Life

Animalul care poate să dispară din România. Fenomenul care şochează localităţi întregi

Animalul care este pe cale de dispariție din România. Ce fenomen șochează localități întregi. Explicația oamenilor de știință.
24.02.2024 | 14:55
Animalul care poate sa dispara din Romania Fenomenul care socheaza localitati intregi
Omul, responsabil de dispariția animalului. Sursa foto: pixabay
ADVERTISEMENT

Un animal ar putea dispărea din România în următorii ani. De vină este omul, spun oamenii de știință, din cauză că taie foarte mulți copaci de prin pădure sau din cauză că în agricultură se folosesc pesticide și insecticide.

Ce animal ar putea dispărea din România din cauza activităților omului

Prin tăierea copacilor din pădure, oamenii îi strică cuibul animalului sau ouăle cu pui. În lipsa de locuință sau în lipsa hranei necesare, se îndreaptă către localitățile oamenilor și stă pe unde apucă.

ADVERTISEMENT

”Într-o dimineaţă când mi-am dus copilul la şcoală erau vreo 7-8. Gunoiul din oraş probabil le atrage”, a declarat o femeie despre acest animal, potrivit Observator.

Este vorba despre bufnițe. Experții atrag atenția că ele pot pleca și definitiv din locurile unde nu se mai simt în siguranță. De obicei, ciufii de pădure sunt păsări nocturne care invadează orașele pe timpul iernii și la început de primăvară. Sunt un beneficiu pentru mediu, mai ales pentru zonele urbane, fiindcă se hrănesc cu rozătoare.

ADVERTISEMENT

”În primul rând, tăierea arborilor pe care aceştia se adună în timpul iernii, respectiv, de multe ocazii am constatat construcţii care se fac în zona acestor aglomerări şi, prin deranjul provocat, evident, ciufii se dispersează sau părăsesc definitiv aceste locuri de adunare”, spune Daroczi Szilard, de profesie ornitolog.

Zeitz Robert, tot ornitolog, spune că bufnițele care supraviețuiesc în zonele agricole sunt mult mai afectate de activitatea omului, decât bufnițele care supraviețuiesc în pădure. Asta din cauza pesticidelor și insecticidelor.

ADVERTISEMENT

”Acest fapt se datorează calităţii habitatului, folosirea insecticidelor, a pesticidelor în agricultură care duc automat la scăderea cantităţii de insecte care sunt hrană la păsări”, a mai explicat și Zeitz Robert.

Câte bufnițe mai sunt în țară

Un ultim recensământ efectuat despre bufnițele din țară arată că populația acestora s-a micșorat cu 20%. Mai exact, de curând, 30 de voluntari au participat la monitorizarea ciufilor de pădure în locurile de iernat și aproximativ 1500 de exemplare s-au înregistrat la nivelul a 16 județe.

ADVERTISEMENT

Bufnițele sunt protejate prin lege, adică nu este permisă împușcarea lor sau luatul acasă. De obicei, ele cuibăresc prin scorburile copacilor din pădure, în cuiburile vechi ale altor păsări, prin vizuini sau prin găuri din maluri.

De asemenea, bufnițele se mai găsesc și prin fisuri de stânci, în preajma hambarelor, silozuri sau prin cimitire. Femelele pot depune până la 2-10 ouă albe și rotunde. Puii sunt nidicoli, iar atunci când ies din nou au un puf des.

ADVERTISEMENT
Tags: