Life

Orașul din România în care va apărea o nouă hidrocentrală. Primăria a început discuțiile cu Hidroelectrica

Orașul din România în care va fi construită o nouă hidrocentrală. Primăria a început deja discuțiile cu Hidroelectrica pentru proiect.
22.09.2023 | 19:00
Orasul din Romania in care va aparea o noua hidrocentrala Primaria a inceput discutiile cu Hidroelectrica
Orașul din România în care va apărea o nouă hidrocentrală. Sursa foto: alba24.ro, Facebook/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Care e orașul din România unde va fi construită o nouă hidrocentrală. Primăria a început discuțiile cu Hidroelectrica, iar proiectul va fi pus în aplicare.

Orașul din România în care va apărea o nouă hidrocentrală

O nouă hidrocentrală va fi construită într-un oraș din România. Este vorba despre Sebeș, situat în județul Alba. Primăria a demarat deja discuțiile cu Hidroelectrica pentru a construi hidrocentrala lângă un baraj abandonat de la marginea orașului. A fost impusă și o condiție, și anume aceea ca proiectul să fie finalizat de compania de stat.

ADVERTISEMENT

Șantierul este abandonat de mai bine de un deceniu, iar ultima licitație s-a organizat în 2009. La momentul respectiv, a fost alocată o sumă de 52 de milioane de lei pentru a doua etapă a proiectului. Aceasta nu a fost realizată nici până acum.

Investiția a început din 2006. Obiectivele cuprind regularizarea debitelor de apă care provin de la hidrocentrala și lacul de acumulare Petrești, care sunt situate în amonte, dar și realizarea unei microhidrocentrale. Aceasta din urmă ar avea rolul de a furniza energie electrică în Sistemul Energetic Național.

ADVERTISEMENT

Nodul hidrotehnic Sebeș se află pe cursul inferior al râului Sebeș, la o distanță de aproximativ 3,5 km aval de centrala – baraj Petreşti și la o distanţă de aproximativ 1,5 km amonte de oraşul Sebeş.

Declarațiile primarului din Sebeș

Primăria Sebeș ar vrea să preia proiectul hidrocentralei după ce va fi finalizat barajul de către Hidroelectrica. În 2022 a fost anunțată continuarea proiectului, însă nu s-a concretizat de atunci.

ADVERTISEMENT

“Am avut întâlniri cu cei de la Hidroelectrica pentru ceea ce înseamnă barajul din Arini, o lucrare care foartă multă vreme nu a fost continuată și care obligatoriu să fie reluată. Ea afectează pe de o parte Parcul Arini, dar până la urmă tot Sebeșul.

Fluctuațiile de debit ale râului Sebeș din cauza prelucrării apei în hidrocentrale creează o eroziune mai mare a malurilor râului, ceea ce poate să devină la un moment dat o problemă pentru municipalitate și considerăm că trebuie să urgenteze această investiție”, a declarat Dorin Nistor, primarul din Sebeș, potrivit Adevărul.

ADVERTISEMENT

Edilul a mai spus că angajamentul celor de la Hidroelectrica este să dea posibilitatea primăriei de a amplasa o mini-hidrocentrală pentru a asigura producția de energie electrică pentru orașul Sebeș. Acest lucru se va putea numai după finalizarea barajului.

Pentru a construi barajul, a fost nevoie de devierea cursului râului Sebeș, lucru care, în timp, a dus la erodarea malurilor, dar și la prăbușirea anumitor porțiuni de pământ. Mai mult, a scăzut nivelul pânzei freatice, ceea ce duce la uscarea copacilor și vegetației din toată zona.

ADVERTISEMENT