News

Otrăvire în masa la o școală din Mexic. 57 de elevi au ajuns la spital, o fetiță a fost testată pozitiv pentru cocaină

Elevii au fost otrăviți cu o substanță neidentificată într-o școală rurală din statul Chiapas, în sudul Mexicului, potrivit presei din Mexic.
09.10.2022 | 11:04
Otravire in masa la o scoala din Mexic 57 de elevi au ajuns la spital o fetita a fost testata pozitiv pentru cocaina
57 de copii, otrăviți într-o școală din Mexic. Foto: anews.com.tr
ADVERTISEMENT

Este a treia otrăvire în masă din școlile din Chiapas în ultimele două săptămâni, motiv de panică pentru locuitori și autorități, mai ales că nu se cunoștea cauza acestor otrăviri.

Otrăvire în masă într-o școală din Mexic

În comunitatea rurală Bochil, părinții cred că elevii au fost expuși la apă sau alimente contaminate. Asta, după ce în presă au circulat zvonuri că 15 elevi au fost testați pozitiv la cocaină.

ADVERTISEMENT

Pe rețelele de socializare circulau imagini cu adolescenți cărați pe brațe de mai mulți adulți, pe holurile unei școli. Procuratura de stat a efectuat 15 examene toxicologice care au ieșit toate negative pentru droguri ilicite.

Un părinte îngrijorat a anunțat că fiica sa a fost testată pozitiv pentru cocaină într-un laborator privat, alături de alți studenți, fapt care a determinat procuratura să înceapă testarea tuturor elevilor. Din 23 septembrie până în prezent, în orașul Tapachula au fost raportate alte două cazuri de otrăvire în masă în școli, care au afectat zeci de elevi.

ADVERTISEMENT

Într-un videoclip postat sâmbătă pe Facebook, zeci de părinți s-au adunat la terenul de baschet al școlii gimnaziale, vorbind la un microfon în timp ce cereau răspunsuri de la autorități. Între timp, aproximativ zece polițiști, unii cu scuturi, priveau, conform Reuters.

Într-o țară devastată de infracționalitate, unde cartelurile de droguri fac legea, guvernul mexican a decis să înființeze Garda Națională în 2019.

ADVERTISEMENT

Înființarea Guardia Nacional (GN sau Garda Națională) în 2019, a fost prezentată de președintele mexican ca un instrument de îmbunătățire a securității în Mexic. Noul organism, cu deviza Justiție și pace, a fost format printr-un decret executiv prezidențial special, semnat la 11 mai 2019.

O nouă structură cu obiectivul de a asigura, consolida, umple golurile de securitate din multe state mexicane, unde cartelurile de droguri și bandele criminale fac legea fără nicio grijă. În 2018, președintele ales Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO) și-a declarat obiectivul de a impune securitatea în Mexic și a propus Congresului mexican un proiect de lege ”ad-hoc” pentru a forma o nouă structură a forței de securitate, un proiect încă în așteptare de ani de zile, dar niciodată pe deplin realizat. Într-un prim val, peste cincizeci de mii de oameni au trecut astfel din forțele armate și din Poliția Federală (dizolvată).

ADVERTISEMENT

Astăzi, puterea Gărzii Naționale este în prezent de aproximativ 100.000 de militari. Într-o țară devastată de 15 ani de războiul drogurilor, confruntări sângeroase mortale împotriva cartelurilor și bandelor, care au raportat 200.000 de morți, Statele Unite ale Mexicului au necesitat un efort mare pentru a combate această situație tragică. Garda Națională a fost dislocată în state precum Guerrero, Coahuila, Sinaloa, Tamaulipas, Michoacán, Veracruz, unde unitățile puteau da un răspuns puternic la insecuritate.

ADVERTISEMENT