News

Orașul din România cu un spital neterminat de 30 de ani. Între timp s-a renunțat la construirea a patru etaje

Orașul așteaptă de peste 30 de ani să aibă un nou spital, iar termenul optimist pentru finalizarea construcției este anul 2026.
14.10.2023 | 19:40
Orasul din Romania cu un spital neterminat de 30 de ani Intre timp sa renuntat la construirea a patru etaje
Macheta viitorului spital orășenesc din Sinaia/ Foto: Compania Națională de Investiții
ADVERTISEMENT

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a stabilit noi indicatori tehnico-economici pentru construirea Spitalului Orășenesc din Sinaia, care ar avea ca termen de finalizare prima jumătate a anului 2026. Însă locuitorii din Sinaia au motive să fie sceptici față de acest respectarea acestui termen întrucât lucrările au pornit acum mai bine de trei decenii, în anul 1992.

Un spital pasat de la o instituție la alta

Speranțele localnicilor erau mari la începutul anilor 90 când li s-a promis că Sinaia va avea un nou spital, o clădire impozantă cu nu mai puțin de nouă nivele: subsol, demisol, parter și șase etaje.  Clădirea veche, în care funcționează spitalul și până în ziua de astăzi, a fost ridicată acum 140 de ani, în timpul regelui Carol I, iar complexul de pavilioane nu mai corespunde cerințelor moderne.

ADVERTISEMENT

Lucrările la noul spital au început în 1992, dar s-au oprit aproape imediat la nivelul de suprastructură realizată în proporție de numai 10%. Au trecut apoi două decenii, timp în care proiectul a fost mutat de la Ministerul Sănătății la Consiliul Județean Prahova și apoi la primăria orașului. Speranțele au renăscut în 2013 când proiectul a fost relansat, iar în perioada 2015-2018 s-au executat lucrări de finalizare a structurii de rezistență, zidărie pereți exteriori ș.a. Concomitent s-a și demolat din ce s-a construit anterior: unele elemente de compartimentare și șarpanta de la un corp al clădirii. Tot s-a renunțat la construirea a patru etaje astfel că regimul de înălțime a devenit S+D+P+2E.

Apoi clădirea a intrat din nou la conservare, iar în 2019-2020 s-a făcut un nou proiect tehnic, însă primăria Sinaia nu dispunea de resursele necesare pentru a finanța proiectul. În consecință, acesta a fost trecut sub oblăduirea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin Compania Naţională de Investiţii, mutare care a avut loc în 2020, iar în anul următor au fost aprobați indicatorii tehnico-economici și s-a atribuit un nou contract de lucrări.

ADVERTISEMENT

Șantierul de la spital a fost redeschis, astfel că la finele lunii mai stadiul fizic al lucrărilor de execuție era de aproximativ 65%, în baza unui valori totale a investiției estimată la 121.000.000 lei. Numai că între timp, primăria și DSP Prahova au cerut o serie de lucrări suplimentare și un plus de dotări, printre acestea fiind creșterea suprafeței construite și a numărului de paturi, precum și modificarea regimului de înălțime. Nu s-a cerut revenirea la cele șase etaje, ci construirea unei mansarde peste cele două etaje, mansardă în care ar urma să se amenajeze un spațiu de relaxare pentru personalul medical.

Costurile imense ale întârzierilor

Automat noile cerințe duc la creșterea costurilor totale, iar un alt factor care va face ca spitalul din Sinaia să fie și mai scump este ajustarea prețului în funcție de inflație. În consecință, Ministerul Dezvoltării a elaborat un proiect de hotărâre de guvern care conține noii indicatori tehnico-economici care prevede o valoare totală a investiției de 272.498.000 lei, cu termenul de finalizare peste 30 de luni ceea ce înseamnă că noul spital va fi operațional abia în prima jumătate a anului 2026, la 34 de ani de la începerea „ctitoriei” spitalicești din Sinaia.

ADVERTISEMENT

De altfel, revizuirea în plus a costurilor proiectelor de infrastructură spitalicească a devenit un fenomen generalizat. Cu numai o zi înainte ca Ministerul Dezvoltării să publice noile costuri estimate pentru Spitalul Orășenesc din Sinaia, Ministerul Sănătății a publicat două proiecte de hotărâre de guvern prin care vor fi aprobate majorările costurilor pentru spitalele regionale din Cluj și Iași, cu suma totală de aproape 1,7 miliarde de lei. Estimările inițiale fuseseră făcute în 2019, dar cum autoritățile nici măcar nu au reușit să demareze lucrările pe șantier în acești patru ani, costurile au crescut din cauza inflației accelerate din aceste interval de timp.

Același lucru se va întâmpla și în cazul Institutului Oncologic din Timișoara, tot din cauza lentorii cu care s-a derulat proiectul. Valoarea inițială a investiției era de 511.628.000 de lei, în anul 2015. Licitația de atribuire a contractului a fost anulată în 2018, iar apoi s-a ajuns la concluzia că este nevoie de un nou studiu de fezabilitate întrucât primul data din 2012.

ADVERTISEMENT

Ca obiectiv de investiții de interes major, Institutul Regional de Oncologie Timișoara a fost introdus în Planul Național de Redresare și Reziliență adoptat în anul 2021. Anii pierduți în derularea acestui proiect a făcut ca suma totală necesară acestei investiții să fie de peste două ori mai mare, noua estimare fiind de 1,153 miliarde de lei.

ADVERTISEMENT