News

Organizațiile umanitare, despre legea prevenirii separării copilului: “Aveam nevoie de această lege pentru a ne alinia la practicile europene”

Legea prevenirii separării copilului a declanșat protestele AUR și agresiuni în Parlamentul României. Ce prevede această lege, de fapt.
11.05.2023 | 16:26
Organizatiile umanitare despre legea prevenirii separarii copilului Aveam nevoie de aceasta lege pentru a ne alinia la practicile europene
Legea prevenirii separării copilului probată în Parlament
ADVERTISEMENT

Legea prevenirii separării copilului, proiect inițiat de Ministerul Familiei a stârnit multă vâlvă în lume. Cel mai tare au strigat împotriva acestei legi cei de la AUR care au organizat proteste de amploare în Capitală.

Legea prevenirii separării copilului, aprobată în Parlament

Legea prevenirii separării copilului a fost adoptată în Parlamentul României cu 222 de voturi ”pentru”, 48 ”contra”. Au existat și două abțineri.În documentul propus de Ministerul Muncii se reglementează situațiile în care autoritățile statului pot interveni.

ADVERTISEMENT

Asistenții sociali pot interveni pentru a preveni separarea copilului de familie. Vorbim despre acele familii care nu au o situație propice pentru a crește copilul. Ștefan Dărăbuș, Director Național Hope and Homes for Children România a spus ce semnifică această lege.

„Legea prevenirii separării familiale e necesară pentru că, prin intermediul ei, pot fi sprijinite direct familiile cele mai sărace. În majoritatea cazurilor, copiii sunt în risc de separare familială din cauza sărăciei, a lipsurilor elementare. Vorbim de mâncare, haine, locuință, căldură. Vorbim de condiții de Ev Mediu în România zilei de astăzi.

ADVERTISEMENT

Vorbim despre oameni care supraviețuiesc în colibe improvizate, unde se încălzesc cu lemn de foc. Locuri unde incendiile sunt la ordinea zilei, șobolanii de asemenea, iar lipsa hranei este ceva Această lege este un bun început.

Este un început necesar, fără de care nu se poate porni pe acest drum care să reducă numărul copiilor care intră în sistemul de protecție. Din experiența noastră, un copil nu se întoarce mai devreme de 7 ani acasă, odată intrat în sistemul de protecție. Asta dacă se întoarce”, declară Ștefan Dărăbuș.

ADVERTISEMENT

Ștefan Dărăbuș: „Fără legea prevenirii separării copilului nu se poate porni la drum”

Legea prevenirii separării copilului vizează acele familii dezorganizate. Vorbim despre copii care se nasc din mame minore și despre copii care au probleme cu legea. Așadar, numai în situațiile în care aceste familii solicită și acceptă ajutorul statului, ar putea să îl primească. Ștefan Dărăbuș, Director Național Hope and Homes for Children România spune ce crede că va schimba această lege.

“În primul rând, aveam nevoie de această lege pentru a ne alinia la practicile europene. Apoi, pentru că legea prevenirii va permite să aflăm câți copii se află în risc de separare de familie, care sunt acele riscuri și ce intervenții pot fi făcute prin DGASPC-uri și prin Serviciile Publice de Asistență Socială (SPAS).

ADVERTISEMENT

Legea va aduce copiilor demnitate, iar pe părinți îi va ajuta să-și crească ei înșiși copiii. Legea prevenirii include în forma actuală, la art. 4 și 5, o serie de factori de risc pentru separarea de familie: sărăcia monetară/extremă, mediul social nepotrivit creșterii copilului, nivelul de educație al părinților, abandonul școlar etc.Conform legii, SPAS-urile sunt obligate să intervină în situațiile mai sus menționate.

De asemenea, SPAS-urile pot interveni dacă părinții sunt fără ocupație, în șomaj ori plecați în străinătate. Legea este aplicabilă și pentru familiile în care s-au mai înregistrat cazuri de separare în familie, dacă n-a fost respectată schema din Programul Național de Imunizări pentru copil. În cazul în care părinții sunt analfabeți ori copilul nu este înscris în învățământul obligatoriu, SPAS-urile vor trebui să intervină.

Robert Ion, Director general HHCS România despre stadiul în care se află Proiectul de Lege

După dezbaterea în plenul Camerei Deputatilor, Proiectul de Lege a fost trimis pentru un nou raport la Comisia pentru muncă și protecție socială și la Comisia pentru sănătate și familie.

„În acest moment nu se cunoaște alocarea bugetară. Legea va avea aplicabilitate atâta vreme cât va fi finanțată corect și pe măsura nevoilor identificate”, declară Robert Ion, Director General Hope and Homes for Children România.

Două mii două sute de copii sunt încă în orfelinate

La final de 2022, mai existau în România 81 de orfelinate, cu circa 2200 de copii. O parte dintre aceste orfelinate sunt fie în curs de închidere, fie au deja semnate convenții de închidere, urmând a li se pune lacătul definitiv în următorii ani.

Pentru acești copii, alternativele sunt plasamentul familial, casele familiale (în care locuiește un număr limitat de copii), adopția și reintegrarea lor în familia naturală sau extinsă.

„Legea privind activitatea de prevenire a separării copilului de familie este menită să prevină instituționalizarea copiilor și să-i țină acasă, alături de părinți. Să ajute familiile să nu se mai despartă din cauza sărăciei și să le susțină pe mai multe planuri, pentru a putea rămâne împreună”, mai afirmă Robert Ion.

ADVERTISEMENT