News

Otrăvurile pe care se bazează armata SUA. Pentagonul: Fără ele, securitatea națională este afectată, nu putem îndeplini misiunile

Armata SUA spune că securitatea națională depinde de subtanțele chimice „eterne”. Ce sunt grupurile de substanțe PFAS și de ce Pentagonul nu-și poate îndeplini misiunile fără ele
22.11.2023 | 16:49
Otravurile pe care se bazeaza armata SUA Pentagonul Fara ele securitatea nationala este afectata nu putem indeplini misiunile
Pentagonul se bazează pe mii de produse care conțin substanțe chimice periculoase pentru sănătate / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Armata americană spune că securitatea națională a SUA depinde de „substanțele chimice PFAS”. Așa numitele substanțe chimice eterne (nu pot fi distruse, nu se descompun), peste 4.700, ele fac parte din grupa substanțelor perfluoroalchilate și polifluoroalchilate și sunt folosite în nenumărate domenii, dar cu trecerea timpului se acumulează în organism și în mediu.

Asociate cu boli grave

Departamentul Apărării se bazează pe sute, dacă nu mii, de arme și produse, cum ar fi uniformele, bateriile și produsele microelectronice, care conțin PFAS, o familie de substanțe chimice legate de afecțiuni grave de sănătate. Acum, în timp ce autoritățile de reglementare propun restricții privind utilizarea sau fabricarea acestora, oficialii Pentagonului au declarat în Congres că eliminarea PFAS ar submina pregătirea militară.

ADVERTISEMENT

PFAS, cunoscute sub numele de „substanțe chimice eterne”, deoarece nu se descompun în mediul înconjurător și se pot acumula în corpul uman, au fost asociate cu maladii grave precum cancerul. În iulie, un nou studiu federal a arătat o legătură directă între cancerul testicular și PFOS (acid perfluorooctansulfonic), o substanță chimică PFAS care a fost găsită în sângele a mii de militari.

Congresul a făcut presiuni asupra Departamentului Apărării pentru a curăța siturile militare americane și pentru a lua mai în serios problemele de sănătate. În temeiul National Defense Authorization Act pentru anul fiscal 2023, Pentagonului i s-a cerut să evalueze omniprezența substanțelor per- și polifluoroalchilice, sau PFAS, în produsele și echipamentele utilizate de armată, scrie Federal Times.

ADVERTISEMENT

Pentagonul: Fără PFAS, egal fără securitate

Într-un raport prezentat Congresului în luna august, oficialii Departamentului Apărării au respins îngrijorările legate de sănătate exprimate de grupurile de mediu și de autoritățile de reglementare. „Departamentul Apărării se bazează pe proprietățile chimice și fizice de importanță critică ale PFAS pentru a asigura performanța necesară pentru tehnologiile și articolele și articolele consumabile care permit pregătirea și menținerea puterii militare”, au declarat autorii.

Mai mult, aceștia au scris: „Pierderea accesului la PFAS din cauza unor reglementări prea largi sau a unor contracții severe ale pieței ar avea un impact major asupra securității naționale și asupra capacității Pentagonului de a-și îndeplini misiunea”.

ADVERTISEMENT

Potrivit raportului, majoritatea sistemelor de armament importante, componentele acestora, cipurile microelectronice, bateriile litiu-ion și alte produse conțin substanțe chimice PFAS. Printre acestea se numără elicoptere, avioane, submarine, rachete, torpile, tancuri și vehicule de asalt, muniții, semiconductori și microelectronică, precum și sisteme de prelucrare a metalelor, de răcire și de stingere a incendiilor – acestea din urmă în special la bordul navelor marinei.

PFAS sunt, de asemenea, prezente în textile, cum ar fi uniformele, încălțămintea, corturile și gențile de voiaj, pentru care substanțele chimice contribuie la respingerea apei și a uleiului și la creșterea durabilității, precum și în echipamentele de protecție împotriva războiului nuclear, chimic și biologic, se arată în raport. Raportul Pentagonului către Congres a fost publicat luna trecută de către American Chemistry Council.

ADVERTISEMENT

Cancer în rândul pompierilor militari

Apărarea utilizării PFAS de către oficialii militari PFAS vine în contextul în care îngrijorările legate de riscurile pentru sănătate asociate cu aceste substanțe chimice cresc. Dincolo de cancer, unele tipuri de PFAS au fost asociate cu o greutate mică la naștere, întârzieri în dezvoltarea copiilor, disfuncții tiroidiene și un răspuns redus la imunizări. Preocupările legate de sănătate au crescut odată cu publicarea studiului care leagă definitiv cancerul testicular la pompierii militari de un agent folosit la spuma antiincendiu, care conține PFAS.

Dar aceasta nu a fost prima dată când oficialii militari americani au fost avertizați cu privire la o potențială amenințare pentru sănătate a PFAS. În anii 1970, cercetătorii din cadrul Forțelor Aeriene au descoperit că spuma de stingere a incendiilor care conținea PFAS era otrăvitoare pentru pești și, în anii 1980, pentru șoareci.

În 1991, Corpul de ingineri al armatei americane le-a cerut responsabililor de la spus Fort Carson ( Colorado), să nu mai folosească substanțe ignifuge care conțin PFAS, deoarece acestea sunt „considerate materiale periculoase în mai multe state”. Environmental Protection Agency a avut dificultăți să stabilească dacă există niveluri acceptabile de PFAS în rezervele de apă potabilă, având în vedere existența a sute de varietăți ale acestor substanțe chimice. Însă, în martie, EPA a propus limite federale privind nivelurile de PFAS în rezervele de apă potabilă.

Reglementarea ar reduce drastic limitele pentru șase tipuri de substanțe chimice, cu plafoane pentru cei mai comuni compuși, cunoscuți sub numele de PFOA și PFOS, la 4 părți pe trilion. În prezent, pragul Departamentului Apărării pentru apa potabilă este de 70 de părți pe trilion, pe baza unui aviz al EPA din 2016. Ca parte a unui program de testare pe scară largă, în cazul în care în instalații sau în comunități se găsesc niveluri peste această cantitate, armata furnizează surse alternative de apă potabilă.

Sute de locații militare contaminate

Departamentul Apărării a folosit spumă de stingere a incendiilor cu PFAS și alte produse care conțin substanțe chimice PFAS timp de peste o jumătate de secol, ceea ce a dus la contaminarea a cel puțin 359 de situri militare sau comunități din apropiere, iar alte 248 sunt în curs de investigare, potrivit departamentului. Cu toate acestea, în raportul său, Departamentul Apărării nu a abordat preocupările legate de sănătate și a menționat că „nu există o definiție consensuală a PFAS ca o clasă chimică”. Mai mult, Pentagonul a spus că termenul general PFAS, care desemnează mii de lanțuri chimice create de om, „nu indică dacă un compus este dăunător sau nu”.

Cercetătorii de la Environmental Working Group, care se concentrează asupra contaminării cu PFAS la nivel național, au declarat că raportul nu a recunoscut riscurile pentru sănătate sau preocupările pe care le prezintă PFAS și a ignorat disponibilitatea înlocuitorilor fără PFAS pentru materiale, corturi și genți de voiaj. De asemenea, raportul militar nu a abordat posibilele soluții sau cercetări privind alternativele fără PFAS și nici nu a abordat costurile de înlocuire, au remarcat Jared Hayes, analist principal de politici al EWG, și David Andrews, cercetător principal.

Departamentul Apărării a anunțat în acest an că va înceta să mai cumpere spumă de stingere a incendiilor care conține PFAS până la sfârșitul anului și că o va elimina complet în 2024. DoD a încetat să mai folosească spuma pentru antrenamente în 2020, din ordinul Congresului. Cu toate acestea, raportul notează că, în timp ce noile nave ale Marinei Militare sunt proiectate cu sisteme alternative de stingere a incendiilor, „utilizarea limitată a sistemelor care conțin PFAS rămâne pentru acele spații în care alternativele nu sunt adecvate”, cum ar fi navele existente unde nu există spumă alternativă care să poată fi înlocuită de sistemele actuale.

Potrivit raportului, „siguranța și capacitatea de supraviețuire a navelor militare și a echipajului” în cazul incendiilor de pe nave depind de spumele actuale de stingere a incendiilor pe bază de PFAS, iar utilizarea lor va continua până când se va găsi o alternativă eficace.

PFAS la nivel comercial

La nivel comercial, substanțele chimice PFAS sunt utilizate în ambalaje alimentare, ustensile de gătit antiaderente, produse anti-pete, produse cosmetice și alte produse de consum. Legea de autorizare a apărării naționale pentru anul fiscal 2023 a cerut, de asemenea, Departamentului Apărării să identifice produsele de consum care conțin PFAS și să înceteze să le mai achiziționeze, inclusiv ustensilele și vasele de gătit antiaderente din cantinele și bucătăriile navelor, precum și mobilierul tapițat, mochetele tratate împotriva petelor.

Dar, într-o informare adresată Congresului în august, care a însoțit raportul privind utilizările esențiale, oficialii Pentagonului au declarat că nu au putut respecta termenul limită prevăzut de lege, 1 aprilie 2023, deoarece producătorii nu dezvăluie de obicei nivelurile de PFAS din produsele lor și nicio lege federală nu le impune acest lucru.

De la 1 ianuarie, însă, producătorii acestor substanțe chimice și a produselor care le conțin vor fi obligați să identifice aceste substanțe chimice și să notifice producători „din aval” ai altor produse cu privire la nivelurile de PFAS conținute în astfel de produse și ingrediente, chiar și în concentrații mici, potrivit unei reguli federale publicate la 31 octombrie de EPA. Acestea includ articole de uz casnic, cum ar fi șamponul, ața dentară și recipientele pentru alimente.

Oficialii au reiterat faptul că Departamentul Apărării s-a angajat să elimine treptat produsele neesențiale și necritice care conțin PFAS, inclusiv cele menționate mai sus, precum și ambalajele alimentare și echipamentele de protecție personală pentru stingerea incendiilor. S-a mai menținat că Pentagonul „elaborează o abordare” pentru a elimina articolele care conțin PFAS din magazinele militare, cunoscute sub numele de schimburi, de asemenea cerute de NDAA pentru anul fiscal 2023.

Risc-beneficiu

Cu toate acestea, în ceea ce privește „utilizările critice ale PFAS”, Pentagonul a declarat că substanțele chimice oferă „beneficii semnificative pentru cadrul infrastructurii critice a SUA și pentru securitatea națională și economică”. David Andrews de la EWG a remarcat că industria își intensifică producția de substanțe chimice datorită cererii de pe piață și a adăugat că guvernul federal nu a propus interzicerea substanțelor chimice PFAS, așa cum a făcut aluzie Departamentul Apărării atunci când a subliniat rolul critic pe care aceste substanțe îl joacă în cadrul securității naționale și a avertizat împotriva „reglementărilor prea largi”. „Nu au existat propuneri realiste din punct de vedere politic de interzicere completă a PFAS”, a adăugat colegul său, Hayes.

Kevin Fay, directorul executiv al Sustainable PFAS Action Network, o coaliție de corporații, avocați din industrie și cercetători care susțin utilizarea și gestionarea compușilor PFAS, a declarat că Pentagonul are dreptate și că este de datoria autorităților federale de reglementare să „gestioneze în mod responsabil” aceste substanțe chimice și utilizarea lor pentru a găsi un echilibru între nevoile de mediu, de sănătate și industriale.

„Raportul Departamentului american al Apărării privind utilizările critice ale PFAS este foarte clar: reglementarea PFAS printr-o abordare unniversală va dăuna grav securității naționale și competitivității economice”, a scris Fay într-un e-mail pentru KFF Health News. Adăugând că nu toți compușii PFAS sunt la fel și susținând că nu toți sunt dăunători pentru sănătatea umană, Fay a declarat că o clasificare și un control bazat pe riscuri sunt vitale pentru utilizarea continuă a substanțelor chimice respective.

Dar, a adăugat el, în locațiile în care substanțele chimice reprezintă un risc pentru sănătatea umană, guvernul ar trebui să acționeze. „Guvernul federal ar trebui să implementeze planuri de identificare și remediere a siturilor contaminate, să identifice în mod corespunzător profilurile de risc ale numeroaselor tipuri de compuși PFAS și să încurajeze inovația prin deschiderea căii de reglementare pentru alternative viabile la compușii periculoși specifici”, a scris Fay.

Evaluări la 714 instalații militare active

Evaluările sunt finalizate sau în curs de desfășurare la 714 instalații militare active și foste instalații militare, facilități ale Gărzii Naționale și alte foste situri de apărare, pentru a determina gradul de contaminare a apelor subterane, a solului și a aprovizionării cu apă a acestor locații și a comunităților din apropiere. Anul trecut, Pentagonul a emis un moratoriu temporar privind incinerarea materialelor care conțin PFAS. Studiile au arătat că această practică poate elibera gaze toxice. Însă, la 11 iulie, Departamentul Apărării a ridicat moratoriul privind incinerarea, împreună cu orientările provizorii privind eliminarea PFAS.

Personalul militar care a fost expus la PFAS spune că trăiește cu teama că va dezvolta maladii, ei sau membri familiilor. „Am mai multe din unele dintre aceste materiale în organismul meu decât peste 90% din oamenii planetei. Este rău asta, ele nu dispar”, a declarat Christian Jacobs, care a servit în armată timp de patru ani și a lucrat ca pompier civil în cadrul Departamentului Apărării timp de aproape trei decenii. „Mă ține treaz noaptea această situație”.

ADVERTISEMENT