News

Orașul din România în care se dau tichete pentru cei săraci, de Paște. Ce valoare au ajutoarele

Mii de români vor beneficia de noi ajutoare din partea statului român, chiar înainte sărbătorilor de Paște, însă vorbim despre niște tichete speciale.
24.03.2024 | 13:16
Orasul din Romania in care se dau tichete pentru cei saraci de Paste Ce valoare au ajutoarele
Orașul din România în care se dau tichete pentru cei săraci, de Paște. Ce valoare au ajutoarele. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Este vorba de tichetele oferite de Primăria Bistrița, tichete cu o valoare de 250 de lei, care vor fi oferite persoanelor neajutorate și care vor putea fi folosite pentru achiziția de alimente și medicamente. Aproximativ 6.000 de pensionari cu venituri sub 1.600 de lei pe lună vor beneficia de aceste tichete.

Orașul din România în care se dau tichete pentru cei săraci, de Paște

Conform Antena 3 vor mai exista 2.591 de persoane cu handicap accentuat care vor primi aceste tichete sociale. Tichetele valorează acum 250 de lei, cu 50 de lei mai mult ca anul trecut, iar planul de eligibilitate a fost ridicat pentru ca mai mulți oameni să poată primi ajutorul. Conform sursei citate, cei care vor să primească aceste tichete trebuie să urmeze mai mulți pași.

ADVERTISEMENT

Așadar, persoanele cu handicap accentuat, pensionarii cu pensia până la 1.600 lei și persoanele de peste 65 de ani fără venit trebuie să prezinte documentele cerute, alături de o cerere și o declarație pe proprie răspundere. Decizia a intrat în vigoare după ce fost aprobată în ședința Consiliului Local din 21 martie 2024.

Actele necesare pentru a obține aceste tichete sunt o cerere și declarație pe propria răspundere, însoțită de mai multe documente doveditoare. Acestea ar fi actul de identitate în original și o copie, acte care să dovedească veniturile realizate (cum ar fi un cupon de pensie recent), certificatul de încadrare în grad de handicap, sau alte acte care dovedesc apartenența la categoriile menționate în lege.

ADVERTISEMENT

Se pare că nu doar bistrițenii primesc bonusuri și ajutoare de sărbători. De exemplu, o inițiativă similară există la Botoșani, Cluj-Napoca sau Slatina, printre altele. În Cluj-Napoca există deja programul ”alimente”, cu un buget alocat de 6 milioane de lei pentru 2024, care oferă vouchere de 150 de lei persoanelor sărace.

Ajutoare sociale în mai multe orașe din România, de la Cluj la Slatina

La fel ca și în cazul bistrițenilor, clujenii trebuie să se încadreze într-una din categoriile vulnerabile specificate, să fie pensionari cu venituri mici, șomeri, persoane cu handicap sau chiar victime ale violenței domestice. La Slatina, între timp, Primăria Municipiului va demara al XVI-lea sezon de distribuire a tichetelor sociale cu ocazia Sărbătorilor de Paște din 2024

ADVERTISEMENT

Și aici vor fi ajutați pensionarii cu venituri mici, persoanele cu handicap sau cele fără adăpost. Tichetele ajută la achiziționarea de alimente, îmbrăcăminte sau produse de igienă, fiind vorba de un sprijin real pentru cei ce se confruntă cu dificultăți financiare. Autoritățile vor astfel să se asigure că toată lumea va avea parte de sărbători fericite.

Premierul Marcel Ciolacu le dădea o veste bună pensionarilor din România în luna ianuarie, atunci când îi anunța că măririle de pensii din 2024 nu vor afecta posibilitatea ca oamenii să mai primească aceste ajutoare, în special cele pentru plata facturilor la căldură. Fiind an electoral, oamenii pot să stea așadar liniștiți și să se bucure de aceste măsuri.

ADVERTISEMENT

”Avem, în primă lectură, un act normativ foarte important. Trebuie să asigurăm în continuare persoanelor din categorii vulnerabile dreptul la ajutorul de încălzire și suplimentul pentru energie, pentru cât a rămas din sezonul rece. Astfel, majorările de pensii sau salarii de la 1 ianuarie nu vor fi luate în calcul la stabilirea acestor forme de sprijin.

Fără această măsură, multor români le-ar înceta aceste ajutoare sau le-ar primi în valori mai mici. Ar fi profund incorect să se ajungă la asemenea situații, mai ales în acest moment. Așadar, luăm această decizie de exceptare, fiindcă vorbim despre viața a circa 800.000 de familii ce beneficiază de aceste ajutoare”, declara Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT