News

Orașul din România în care se găsesc cele mai scumpe chirii. Unde sunt cele mai ieftine

Care este orașul din România unde se găsesc cele mai scumpe chirii. Prețurile medii de aici la apartamente trec frecvent de 500-600 de euro.
17.11.2023 | 07:38
Orasul din Romania in care se gasesc cele mai scumpe chirii Unde sunt cele mai ieftine
Cluj-Napoca, orașul din România în care se găsesc cele mai scumpe chirii. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Și în 2023, Cluj-Napoca rămâne orașul din România în care clienții găsesc cele mai scumpe chirii din România. Pentru a locui într-un apartament cu 2 sau 3 camere, românii trebuie să scoată din buzunar sume uriașe de bani.

Cluj-Napoca, orașul din România în care se găsesc cele mai scumpe chirii

Recent, platforma imobiliară Storia a prezentat o analiză în care arată cum au evoluat cele mai mari zone imobiliare din România în perioada ianuarie-septembrie 2023, pe baza anunțurilor publicate pe site.

ADVERTISEMENT

Surprinzător, Brașovul a raportat cea mai mare creștere procentuală a preţurilor pentru locuinţe noi, în timp ce în vestul țării găsim oraşul în care sunt cele mai mici chirii.

În continuare, Cluj-Napoca se evidențiază ca cel mai scump oraș al țării. Aici, prețurile locuințelor au crescut cu aproape 8%. Dacă vorbim de chirii, ele s-au majorat cu cel puțin 13%, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Pe Someș, pentru o garsonieră, o chirie medie a ajuns la valoarea de 333 de euro în perioada ianuarie – septembrie 2023, în creștere cu 13% comparativ cu perioada similară din 2022.

Mult mai piperate sunt prețurile pentru apartamente. Cele cu 2 camere s-au închiriat, în medie, cu 516 euro, adică o creștere de 16%. Dacă vorbim de apartamentele cu 3 camere, prețul lor a ajuns în medie la 650 de euro, în creștere cu 20%.

ADVERTISEMENT

Și în Capitală, chiriile au crescut în toate sectoarele, chiar într-un ritm mai alert decât prețurile la locuințe. Creșterea medie minimă a fost de 10% indiferent de numărul de camere. Prețuri mai accesibile se înregistrează în sectoarele 4, 5 și 6, în timp ce Sectorul 1 este cel mai scump indiferent de numărul de camere.

Valoarea chiriei pentru o garsonieră a variat, în medie, în perioada ianuarie – septembrie 2023 între 281 de euro în Sectorul 5 și 381 de euro în Sectorul 1. Pentru un apartament cu 2 camere s-a cerut o chirie cuprinsă între 420 de euro în Sectorul 4 și 608 euro în Sectorul 1.

ADVERTISEMENT

Timișoara, locul unde sunt cele mai ieftine chirii din România

La polul opus, județul Timiș, deși a raportat cel mai mare număr de tranzacții imobiliare după București, rămâne zona cea mai accesibilă din punctul de vedere al prețurilor la chirii.

În primele nouă luni din 2023, proprietarii au solicitat o chirie medie de 234 de euro pentru o garsonieră. Este o majorare cu 11% față de perioada ianuarie – septembrie 2022. Apartamentele cu 2 camere s-au închiriat în medie cu 376 de euro, în timp ce pentru apartamentele cu 3 camere s-a solicitat, în medie, 426 de euro pe lună.

ADVERTISEMENT
Tags: