Life

Palatul din România care a fost salvat prin donații și voluntariat. Ajunsese o ruină, dar acum e ca nou

Palatul din România care a fost salvat prin donații și voluntariat are o poveste impresionantă. Deși ajunsese o ruină, acum e ca nou.
24.01.2024 | 08:41
Palatul din Romania care a fost salvat prin donatii si voluntariat Ajunsese o ruina dar acum e ca nou
Palatul din România care a fost salvat prin donații și voluntariat. Sursă foto: Descoperă Brăila, Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Palatul din România care a fost salvat prin donații și voluntariat confirmă faptul că o mulțime de persoane pot realiza chiar și lucruri ce par imposibile la prima vedere.

Palatul din România care a fost salvat prin donații și voluntariat

Palatul din România care a fost salvat prin donații și voluntariat ajunsese o ruină. Acum însă, acesta e ca nou. Care este povestea din spatele său și cum de s-au mobilizat atât de mulți oameni?

ADVERTISEMENT

Palatul din România care a fost salvat prin donații și voluntariat este Palatul Lyra din Brăila. Dacă ar fi să îl descriem în câteva cuvinte, el reprezintă o istorie vie, transmisă de la o generație la alta.

De altfel aceasta este una dintre cele mai frumoase clădiri din Centrul Istoric al Brăilei. Iar cei de la Agerpres au aflat ce s-a întâmplat în ultimii ani, dar și ce mobilizare a fost posibilă.

ADVERTISEMENT

Menționăm faptul că Palatul Lyra din Brăila a fost construit în perioada 1924-1926, de Societatea Filarmonică Lyra, din donaţiile făcute de oamenii de afaceri prosperi în acele timpuri, iubitori de muzică.

Iar 100 de ani mai târziu, același lucru s-a întâmplat. Palatul Lyra, care ajunsese o ruină, a fost restaurat. Iar acest lucru s-a întâmplat doar cu implicarea mai multor cetățeni din Brăila, care iubesc de cultură, relatează Agerpres.

ADVERTISEMENT

De altfel ei au fost cei care au contribuit la ”renașterea sa”. Palatul din România a fost salvat prin voluntariat, dar și sponsorizări. Iar în acțiunea sa de salvare au fost implicați zeci de voluntari.

Palatul Lyra din Brăila, o exemplu de mobilizare și dragoste pentru artă

Această acțiune a pornit în anul 2021. Iar numeroase persoane au muncit efectiv pe șantier. Au existat și sponsori de asemenea, care au oferit materiale de construcții, dar și sume importante de bani.

ADVERTISEMENT

Și iată că așa s-au adunat 200.000 de euro. Iar acest proiect a adus în același loc oameni din diferite medii sociale. Au crezut în ideea de educație și de cultură și iată că visul lor a devenit realitate.

Cum a început totul? Constantin Teodorescu a vorbit despre începuturile istoriei de reabilitare a Palatului Lyra. Se pare că acesta a făcut echipă cu Cristian Niculae. Cei doi au pus la punct un plan de salvare pentru Palatul din România care merita o a doua șansă, la fel ca și alte locuri emblematice din țară.

Așa a apărut proiectul financiar inedit denumit “Descoperă Palatul Culturii Brăilene Lyra”. Și acesta nu doar că a devenit realitate, dar s-a arătat a fi și un mare succes.

“A venit alături Cristi Niculae cu entuziasmul său pentru facerea de fapte bune şi darul de a atrage voluntari şi ne-a determinat să pornim ca la un drum de mii de kilometri, având rezervorul maşinii aproape gol. El a reuşit să găsească pe drum şi alţi idealişti, firme sau persoane, care ne-au ajutat să ne continuăm cu curaj drumul.

Am avut marele noroc că arhitectul Marian Pascu a fost alături de noi şi ne-a ajutat cu proiectul, el a făcut tot proiectul. A durat doi ani să fie aprobat, clădirea fiind monument istoric, proiectul trebuia aprobat de comisia de la Buzău”, a dezvăluit Constantin Teodorescu, potrivit Agerpres.

Palatul din România a renăscut din propria cenușă

A urmat apoi o mobilizare exemplară astfel încât Palatul din România să revină la viață. Au existat sponsorizări, spectacole pentru a strânge bani și nu numai. Iar lucrările de reabilitare s-au mișcat cu viteza luminii.

Constantin Teodorescu spune că sala de spectacole a trecut prin schimbări radicale. De asemenea, au început și procedurile privind avizele necesare. Există într-adevăr costuri enorme, însă cei implicați și doresc ca visul lor să devină realitate.

“În 2022, am organizat un spectacol în sala veche, ‘Bosonul Elvirei’, care era despre Brăila, iar după acel festival a venit al doilea val de sponsorizări. Asta ne-a permis să avem curajul să intrăm în sala mare, unde mocheta avea 40 de ani, aveam lemne pe dedesubt, scaunele erau fixate în pardoseală.

Am dat jos placajele pline de praf de pe pereţi, puse pentru ca sunetul să aibă acustica de cinematograf. Sala de spectacole a trecut printr-o schimbare radicală. Am început şi procedurile de avizare la ISU. Fiind o sală la etaj, noi aveam aici 200 de locuri jos şi 120 locuri sus, în total 320.

O sală la etaj cu mai mult de 150 de locuri se numeşte ‘sală aglomerată’ şi analiza pentru avizare ISU se face în funcţie de tot ce poate lua foc. Sunt nişte condiţii care duc la nişte costuri enorme, aşa că am redus numărul de locuri la 120, iar în cazul fotoliilor, la 82. Acum este o atmosferă mai intimă, iar sala poate găzdui şi alt gen de evenimente”, a mai adăugat acesta.

Acum, proaspăt renovat, Palatul Culturii Brăilene Lyra are clase de teatru, de canto și de ceramică. Nu lipsesc nici clasele de pictură, dar și de logopedie. Iar planurile celor doi parteneri nu se opresc doar aici.

Constantin Teodorescu spune că își dorește să facă și o clasă de bucătărie. De asemenea, atât el cât și partenerul tău nu au uitat ideea de la care au pornit. Știau că e nevoie de mai mult decât o școală de muzică și anume ”o școală de cultură și de educație”.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
O masă de aer rece deasupra României a readus iarna în unele zone....
O masă de aer rece deasupra României a readus iarna în unele zone. De când revine căldura
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca...
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: Vorbeşte cu extratereştrii
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de...
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de ani: "Tot am mai încercat, dar nu pot!"
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar...
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar fi sedus și înșelat un bătrân din Milano. Imagini incredibile cu femeia și jurnaliștii italieni
„Condu ca o femeie!” Ce se ascunde în spatele acestui slogan și ce-i...
„Condu ca o femeie!” Ce se ascunde în spatele acestui slogan și ce-i așteaptă pe șoferi
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a...
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a speriat pe trecători. Imagini cu un PUTERNIC IMPACT emoțional! VIDEO
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2...
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor...
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor încep să se concretizeze