Life

Orașul fantomă din România. Ce spun puținii oameni care au mai rămas: “Nu găsești pe nimeni dacă mergi 2 kilometri!”

Un oraș din România a devenit precum unul de ”tip fantomă”. Puțini oameni mai sunt aici: ”Nu găsești pe nimeni dacă mergi 2 kilometri!”
12.03.2023 | 17:10
Orasul fantoma din Romania Ce spun putinii oameni care au mai ramas Nu gasesti pe nimeni daca mergi 2 kilometri
Ce spune primarul ”orașului fantomă” despre lipsa de locuitori ai zonei pe care o conduce. Sursa foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Fenomenul depopulării se simte tot mai mult în România, de câțiva ani. Mulți oameni au plecat peste hotare în speranța că aici vor avea parte de un trai decent, iar familiile lor nu vor mai duce grija zilei de mâine. Un oraș din județul Bihor se confruntă cu o astfel de situație și s-a transformat într-unul fantomă.

Orașul pustiu din România. Aici poți merge 2 kilometri și nu găsești niciun om

Este vorba despre orașul Vașcău, cândva plin de viață, cu o industrie puternică, mulți oameni care munceau în fabrici și tot felul de întreprinderi. În prezent, aici se mai găsesc un număr mic de pensionari și copii din comunitatea săracă de romi.

ADVERTISEMENT

Ultimele calcule arată că au mai rămas în Vașcău aproximativ 2250 locuitori, iar în ultimii zece ani s-au pierdut 18,21% rezidenți. Unii localnici își amintesc de vremurile bune de odinioară, cu forță de muncă puternică. Acum, însă, poți merge 2 kilometri prin oraș fără să vezi vreo persoană.

Doina Ilion, o bătrână în vârstă de 76 de ani, rememorează clipele de altădată. Îi este dor să mai vadă fabrici deschise, cale ferată funcțională, cu trenuri cu oameni sau cu marfă. Își amintește și cum mergea la ocolul silvic sau la brutăria din zonă și la serele de unde cumpăra semințe pentru a planta flori.

ADVERTISEMENT

Fabricile din Vașcău au fost închise în anii ‘90, iar de atunci nu s-au mai redeschis. În urma lor a rămas o liniște apăsătoare, doar râul Crișul Negru mai sună nervos, acompaniat de un leagăn care scârțâie. O farmacie și o cooperativă bancară mai funcționează în oraș, dar nu prea are cine să intre în ele.

”Nici nu mai ştiu de când n-am mai văzut tren în Vaşcău. Linia e închisă. Vaşcăul era un oraş cochet, liniştit şi curat. Avea sere, de unde luam seminţe pentru florile pe care le plantam cu copiii, fabrică de marmură, ocol silvic, brutărie, OCL-ul (n.r. Organizaţie Comercială Locală din comunism) la care toată şefimea din judeţ venea după marfă şi tot felul de întreprinderi. Acum nu mai are nimic…’’, spune Doina Ilion, fostă profesoară de sport, potrivit presei locale, ebihoreanul.ro

ADVERTISEMENT

Ce spune primarul din Vașcău despre situația orașului

Primarul din Vașcău, Florin Porge, aflat la al cincilea mandat, a declarat pentru sursa menționată că orașul său a dus-o cel mai bine în perioada interbelică, 1918-1939, dar și la jumătatea anilor ʼ50. În această perioadă din urmă, rușii veniți să exploateze uraniul de la Băia, au ridicat Vașcăul la rang înalt.

”În perioada interbelică avea judecătorie, comisariat, două bănci, Albina şi Şoimul, două case de toleranţă… În anii de după război, când ruşii duceau uraniu din Bihor, în zonă trăiau cam 20.000 de oameni. În primul rând ar trebui să crească natalitatea.

ADVERTISEMENT

Nimeni nu vine într-un loc unde au rămas doar pensionarii. Am putea valorifica turistic avenul Câmpeneasa şi câteva peşteri virgine din zonă care nu au fost cartate. Am pietruit 1,6 km de drum dintre satul Câmp şi aven, şi probabil o să facem şi o pistă pentru biciclete, a declarat Porge pentru ebihoreanul.ro

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), Vașcău este cel mai îmbătrânit oraș din județul Bihor. Tinerii de aici fie au plecat în străinătate, după bani, fie au migrat spre orașele mai mari, precum Beiuș, Oradea, Timișoara sau Cluj.”Până şi copiii mei, după facultate, s-au stabilit în Timişoara şi în Oradea”, a mai transmis primarul.

ADVERTISEMENT
Tags: