News

“Rachete greşit direcţionate de Hamas ucid oameni nevinovaţi în Gaza!”. Israelul spune că sute rachete ale palestinienilor au căzut în propriul teritoriu

Israelul a anunţat sâmbătă că sute de rachete lansate de militanții Hamas nu şi-au atins ținta și au căzut tot în Fâşia Gaza.
21.10.2023 | 17:53
Rachete gresit directionate de Hamas ucid oameni nevinovati in Gaza Israelul spune ca sute rachete ale palestinienilor au cazut in propriul teritoriu
Militanţii Hamas lansează deja de 15 zile rachete asupra teritoriului Israelului Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Sirenele de alarmă aeriană au sunat din nou sâmbătă peste mare parte din teritoriul Israelului, iar la Tel Aviv şi Aşkelon s-a emis alertă roşie, din cauza tirurilor cu rachete trase dinspre Fâşia Gaza de teroriştii din Hamas şi Jihadul Islamic.

700.000 de palestinieni din nordul Fâşiei Gaza şi-au părăsit deja casele

Între timp, armata israeliană a estimat că aproximativ 700.000 de palestinieni au fugit până acum în sudul Fâșiei Gaza, în urma apelului de evacuare pentru civilii rezidenţi în teritoriile din nord. “Civilii care rămân în orașul Gaza și în partea de nord a Teritoriului Palestinian ar trebui să se deplaseze la sud de rezervația naturală Wadi Gaza pentru propria lor protecție”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului (IDF), Daniel Hagari, într-o declarație televizată.

ADVERTISEMENT

Israelul va intensifica atacurile asupra țintelor militare Hamas și asupra facilităților administrative ale acestora din nord, a avertizat el. “În următoarele etape ale războiului vom continua să atacăm ținte care ar putea reprezenta o amenințare pentru forțele terestre”, a spus Hagari. Sâmbătă s-au împlinit două săptămâni de când sute de militanți palestinieni, conduși de Hamas, au ucis sute de civili într-un atac surpriză asupra Israelului.

De atunci, bombardamentele de răspuns ale Israelului, asupra Fâşiei Gaza, au alimentat temerile legate de o catastrofă umanitară și de escaladarea regională a conflictului. Organizația Națiunilor Unite estimează că aproximativ 1,4 milioane de persoane din Fâșia Gaza au fost deja strămutate.

ADVERTISEMENT

Peste 544.000 dintre ei și-au căutat refugiu sub auspiciile Agenției ONU pentru Refugiați din Palestina (UNRWA). Alții sunt în adăposturi cu familia sau prietenii, potrivit ONU.

Israelul a mai anunţat sâmbătă că sute de rachete lansate de militanții Hamas către Israel nu şi-au atins ținta lor și au căzut tot în Gaza. Potrivit purtătorului de cuvânt al IDF , peste 550 dintre cele aproximativ 7.000 de rachete lansate din Gaza de la începutul războiului au lovit tot Teritoriul Palestinian. „Atacuri cu rachete greșit direcționate, ale Hamas și Jihadul Islamic. ucid civili nevinovați în Fâșia Gaza”, a mai afirmat Daniel Hagari.

ADVERTISEMENT

Protest cu 100.000 de oameni la Londra

Între timp, în Europa, aproximativ 100.000 de persoane iau parte la un protest pro-palestinian din centrul Londrei, a transmis poliția metropolitană. Aceasta a distribuit o imagine aeriană a demonstrației, ulterior crescând estimarea prezenței.

Protestatarii au fost auziți fredonând versurile controversatului cântec „De la râu la mare, Palestina va fi liberă.” Ministrul de Interne, Suella Braverman, a susținut că cântecul este antisemit și „înțeles pe scară largă” ca un apel la distrugerea Israelului.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului (IDF) și Lt. Col. Peter Lerner a declarat pentru CNN că, deși se încearcă să se evite victimele civile, acestea sunt inevitabile. „Vom continua să reducem la minimum victimele civile, dar ele vor continua să existe, pentru că aceasta este natura războiului urban”, a spus el.

ADVERTISEMENT