News

Până când se poate face cerere pentru plafonarea prețurilor la energie și gaz, de la 1 ianuarie 2023: “Este o zonă care trebuie clarificată”

Până când pot face consumatorii cerere pentru a beneficia de plafonarea prețurilor la energie și gaz, de la 1 ianuarie 2023.
12.12.2022 | 22:53
Pana cand se poate face cerere pentru plafonarea preturilor la energie si gaz de la 1 ianuarie 2023 Este o zona care trebuie clarificata
Până când se pot depune cereri pentru plafonarea la energie și gaz. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Legea privind plafonarea prețurilor la energie și gaz afectează mai multe categorii de persoane. Chiriașii și proprietarii vor fi afectați de această modificare.

Până când se pot depune cereri pentru plafonarea prețurilor la energie și gaz

Chiriașii, proprietarii și alte categorii care beneficiază de compensare peste plafonul prevăzut de lege pentru fiecare consumator vor fi afectați de o schimbare importantă în legea plafonării și a compensării prețurilor la energie.

ADVERTISEMENT

Furnizorii de energie și gaze poartă discuții pentru a stabili un set de norme de aplicare pentru modificările legii.

Printre cei vizați de modificări se numără proprietarii care nu pot beneficia de compensare și plafonare pentru mai mult de o locuință care se află trecută pe numele lor.

ADVERTISEMENT

Încă nu s-au stabilit și norme pentru chiriașii acestora sau pentru alți membri ai familiei care locuiesc într-una dintre celelalte locuințe.

Din cauza instabilității contractelor de închiriere nu se poate ca fiecare chiriaș să facă un contract cu furnizorul. Astfel, facturile neplafonate pot ajunge să fie chiar și de 4-5 ori mai mari.

ADVERTISEMENT

Implementarea acestei legi se discută zilele acestea, după cum a declarat, pentru impact.ro, Daniela Dărăban, președinta ACUE (Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie).

Până la promulgarea legii, chiriașii și alte categorii exceptate nu trebuie să depună vreo cerere. Din păcate, nu vor avea prea mult timp la dispoziție după ce legea va intra în vigoare. Vor avea 1-2 luni să meargă la furnizor cu declarația pe propria răspundere.

ADVERTISEMENT

“Intenția este să fie ajutată cât mai multă lume”

În cazul furnizorilor, aceștia au o altă problemă, și anume verificarea declarațiilor. Aceștia nu au modalități de a refuza plafonarea pentru un client deoarece legea nu le oferă vreo posibilitate.

“Nu este un moment înghețat ferm, este o zonă care trebuie clarificată într-adevăr, data de la care se aplică, după ce se depune cererea.

Dacă la consumatorul non-casnic este clar că se aplică data de 1 a lunii următoare, la cel casnic suntem în discuții. Nu este o dată limită, se poate depune cererea oricând. 

În momentul de față, chiar dacă nu este încă promulgată legea, au început deja discuții cu autoritățile să clarificăm care sunt zonele unde nu sunt încă clare, pentru că nu se ascultă industria.

Încercăm să le clarificăm post factum, legat de partea cu chiriile, avem mai multe situații. Proprietarii cu un singur loc de consum, nu se creează nici o problemă.

Cei care care au mai multe proprietăți cu contracte de furnizare cu același nume. Dacă au la același furnizor putem să identificăm, dar dacă nu, rămâne de clarificat.

Există o platformă, proaspăt finalizată de ANRE, unde o să apară dacă sunt mai multe locuri de consum, chiar dacă sunt furnizori diferiți, dar și aici suntem un pic în clarificări.

Eu ce pot să vă spun este că intenția este să fie ajutată cât mai multă lume, trebuie să fie și legea aplicabilă.

Încercăm să facem, în zilele următoare, o informare unitară și corectă, pentru că nu are nimeni de câștigat dacă o să creăm o mare nebunie în legătură cu facturile.

Încă centralizăm posibile întrebări.”, a declarat președinta ACUE pentru sursa menționată.

Facturi de 4 ori mai mari pentru consumatori

Asociația Energia Inteligentă a lansat un apel pentru a susține Campania Publică – Cere și poți primii energie la preț plafonat – astfel încât să aducă la cunoștință importanța transmiterii unei cereri specifice către furnizori, până pe 31 decembrie 2022.

În acest fel, aceștia vor beneficia de plafonarea prevăzută de lege. Fără această cerere, unii consumatori nu pot beneficia de plafonarea prețului la gaze și electricitate, începând cu ianuarie 2023.

Prima factură va veni mai târziu, în primăvară, după noua lege de protejare a consumatorilor. Aceștia vor plăti chiar și de 4 ori mai mult pentru utilități. 

La gaz, reducerea va fi de 0,31 lei/kWh. La energie electrică, plafonările vor fi de 0,68 lei/kWh până în 100 kWH, 0,8 lei/kWH pentru un consum între 100.01 și 255 kWH. Cei care depășesc acest consum vor plăti prețuri nereglementate, care pot fi până și peste 3 lei/kWh.

Printre cei care vor beneficia de reducerea de 0,68 de lei/kWh la energie electrică se numără și familiile care au în întreținere cel puțin 3 copii minori, pentru întreg consumul realizat. Sunt vizații și clienții casnici care utilizează echipamente medicale indispensabile.

Noua lege îi afectează pe cei care au mai multe locuințe, precum și pe cei care nu au făcut succesiunea. Cei care au preluat vechile contracte de vânzare-cumpărare gaze și energie electrică de la foștii proprietari de la care au cumpărat locuința vor fi și ei afectați. Sunt vizați și chiriașii care nu se află în legalitate.

ADVERTISEMENT