Life

Țara din Europa care îți dă bani ca să termini studiile. Și românii au acest drept: “Ai doar de câștigat”

Țara din Europa unde primești bani pentru a-ți termina studiile. Românii au și ei acest drept. Ce condiție trebuie să îndeplinească.
23.04.2024 | 15:27
Tara din Europa care iti da bani ca sa termini studiile Si romanii au acest drept Ai doar de castigat
Țara Europa unde primești bani pentru a-ți finaliza studiile. Sursa foto: Pixabay, Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Țara din Europa care le dă străinilor bani pentru a-și termina studiile. Românii au și ei acest drept și pot beneficia de un împrumut de la stat.

Țara din Europa unde primești bani ca să-ți termini studiile. Și românii au acest drept

Doi români stabiliți în Norvegia au vorbit despre șansa pe care o pot avea străinii care se stabilesc aici. Străinii sunt încurajați să-și termine studiile și chiar sunt plătiți pentru acest lucru.

ADVERTISEMENT

Daniel Solheim și Angela Kecskes sunt doi români stabiliți în această țară și au vorbit despre cum funcționează acest sistem. La început, pentru Angela a fost greu să învețe limba norvegiană, mai ales că locuia într-un oraș mic.

Ulterior, atunci când s-a mutat într-un oraș mai mare, Angela a reușit să învețe mai bine limba. Românca a învățat, în paralel, limba engleză și norvegiană. Cei mai mulți locuitori sunt bilingvi.

ADVERTISEMENT

De asemenea, a ajutat-o foarte mult să urmeze cursuri la școala pentru adulți. Oameni se pot înscrie la o astfel de instituție gratuit și pot obține competențele profesionale de care au nevoie pentru a urma o facultate.

Angela a reușit să obțină un loc de studiu în ultimul an de liceu, iar la vară are examene și speră să poată intra la o faultate. Această școală a ajutat-o să învețe bine engleza și norvegiana.

ADVERTISEMENT

Străinii care vin în Norvegia și nu și-au terminat studiile se pot înscrie la această școală. Aceștia trebuie doar să depună o cerere pentru a primi un loc într-o școală pentru adulți, unde își pot finaliza studiile și pot primi competențele de care au nevoie.

Este valabil și pentru cei care nu au terminat gimnaziul, liceul sau nu au susținut examenul de Bacalaureat. Cei care își termină studiile sunt susținuți în Norvegia și chiar au acces la un împrumut.

ADVERTISEMENT

Cum poate fi obținut împrumutul

Pentru a avea acces la acest împrumut, au nevoie de drept de ședere definitiv în Norvegia, care se poate obține după 5 ani de muncă. Acest împrumut include o bursă care acoperă 10 luni din an, exact cât durează un an școlar în această țară.

“Cei care aplică pentru completarea studiilor, fie la nivel gimnazial, liceal sau mai departe, au acces la un împrumut de stat, atâta vreme cât au dreptul de ședere definitiv în Norvegia, pe care îl obții după 5 ani de muncă. 

Acel împrumut este format dintr-un împrumut bănesc și o bursă care acoperă 10 luni din an, adică exact durata unui an școlar. Asta înseamnă că statul îți facilitează învățământul.

Prin acel împrumut, acoperi o parte din venituri la care poate renunți ca să ai timp să faci orele de curs, în sensul că nu pierzi nimic, ai doar de câștigat și la urmă o parte din acel împrumut se transformă în bursă, atâta vreme cât tu ești la zi cu examenele, cu probele, ș.a.m.d.”, a explicat Daniel Solheim în cadrul emisiunii Departe de România, de la Știri Diaspora.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatrie, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii