News

Pacienții suspecți de Covid-19 vor putea fi testați şi în cabinetele medicilor de familie. Alexandru Rafila anunţă noi decizii

Alexandru Rafila a avut vineri o întrevedere cu mai mulți medici de familie, în cadrul căreia s-a hotărât că pacienții suspecți de Covid vor putea fi testați și în cabinetele acestora.
03.12.2021 | 17:07
Pacientii suspecti de Covid19 vor putea fi testati si in cabinetele medicilor de familie Alexandru Rafila anunta noi decizii
ADVERTISEMENT

Pacienții suspecți de infectarea cu coronavirus și care se vor testa în cabinetele medicilor de familie vor beneficia de gratuitate în acest sens.

Totodată, o astfel de testare va fi permisă oricui, fără a exista o condiționare, pentru anumite categorii de persoane.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu pacienții depistați pozitiv

”Va exista un pacient pe care casa sau ministerul îl va achita pentru testare, in asa fel incat pacientii sa nu fie supusi unor costuri suplimentare. 

Sperăm sa-i diagnosticam cat mai rapid pe cei pozitivi si sa oprim transmiterea bolii. Toți cei care vor dori se vor putea testa”, a transmis Președintele Societatii Nationale pentru Medicina Familiei, după discuția cu ministrul sănătății, în cadrul unei declarații de presă.

ADVERTISEMENT

Persoanele care vor fi depistate pozitiv vor beneficia de un pachet de investigații minimale pentru asigurarea tratamentului, a precizat și Alexandru Rafila.

”Pentru persoanele pozitive exista un pachet de investigatii minimale care sa permita administrarea de tratament antiviral in ambulatoriu”, a anunțat și Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT

De asemenea, ministrul sănătății a făcut noi declarații și despre tulpina Omicron. Este de părere că peste câteva luni va deveni dominantă și la noi în țară.

”99,9% dintre cazuri sunt produse de tulpina Delta. Dacă peste trei luni sau patru luni tulpina Omicron va fi dominantă atunci secvenţierea va fi direcţionată către cazurile care ar putea să fie produse de o altă tulpină”, a mai adăugat Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila, noi declarații despre certificatul verde Covid

De altfel, Alexandru Rafila a punctat faptul că certificatul verde nu se va impune și la slujbele din biserici, după ce s-au iscat mai multe controverse pe această temă. Rafila a subliniat că biserica poate contribui la controlul pandemiei.

”Nu vom utiliza acest document la slujbe religioase, aici parerea este unanima. Rolul educativ al Bisericii e foarte important.

Biserica poate contribui la controlul pandemiei si vrem sa folosim si acest instrument.Certificatul covid ramane de interes.

Am discutat cu domnul Tataru o formula care sa fie acceptată de Parlament ”, a mai completat ministrul.

ADVERTISEMENT