News

Orașul Satu Mare a intrat în „scenariul roșu”. Lista restricțiilor impuse de autoritățile județene

Municipiul Satu Mare a ajuns la rată a incidenței cazurilor de Covid-19 de 3,46 la mia de locuitori.
18.09.2021 | 10:23
Orasul Satu Mare a intrat in scenariul rosu Lista restrictiilor impuse de autoritatile judetene
ADVERTISEMENT

Odată cu adoptarea de Guvern a noilor restricții care pot fi aplicate în funcție situația epidemiologică din fiecare localitate, municipiul Satu Mare este orașul cel mai afectat de noile reguli.

Certificatul verde va fi obligatoriu pentru accesul în barurile, restaurantele, cafenelele din Satu Mare, precum și la cinema, locurile de joacă și în sălile de fitness, transmite antena3.ro.

ADVERTISEMENT

Județul Satu Mare este în momentul de față cel mai afectat de către valul patru al pandemiei, cu o rată a incidenței de 2,91‰, însă acest nivel este depășit în mai mult localități din județ, inclusiv în municipiul de reședință, unde rata este de 3,46‰.

Satu Mare, primul oraș mare în care se aplică noile restricții

În localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, chiar și în spațiile închise se vor putea desfășura majoritatea activităților, cu respectarea unor condiții de acces, o limitare a capacitățiiși cu măsuri specifice de protecție individuală și distanțare stricte.

ADVERTISEMENT

Toate acestea vor fi posibile doar dacă toate persoanele sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu ma ivechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2”, a precizar Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

În județul Satu Mare sunt cinci localități, printre ele aflându-se și orașul Negrești-Oaș, care au trecut de o rată a infectărilor de 6‰, iar alte patru au depășit pragul de 4‰.

ADVERTISEMENT

Orașul Satu Mare este printre cele patru localități în care rata este între 3 și 4 la mie. Astfel, pentru acest nivel al incidenței, activitatea în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte se poate desfășura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu purtarea măștii de protecție.

Competițiile sportive organizate în spații închise sau deschise, se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu purtarea măștii de protecție și asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între spectatori.

ADVERTISEMENT

Organizarea și desfășurarea în spații deschise a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale poate fi realizată cu participarea a cel mult 1.000 de spectatori. Conferințele în spații închise nu pot avea mai  mult de 150 de participanți.

Evenimentele private în spații închise, adică celebrele nunți sau botezuri care au stârnit interes din partea oamenilor, evenimente desfăşurate în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente se pot desfășura cu participarea a maximum 200 de persoane.

Activitatea restaurantelor și cafenelelor, în spații închise, se poate desfășura în intervalul orar 05:00-02:00 până la 50% din capacitatea maximă a spațiului.

Restricțiile au intrat deja în vigoare, cu excepția celor care se referă la verificarea certificatului verde care se vor aplica de luni, 20 septembrie.

ADVERTISEMENT