Life

Orașul din UE în care oamenii trăiesc în peșteri. Unele locuințe au câteva mii de ani

Ai mai auzit până acum de orașul din UE în care oamenii trăiesc în peșteri? Unele locuințe sunt extrem de vechi, având chiar mii de ani.
12.08.2023 | 23:30
Orasul din UE in care oamenii traiesc in pesteri Unele locuinte au cateva mii de ani
Orașul din UE în care oamenii trăiesc în peșteri. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Știai că există un oraș din UE în care oamenii trăiesc în peșteri? Locul este de-a dreptul spectaculos și a generat interesul a milioane de turiști străini. Cum arată și unde este situat acest oraș?

Orașul din UE în care oamenii trăiesc în peșteri

Dacă vrei să te bucuri de o priveliște pe măsură și să te încarci cu istorie, atunci trebuie neapărat să ajungi în acest oraș. Se află în Italia, iar experiența este una cu adevărat uimitoare. Milioane de turiști ajung aici în fiecare an.

ADVERTISEMENT

Orașul în care oamenii trăiesc în peșteri este Sassi di Matera. Se află în regiunea Basilicata din sudul Italiei. Acesta este amplasat într-un canion mic, iar mulți îl numesc ”Orașul subteran”, tocmai din cauza faptului că este unul dintre cele mai vechi orașe locuite din întreaga lume.

Ce poți să vezi aici? Vei fi surprins când vei afla că oamenii trăiesc în peșteri. Aici există doar clădiri vechi, unele având câteva mii de ani. De altfel, Matera face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO încă din anul 1993 și nu e de mirare.

ADVERTISEMENT

Când a apărut orașul Sassi di Matera

Care este povestea acestui oraș din UE? Romanii au fondat orașul Matera în secolul al III-lea înainte de Hristos. Era numit Matheola pe atunci, iar lupte grele s-au dat aici. Astfel, orașul a fost reconstruit ani mai târziu.

Chiar și așa, numeroase locuințe au reușit să fie păstrate. Dacă ajungi aici vei vedea clădiri vechi de mii de ani. Iar nu puțini sunt cei care sunt surprinși de modul în care acestea sunt întreținute.

ADVERTISEMENT

Peșterile în care locuiesc oamenii au fost sculptate în roca calcaroasă. Unele sunt suprapuse, așa că poate fi greu de înțeles cum rezistă. Cei care ajung aici sunt convinși că văd o adevărată ”capodoperă arhitecturală”.

Ce poți să faci dacă ajungi în acest oraș din UE? Dincolo de faptul că vei vedea oamenii care trăiesc în peșteri, află că Sassi de Matera are numeroase lăcașe de cult. Poți vedea biserici rupestre, săpate de asemena în roca din regiune.

ADVERTISEMENT

Ce mănâncă oamenii care trăiesc în peșteri

Cea mai impunătoare dintre toate este Catedrala Matera. Aceasta a fost o dedicație pentru Santa Maria della Bruna, încă din 1389.  Tot aici găsești și alte peșteri pe care le poți vizita, dar și alte mănăstiri aparte.

Anual, peste 3 milioane de turiști străini ajung în această zonă. Iar peisajele nu pot fi comparate cu nimic altceva. La rândul lor, autoritățile se implică activ astfel încât să conserve cât mai bine peșterile, dar și clădirile istorie din Matera.

Legat de oamenii care trăiesc în peșteri, s-ar părea că acestea au fost locuite mii de ani. Mai exact, inclusiv în anii 1950, diferite persoane sărace trăiau acolo fără apă potabilă și fără canalizare ori electricitate. De asemenea, nici magazine nu existau aici.

În ceea ce privește alimentația, mulți se bazau pe ulei, pâine, dar și roșii zdrobite, ori alte legume sau fructe cultivate. Se poate spune deci că acest oraș din Italia este cu adevărat unul încărcat de o poveste incredibilă.

ADVERTISEMENT