News

Orașul din România în care profesorii pot închiria apartamente cu doar 200 de lei pe lună. “O oportunitate grozavă”

Profesorii sunt atraşi prin toate mijloacele să meargă să predea în localităţile mici. Autorităţile le pun la dispoziţie inclusiv apartamente cu chirii la preţuri modice.
05.03.2023 | 15:07
Orasul din Romania in care profesorii pot inchiria apartamente cu doar 200 de lei pe luna O oportunitate grozava
Blocul ANL pentru profesori de la Seini
ADVERTISEMENT

Lipsa de profesori calificaţi în localităţile mai mici din provincie este o problemă care le dă mari bătăi de cap autorităţilor locale. Pentru a-i convinge să vină să predea şi mai departe de marile centre urbane, primarii şi consilierii încearcă să le ofere dascălilor tot felul de facilităţi.

Blocul pentru profesori are 11 apartamente

Seini este un oraş maramureşean situat la 26 km vest de municipiul Baia Mare, iar la ultimul recensământ avea aproape 9.000 de suflete. Majoritatea tinerilor de aici care aleg să meargă la facultate nu se mai întorc acasă după absolvirea studiilor, astfel că oraşul se confruntă cu o penurie de cadre calificate.

ADVERTISEMENT

Pentru a-i atrage pe profesori să vină să predea la şcolile din oraş, autorităţile au decis să construiască un bloc tip ANL dedicat exclusiv profesiorilor, învăţătorilor şi specialiştilor în învăţământ. Clădirea cu două etaje tocmai ce a fost dată în folosinţă.

“La evenimentul de înmânare a cheilor apartamentelor, de către doamna Gabriela Tulbure, primarul orașului Seini, alături de locatarii acestora au fost prezenți: domnul Mihai Pop, inspector școlar general, doamna Ioana Kadar, inspector școlar, domnul prof Dan Constantea, directorul Liceului Tehnologic Agricol ‘Alexiu Berinde’ Seini.

ADVERTISEMENT

De asemenea, au fost domnul viceprimar Octavian Bodea, domnul secretar general Ovidiu Sasca, consilieri locali, domnul ing. Mircea Sima – dirigintele de șantier, preot Radu Cosma, profesori, aparținători ai fericiților beneficiari ai investiției. Felicitări tuturor pentru implicare și urăm fericiților locatari să se bucure noua casă!”, a transmis Inspectoratul Școlar Județean Maramureș.

Lucrările la blocul cadrelor didactice au început în august 2021, iar apartamentele au fost date în folosință la finalul săptămânii trecute. Complexul de două etaje este alcătuit din 11 apartamente, nouă cu câte două camere şi două apartamente cu câte o cameră, tip garsonieră.

ADVERTISEMENT

“Chiria este în funcţie de venitul pe care îl realizează fiecare persoană care este beneficiarul sau care va fi beneficiarul unui contract de închiriere. Deci în jur de 200 de lei”, spune Gabriela Tulbure, primarul oraşului Seini, iniţiativa sa fiind lăudată de profesorii care înainte făceau naveta de la Baia Mare sau Satu Mare. “O oportunitate grozavă. Voi economisi şi bani şi timp. Colectivul de la lucru îmi place, e ok”, a declarat, pentru observatornews.ro, Stela Andercău, care până acum făcea naveta cu maşina de la Satu Mare, un drum de aproximativ o oră.

Valoarea totală a proiectului de construcţie s-a ridicat la suma de 3,5 milioane de lei. Până în prezent, orașul Seini este singura localitate din judeţul Maramureș unde cadrele didactice pot beneficia de locuință de serviciu. Mult mai răspândit este acest tip de facilitate pentru medici.

ADVERTISEMENT

Guvernul României a aprobat încă din 2016 legislația referitoare la facilitățile de locuire pentru tinerii specialiști din sănătate și învățământ. Locuințele se repartizează în baza unor criterii aprobate de Consiliul de Administrație al ANL.

ADVERTISEMENT