News

Orașul din România care a interzis trotinetele electrice de închiriat: “A fost pusă în pericol siguranța traficului”

Trotinetele electrice, devenite deja un fapt comun în orașele din România, au fost interzise într-un dintre cele mai mari orașe din țară
13.08.2023 | 18:32
Orasul din Romania care a interzis trotinetele electrice de inchiriat A fost pusa in pericol siguranta traficului
Trotinetele electrice, interzise într-un mare oraș din România. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Trotinetele electrice administrate de către companiile Bolt și Uber nu mai sunt disponibile în Constanța, după ce primăria orașului de la malul mării nu a mai prelungit autorizațiile de funcționare pentru cele două firme.

Constanța, fără trotinete electrice

Autoritățile de la malul mării au explicat că autorizațiile de funcționare ale celor două firme nu au mai fost prelungite pentru acest an. „Din cauza numeroaselor încălcări ale prevederilor regulamentului, actele administrative emise pentru anul 2023 nu au mai fost prelungite”, au declarat oficialii Primăriei Constanța, citați de Info-Sud-Est.

ADVERTISEMENT

Mai mult, municipalitatea susține că trotinetele electrice operate de către cele două companii au pus în pericol siguranța traficului rutier și pietonal, fiind invocată staționarea acestora în stațiile de autobuz, în fața trecerilor de pietoni precum și la intrarea în blocurile de apartamente sau în instituții.

„S-au constatat şi alte încălcări ale regulamentului, precum staţionarea pe partea carosabilă, în dreptul trecerilor de pietoni, a staţiilor de autobuze şi pe pistele de biciclete. Multe trotinete electrice blocau căile de acces în blocuri şi alte instituţii publice, staționau în zona spaţiilor verzi şi a altor perimetre interzise (faleze, zona peninsulară etc.) uneori şi trei zile, deşi aveau staţii alocate pe toata raza municipiului Constanţa.

ADVERTISEMENT

Au fost dispuse zeci de măsuri tehnico-administrative de ridicare de pe domeniul public a trotinetelor electrice aparţinând celor doi operatori economici întrucât a fost pusă în pericol siguranţa traficului rutier sau pietonal”, se mai arată în răspunsul dat de Primăria Constanța.

Pe de altă parte, reprezentanții companiei Bolt au precizat că sunt gata să readucă aceste trotinete electrice în oraș imediat ce administrația locală va permite acest lucru. „Având în vedere experiența noastră foarte bună din sezonul trecut și popularitatea trotinetelor în oraș, suntem siguri că administrația ia în considerare interesul localnicilor și al turiștilor, oferindu-le mijloace alternative de transport și permițându-le să evite aglomerația”, se arată în comunicatul companiei.

ADVERTISEMENT

Câte accidente sunt produse de cei pe trotinete

Potrivit datelor Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) în anul trecut au fost înregistrate 155 de accidente grave cu trotinete electrice, dublu faţă de 2021. „Circa 9 din 10 accidente se produc din vina conducătorilor trotinetelor, printre principalele cauze numărându-se: abaterile de la respectarea regulilor de circulaţie, viteza neadaptată la condiţiile de drum, neacordarea de prioritate, neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers sau circulaţia pe sens opus.

În 2022, au fost înregistrate în total 155 de accidente grave cu trotinete electrice, dublu faţă de 2021, când au fost raportate 75 de astfel de accidente, rezultând decesul a opt persoane, rănirea gravă a 131 persoane şi rănirea uşoară a altor cinci”, se arată în comunicatul UNSAR.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește accidentele ușoare, datele arată că dintr-un total de 1.097 de astfel de accidente, 893 au fost produse din cauza utilizatorilor acestui tip de vehicule, soldate cu rănirea uşoară a 919 persoane.

ADVERTISEMENT
Tags: