Life

Orașul din România în care nu e bine să trăiești. Riști să te îmbolnăvești

Care e orașul din România unde nu e bine să trăiești. Este cel mai poluat din țară. Riști să dezvolți probleme de sănătate.
28.04.2023 | 08:00
Orasul din Romania in care nu e bine sa traiesti Risti sa te imbolnavesti
Orașul din România în care nu e bine să trăiești, din cauza poluării. Sursa foto: apix.ro
ADVERTISEMENT

Unde se află orașul din România în care n e bine să trăiești, din cauza aerului poluat. Locuitorii riscă să aibă probleme serioase de sănătate. Nu este vorba despre București.

Orașul din România în care nu e bine să trăiești

Potrivit ultimului raport al Agenției Europene de Protecție a Mediului, un oraș din România este printre cele mai poluate din Europa. Este vorba despre Iași, unde au fost înregistrate, în ultimii doi ani, cantități alarmante de particule fine sau PM2,5.

ADVERTISEMENT

Iașiul depășește chiar și Bucureștiul atunci când vine vorba de poluare. În schimb, mai curat aer din România poate fi respirat în municipiul Galați, pe malul Dunării. Orașul se află pe locul 21 la nivel european.

Poluarea este o problemă cu care marile aglomerări urbane și poate provoca probleme respiratorii grave. În 2021, Oragnizația Mondială a Sănătății a recomandat ca nivelul maxim de particule să fie până în 5 unități pe metrul cub.

ADVERTISEMENT

În plus, cu scopul de a diminua acest pericol, Uniunea Europeană a pus la dispoziție fonduri cu scopul modernizării transportului public, precum și realizării infrastructurii necesare pentru stimularea transportului alternativ.

Cu toate acestea, nu toate autoritățile locale au fost capabile să depună proiecte pentru a beneficia de bani nerambursabili. Iașiul, condus de Mihai Chirica, din cauza faptului că nu a depus la timp proiectul, a pierdut anul acesta șansa de a realiza piste de biciclete, potrivit dcnews.ro.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în Iași, în ultimii ani, autoritățile publice s-au concentrat pe achiziționarea mijloacelor de transport public de mâna a doua și nu a autobuzelor și tramvaielor noi, prietenoase cu mediul înconjurător.

Mai mult, edilul Mihai Chirica a a decis să renunțe la programul “Vinerea Verde”. Prin intermediul acestuia, ieșenilor li se oferea, o dată pe săptămână, șansa de a circula gratuit cu autobuzele și tramvaiele. În acest fel, erau încurajați să renunțe la mașinile personale.

ADVERTISEMENT

Din perspectiva decongestionării traficului, măsura a fost una foarte utilă. În fiecare zi, Iașiul este sufocat de ambuteiaje. Administrația locală încă nu a identificat măsurile necesare pentru diminuarea acestora.

Unde este cel mai poluat oraș din Europa

În timp ce Iași este cel mai poluat oraș de la noi din țară, cel mai toxic aer din Europa este în orașul Slavonski Brod, din Croația. Pe de altă parte, cel mai curat aer din Uniunea Europeană poate fi respirat în orașele Faro (Portugalia), și Umea și Uppsala (Suedia).

ADVERTISEMENT