Italia nu face suficient pentru a proteja orașul de impactul schimbărilor climatice și al turismului de masă. Totodată, sursa citată mai preciza și că Veneția are nevoie de o intervenție urgentă.

Prin ce schimbări a trecut Veneția până acum

Cum arată cel mai sumbru scenariu? Este de așteptat ca ridicarea nivelului mării să împingă apele tot mai sus până la sfârșitul secolului, cu 30 cm până la 120 cm. Iar toate acestea se datorează încălzirii globale. 

ADVERTISEMENT

Iar un exemplu este situația din luna noiembrie 2019. Atunci, Veneția a suferit al doilea cel mai grav eveniment de inundații din ultimii 100 de ani. Inclusiv Piața Saint Marc, situată la o înălțime redusă, a fost acoperită de câțiva metri de apă.

O altă problemă cu care se confruntă Veneția, un oraș aparte din Europa, este faptul că multe dintre clădiri se scufundă. Fundațiile structurilor sale aparent plutitoare sunt construite cu ajutorul unui sistem de piloți. De aici și problemele.

ADVERTISEMENT

Baza solidă se află mult mai jos. Ce înseamnă asta? Că constructorii orașului au împins fundațiile în stratul de argilă comprimată. Deși acest lucru a funcționat bine, clădirile încă se mișcă încet și s-au scufundat cu 15 cm în ultimul secol.

UENSCO mai face referire și la problema turismului excesiv. Conform sursei citate, într-o singură zi, în timpul Carnavalului din 2019, aproximativ 193.000 de persoane s-au înghesuit în centrul istoric, punând la grea încercare clădirile și serviciile de acolo.

Deși autoritățile din acest oraș de vis din Europa s-au pregătit să introducă o taxă pentru excursioniștii de o zi pentru a controla numărul de vizitatori, acest lucru a tot fost amânat de-a lungul timpului.

ADVERTISEMENT
Tags: