Life

Orașul în care turiștii și localnicii se bat cu apă pe străzi

Orașul unde turiștii și localnicii se bat cu apă pe străzi. Activitatea este o parte a unei sărbători foarte importante.
29.04.2023 | 17:56
Orasul in care turistii si localnicii se bat cu apa pe strazi
Orașul în care turiștii și localnicii se bat cu apă pe străzi. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Orașul din Thailanda în care localnicii și turiștii se bat cu apă pe străzi. Activitatea se numără printre cele practicate cu ocazia unei sărbători foarte importante.

Orașul în care turiștii și localnicii se bat cu apă pe străzi. Ce marchează această activitate

În Bangkok au loc scene cu bătăi cu apă cu ocazia sărbătorii Songkran, care marchează Noul An Thailandez. Aceasta este celebrată după o pauză de trei ani, din cauza pandemiei de COVID-19.

ADVERTISEMENT

În general, festivitățile sunt unele vesele și durează trei zile. Acestea includ comemorarea strămoșilor și stropirea statuilor lui Buddha. De asemenea, tinerii și turiștii consumă alcool și se distrează cu pistoale cu apă și găleți cu care se stropesc reciproc, potrivit AFP, citat de digi-life.tv.

Chadchart Sittipunt, guvernatorul capitalei Thailandei, i-a îndemnat pe oameni să poartă cămăși în culori vii. Totodată, acesta i-a sfătuit pe respecte activitățile tradiționale de Songkran, într-o atmosferă familială, dar fără a consuma alcool.

ADVERTISEMENT

Sfatul nu este respectat peste tot, mai ales în anumite cartiere turistice, unde se consumă cantități mari de bere, după cum au mai precizat jurnaliștii AFP. Mulți rezistenți au declarat că acum se simt “eliberați”, după o perioadă lungă de restricții anti-COVID.

Ce este festivalul Songkran

Songkran este cunoscut și sub numele de “Festivalul Stropirii cu apă” și marchează începutul Anului Nou Thailandez. Evenimentul se sărbătorește anual, între 13 și 15 aprilie, și este foarte important în calendarul budist.

ADVERTISEMENT

Cuvântul “Songkran” provine din limba sanscrită și înseamnă “trecere”, “mutare”. În Antichitate, data evenimentului varia în funcție de calendarul solar și lunar.

În prezent, festivalul durează trei zile. În anumite zone din Thailanda, acesta poate începe mai devreme sau se poate termina mai târziu. Toți au același obiectiv, și anume cel de a merge mai departe în Noul An, mai puri și mai curați, informează thailandezul.ro.

ADVERTISEMENT

Apa simbolizează purificarea și “spălarea” greșelilor, nereușitelor și a altor rele din anul anterior. Oamenii fac curățenie peste tot, dar este și o perioadă în care thailandezii își fac timp să meargă la cei dragi și să petreacă timp cu ei. Apa mai este considerată și simbolul fertilității.

În aprilie, temperaturile ajung chiar și la 40°C în Thailanda, așa că festivalul este perfect pentru cei care vor să se răcorească. Sunt și alte tradiții respectate de această sărbătoare, cum ar fi faptul că localnicii pregătesc ofrande și mâncare pentru a fi oferite templelor și călugărilor.

Tinerii spală mâinile vârstnicilor cu apă parfumată, iar copiii spală picioarele părinților. Aceștia din urmă le oferă copiilor binecuvântări li ghirlande florale. Oamenii merg la templele din zonă și le oferă călugărilor mâncare și obiecte vestimentare.

În Bangkok au loc diverse evenimente cu ocazia acestei sărbători, cum ar fi spectacole sau game delicioase de mâncăruri tradiționale, dar mai ales bătaia cu apă. La această activitate participă oameni de toate vârstele. Pentru ca totul să fie și mai distractiv, sunt implicați și elefanții.

ADVERTISEMENT