News

Orașul din România care a devenit un exemplu la nivel național. Un fenomen unic se produce aici

Un oraș din România a devenit un real exemplu la nivel național. Un fenomen unic se produce aici și e cu adevărat spectaculos.
14.03.2024 | 08:24
Orasul din Romania care a devenit un exemplu la nivel national Un fenomen unic se produce aici
Orașul din România care a devenit un exemplu la nivel național. Sursă foto: CJ Argeș, SEdC Mioveni / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Orașul din România care a devenit un exemplu la nivel național nu e deloc departe de București. Aici se produce un fenomen unic, care de altfel a generat interes în rândul anumitor categorii de români.

Orașul din România care a devenit un exemplu la nivel național

România are o mulțime de locuri superbe. Nu toate sunt însă cunoscute și de români. Avem izvoare cu ape minerale unice priveliști spectaculoase și nu numai. De asemenea, în anumite orașe au loc unele activități la care puțini s-ar fi gândit.

ADVERTISEMENT

Orașul din România care a devenit un exemplu la nivel național este Mioveni din județul Argeș. E situat la o distanță nu foarte mare de București, iar aici se produc lucruri interesante.

Mai exact, la stația de epurare a apelor uzate din orașul Mioveni, nămolul este transformat în compost fertilizant pentru terenurile agricole. Ce este și mai interesant e faptul că toate costurile pentru eliminarea nămolului sunt reduse cu 80%.

ADVERTISEMENT

Menționăm faptul că proiectul privind transformarea nămolului din apele uzate de la Mioveni este pus în practică de aproape 8 ani de zile. De abia recent însă, activitatea de aici a fost și remarcată.

Orașul din România a devenit un exemplu la nivel național. De altfel Proiectul de la Mioveni este brevetat de câțiva ani și la OSIM. Cum are loc acest proces de transformare al nămolului și cât durează?

ADVERTISEMENT

Cât durează transformarea nămolului

Nicolae Tudose, director Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni, compania publică ce are în administrare și stația de epurare a apelor uzate de la Mioveni, le-a povestit celor de la Adevărul câteva detalii interesante.

Se pare că transformarea nămolului din apele uzate durează minimum 8 săptămâni. În această perioadă are loc în primul rând distrugerea agenților patogeni, dar și a semințelor de buruieni, alături de bacterii.

ADVERTISEMENT

Rezultatul este un compost cu o umiditate de 33% și un pH de 6,9. Iar potrivit lui Nicolae Tudose, acesta susține creşterea fertilităţii solurilor, respectiv a producției agricole.

„OSIM-ul confirmă că este conform compostul pe care noi îl producem la Mioveni. De fiecare dată când producem acest compost fertilizant prelevăm analize și din nămolul eliminat și din materialul de structură cu care amestecăm nămolul, iar apoi facem și alte analize la finalul compostului, în special în ceea ce privește metalele grele”, a declarat pentru „Adevărul“ Nicolae Tudose.

Orașul din România care a devenit un exemplu la nivel național a stârnit mare interes. O mulțime de fermieri din țară au devenit interesați de compostul rezultat din nămol de la stația din Mioveni. Acesta ajunge să fie folosit ca îngrășământ natural pentru terenurile agricole.

ADVERTISEMENT