Life

Orașul din România din care oamenii fug pe capete. Tinerii au plecat în străinătate și străzile sunt aproape pustii

Orașul din România din care oamenii au fugit. Cândva era considerat o perlă regională, însp acum străzile au rămas pustii.
18.09.2023 | 20:00
Orasul din Romania din care oamenii fug pe capete Tinerii au plecat in strainatate si strazile sunt aproape pustii
Orașul din România care a rămas falit. Sursa foto: colaj Fanatik/ Facebook
ADVERTISEMENT

La 30 de ani de la Revoluție, România s-a schimbat profund, dar nu neapărat în bine. Țara noastră s-a depopulat îngrijorător de mult, lucru care nu doar că este demonstrat de statistici, dar poate fi observat cu ochiul liber. Un exemplu este un oraș din Vrancea, ce cândva era considerat o perlă regională.

Orașul din România care a rămas aproape gol

La 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, România a ajuns o țară goală, plină de așa zise orașe fantomă. Un exemplu concret este Focșani. Reședința județului Vrancea trece cu greu de pragul sărăciei.

ADVERTISEMENT

În 2022, PIB-ul județului era de 14,8 miliarde de lei, iar anul acesta se preconizează că nu va trece de 16,4 miliarde de lei. Cânva era o adevărată perlă regională, însă acum străzile au rămas pustii.

Oamenii fug pe capete din  calea neajunsurilor și iau calea străinătății, astfel că de cele mai multe ori seara nu mai e nimeni pe drum, exact ca în versurile celebrului cântec românesc. Și nu este de mirare, căci primarul Cristi Valentin Misăilă a dezvăluit, în luna februarie, că bugetul orașului Focșani a fost respins pentru a treia oară.

ADVERTISEMENT

„Ne aflăm deja la sfârşitul lunii februarie şi nu avem un buget aprobat. Municipiul Focşani cred că este singurul municipiu din ţară care nu are buget aprobat. (…) Dumnealor (majoritatea PNL-USR – n.red.) au blocat iarăşi bugetul unui întreg municipiu, blocaj care ne pune într-o mare dificultate cu privire la efectuarea plăţilor. Se apropie termenul de plată pentru obligaţii curente”, a declarat primarul, conform romaniatv.net. 

Plățile se fac din taxele și impozitele încasate

Prin obligații curente, primarul din Focșani făcea referire la bursele elevilor, pensiile persoanele cu dizabilități, mâncarea din căminele pentru bătrâni șu multe altele. Taxele și impozitele încasate nu sunt suficiente pentru a acoperi nevoile.

ADVERTISEMENT

„Vorbim de bursele pentru şcolari, de indemnizaţiile pentru persoane cu dizabilităţi, de viramente aferente fondului de salariu, neachitate, vorbim de utilităţi, de alimentele pentru Căminul pentru persoane vârstnice, de medicamente, toate acestea.

Pentru că, odată depăşit termenul de 45 de zile de la data aprobării bugetului naţional, Finanţele Publice Vrancea nu ne mai asigură viramente din cotele defalcate şi impozitul pe venit. Noi, în acest moment, efectuăm plăţi doar în baza încasărilor zilnice din impozite şi taxe locale plătite de cetăţeni şi de către agenţii economici.

ADVERTISEMENT

Sume care nu sunt foarte mari, între 150.000 şi 200.000 lei în medie zilnic. Gândiţi-vă doar atât: că pentru utilităţi, Primăria Municipiului Focşani are de efectuat plăţi în valoare de 1.360.000 lei. Deci ne-ar trebui opt-zece zile doar să încasăm impozite şi taxe pentru a achita aceste utilităţi. Şi riscăm să rămânem fără iluminat public, fără apă curentă şi agent termic la unităţi de învăţâmânt şi la toate celelalte unităţi subordonate”, a dezvăluit  Cristi Valentin Misăilă, primarul din Focșani.

Oamenii au fugit din Focșani

Locuitorii nu au locuri de muncă, iar cele existente sunt prost plătite. În plus, nici infrastructura de transport nu este una bună. Prin urmare, în ultimii ani, orașul Focșani s-a depopulat vâzând cu ochii, devenind un oraș fantomă. 

În anul 2022, reședința județului Vrancea avea 67.000 de locuitori. În 2011, numărul lor era ceva mai mare, de 79.000 de locuitori, dar mult mai mică față de populația de 102.000 de locuitori înregistrată în 2002.

ADVERTISEMENT