News

Până când se folosește urarea “Hristos a înviat”. Ce spune Biserica Ortodoxă

19.04.2020 | 19:00
Pana cand se foloseste urarea Hristos a inviat Ce spune Biserica Ortodoxa
Până când se folosește urarea “Hristos a înviat”. Ce spune Biserica Ortodoxă. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Începând din noaptea Sfintei Învieri, creștinii ortodocși se salută cu ”Hristos a înviat!”, iar cei salutați răspund ”Adevărat a Înviat!”. Acesta este nu doar un salur, ci și o mărturisire a credinței că Mântuitorul a biruit moartea şi a înviat “a treia zi după Scripturi”.

Până când se folosește urarea “Hristos a înviat”. Ce spune Biserica Ortodoxă

”Hristos a înviat” este salutul creștinilor, folosit de la Învierea Domnului până la Înălțarea Sa, adică timp de 40 de zile. Apoi, de la Inălțarea domnului și până la Rusalii, creștinii se salută cu ”Hristos S-a înalțat!”, ”Adevărat S-a înălțat!”.

ADVERTISEMENT

Învățătura creștină spune că ”Hristos a Înviat” semnifică o realitate consumată în anul 33 când femeile mironosiţe care au mers la mormântul lui Hristos au găsit mormântul gol. Maria Magdalena îl întâlnește pe Hristos însuși și îngerul le spune să nu-l mai caute pe cel viu între morți. Salutul “Hristos a înviat!” e unul firesc.

Istoric vorbind, nu există un moment fix de la care se poate vorbi despre acest salut al creştinilor, el apare în cărţile de cult, fiind salutul preotului în timpul slujbelor religioase săvârşite în cele 40 de zile până la Înălţarea Domnului.

ADVERTISEMENT

În biserică, preotul salută credincioșii cu ”Hristos a Înviat!”, iar aceştia îi răspund. În acest an, lucrurile vor sta cu totul diferit. Preotul va spune ”Hristos a Înviat” din biserica goală, iar enoriașii vor răspunde ”Adevărat a Înviat” de la casele lor.

De asemenea, salutul specific acestei perioade însoțește obiceiul ciocnirii ouălor roşii, pregătite speciale pentru această sărbătoare. Cel care ciocneşte oul spune ”Hristos a înviat!“, iar cealaltă persoană răspunde ”Adevărat a înviat!“.

ADVERTISEMENT

După ”Hristos a Înviat” urmează ”Hristos S-a Înălțat”

După cele 40 de zile de la Paște în care folosim expresia ”Hristos a Înviat” urmează Înălțarea Domnului.

Această sărbătoare cade totdeauna în Joia săptămânii a șasea dupa Paști, adică la 40 de zile după Înviere. Anul acesta, Înălțarea va fi pe data de 28 mai. Înălțarea Domnului este una dintre cele mai vechi sărbători creștine.

ADVERTISEMENT

Apoi, la zece zile de la Înalțare se sărbătoresc Rusaliile. Duminica Rusaliilor sau Duminica Pogorarii Duhului Sfânt, mai este numită și Duminica Cincizecimii, pentru că acest eveniment a avut loc la cincizeci de zile de la Învierea lui Hristos.

ADVERTISEMENT