News

Orașul din România, cu doar 5.500 de locuitori, care e mai mare decât București, Timișoara și Cluj la un loc. Puțini știu de el

Orașul din România care, cu doar 5.500 de locuitori, este mai mare decât București, Timișoara și Cluj la un loc. În ce județ se află.
28.05.2023 | 16:33
Orasul din Romania cu doar 5500 de locuitori care e mai mare decat Bucuresti Timisoara si Cluj la un loc Putini stiu de el
Broșteni, orașul din România, cu doar 5.500 de locuitori, care e mai mare decât București, Timișoara și Cluj la un loc. Sursa foto: primariabrosteni.ro
ADVERTISEMENT

Broșteni, județul Suceava, este orașul cu cea mai mare suprafață din România. Puse toate la un loc, Bucureștiul (228 km pătrați), Timișoara (130) și Cluj-Napoca (179) nu fac cât așezarea situată în nord-estul țării.

Broșteni, orașul din România, cu doar 5.500 de locuitori, care e mai mare decât București, Timișoara și Cluj la un loc

În România există extrem de multe anomalii administrative. Una dintre acestea este ierarhia celor mai întinse așezări din țară. Deși Capitala are peste 2 milioane de locuitori, aceasta nu depășește, ca suprafață, un oraș cu 5.500 de suflete!

ADVERTISEMENT

În acest moment, orașul Broşteni (județul Suceava), conduce topul așezărilor cu cele mai mari suprafețe. Acesta se întinde pe 594 de kilometri pătraţi, o suprafață de două ori şi jumătate mai mare decât cea a Bucureștiului. De subliniat că doar 228 kilometri pătraţi are Capitala României. În schimb, populaţia este de aproape două milioane de locuitori.

Broșteni este poziționat în sud-vestul județului Suceava, la granița cu județele Neamț și Harghita. Se învecinează la nord cu comunele Crucea și Ostra din județul Suceava, la sud comuna Bilbor din județul Harghita, la est comuna Borca din județul Neamț iar la vest comuna Panaci din județul Suceava.

ADVERTISEMENT

România are aproximativ 300 de aşezări urbane. Circa 20 dintre ele sunt destul de mari, atât ca populație, cât și ca suprafață. Revenind la localitatea din Suceava, aceasta a devenit oraş în 2004, prin Legea 83, prin care sute de comune au devenit localităţi urbane.

Conform Recensământului din 2022, oraşul bucovinean are o populație de 5.506 locuitori. Este plasat abia pe locul al şaselea în topul oraşelor din Suceava, după populaţie. Top 3 al celor mai întinse orașe din România:

ADVERTISEMENT
  1. Broşteni (Suceava) – 594 de kilometri pătraţi
  2. Vişeu de Sud (Maramureş) – 443 de kilometri pătraţi
  3. Săcele (Braşov) – 320 de kilometri pătraţi

Broșteni, un relief predominant muntos: 85%

Teritoriul orașulu este format din localitățile componente Broșteni (reședință), Hăleasa, Lungeni și Neagra, și din satele Cotârgași, Dârmoxa, Frasin, Holda, Holdița și Pietroasa, se arată pe site-ul oficial al așezării.

ADVERTISEMENT

Localitatea este una tipică de munte. Elementele urbane apar doar în zona centrală, datorită complexului de blocuri de locuințe construite pentru personalul angajat în fostele mine din zonă. Dispunerea zonelor intravilane este una răsfirată, specifică așezărilor de munte.

Relieful predominant al localității îl constituie munții. Aceștia acoperă 85% din teritoriu, 12% fiind zonă de deal și doar 3% teren arabil. Altitudinea este cuprinsă între 1.500 metri și 1.700 metri spre limita superioară păduroasă.

ADVERTISEMENT
Tags: