News

A fost scos la vânzare un conac ridicat în anul 1812 în Neamț. Cât costă bijuteria arhitecturală

Un conac spectaculos în stil neogotic a fost scos la vânzare în Neamț, fiind promovat pe un site de specialitate din domeniu.
30.01.2023 | 10:49
A fost scos la vanzare un conac ridicat in anul 1812 in Neamt Cat costa bijuteria arhitecturala
Conacul Bogdan din Neamț, scos la vânzare. Foto: Observatornews.ro
ADVERTISEMENT

Conacul Bogdan, considerat monument istoric, a fost ridicat în 1812 și poate fi acum cumpărat pentru o sumă decentă pentru o astfel de bijuterie arhitecturală.

Un conac spectaculos poate fi cumpărat în Neamț

Conacul situat în Neamț, construit în stil neogotic, e amplasat în comuna Gâdinți și costă 350.000 de euro, conform unui anunț al Romania Sotheby’s International Realty.

ADVERTISEMENT

Conacul e alcătuit dintr-un corp principal care e considerat monument istoric clasa B, alături de alte 10 anexe pe o suprafață totală de 1.75 hectare.

Conform Observatornews.ro, castelul a fost ridicat în 1812 de către boierul Dimitrie Bogdan, alături de soția Georgeta și biserica cu hramul Sfântului Dumitru, acolo unde sunt îngropați acum cei doi. Corpul principal e monument istoric clasa B, reprezentativ pentru patrimoniul local, alături de cele 10 anexe.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate clădirea principală are o suprafață construită de 1.406 mp. Turnul și turlele uimesc orice privitor, purtând inclusiv emblema cu bourul Moldovei și stema familiei Bogdan.

În cronici apare menționat un boier Bogdan, la curtea Lăpușneanu, în timp ce un alt boier cu același nume e ucis mai târziu de Duca Vodă. Fiul acestuia a fost marele hatman Lupu Bogdan, prigonit la rândul său de Duca Vodă și exilat în Polonia.

ADVERTISEMENT

Tradiția familiei, prin stema aleasă, un bou și un leu cu sabie, sugerează o descendență nedovedită din Ștefan cel Mare. Cu toate acestea, familia Bogdan apare în documente începând cu secolul XI.

Prețul de 350.000 de euro este destul de mic dacă e să comparăm cât costă o vilă în București sau Cluj-Napoca. De exemplu, în 2020 un anunț imobiliar anunța că o vilă din București e scoasă la vânzare pentru fabuloasa sumă de 15 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

”5 locuri de parcare în subsol, trei lifturi, din care unul panoramic, scări din piatră, ferestre cu tâmplărie din lemn cu aluminiu, pardoseli din granit și travertine, bucătărie profesională și loc pentru servit masa, birouri cu lumină naturală și pereți din sticlă, apartament cu vedere asupra orașului, sistem de aer condiționat cu aport de aer proaspăt, generator, toate acestea desfășurate pe o suprafață de 2.300 de metri pătrați și patru niveluri, în una din cele mai luxoase zone ale Bucureștiului.

Acestea sunt doar o parte din facilitățile oferite de proiectul unicat realizat în stilul arhitectural art-deco, în una din cele mai bine cotate zone ale Bucurestiului, listat, în prezent, de Regatta, la prețul de 15.000.000 de euro. Vorbim de un imobil realizat cu materiale de calitate premium și aflat la o distanță de doar câteva minute de mers pe jos față de parcurile Kiseleff și Herăstrău, pe o stradă cu trafic redus și multă verdeață, într-un cartier exclusivist, plin de ambasade și vile monument istoric”, era lăudată proprietatea de către agenția imobiliară care încerca să găsească un cumpărător.

ADVERTISEMENT