News

Discuțiile despre plafonarea prețului la gaze s-au blocat. România vrea un preț mult mai mic

Mai multe state membre UE, printre care România, Belgia, Italia, Polonia și Slovenia, fac presiuni pentru plafonarea ”semnificativă” a prețului la gaz.
10.12.2022 | 17:56
Discutiile despre plafonarea pretului la gaze sau blocat Romania vrea un pret mult mai mic
Plafonare preț gaz în Uniunea Europeană. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Asta, în condițiile în care blocul comunitar nu reușește să ajungă la un acord comun privind această măsură, rezultând un blocaj în acest sens.

România vrea un preț mic la gazele naturale

În acest sens, statele membre ale UE s-au întâlnit la o sesiune de negocieri de urgență pentru a se pune de acord privind plafonarea prețului gazelor naturale, însă țările sunt divizate în privința acestui plan.

ADVERTISEMENT

Concret, 12 din 27 de state membre din Uniunea Europeană au distribuit un document prin care cer ca plafonarea acestui preț la gaze să fie ”semnificativ” mai scăzută decât ceea ce acceptaseră momentan țările europene.

”Textul nu a ajuns suficient de departe spre ceea ce am putea considera un compromis satisfăcător”, se arată în documentul consultat de Reuters. Acest document e susținut de România, Belgia, Italia, Polonia, Slovenia, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Letonia, Lituania şi Slovacia.

ADVERTISEMENT

Între statele membre din UE există certuri pe această temă de luni de zile, astfel că un compromis pare greu de realizat. Diplomații sunt extrem de sceptici că se poate ajunge la un astfel de acord săptămâna viitoare, însă statele care sprijină noua propunere au putere ”suficientă” pentru a bloca aprobarea unui eventual acord.

Majoritatea țărilor din UE vor un plafon concret impus prețului gazelor naturale, însă alte țări din UE, ce-i drept un grup mic, condus de Germania și Țările de Jos, nu vor un asemenea plafon care i-ar determina pe furnizori să-și vândă gazele în altă parte.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a propus plafonarea pentru un an a prețurilor la gaze atunci când prețurile la hubul de gaze TTF ar depăși 275 de euro/Megawatt oră timp de două săptămâni. De asemenea, plafonarea ar fi valabilă atunci când prețurile TTF vor fi mai mari cu 58 de euro față de prețul mediu mondial la gaze naturale lichefiate timp de 10 zile de tranzacționale.

Ultima și cea mai recentă propunere, susținută de România, propune ca plafonarea să fie valabilă dacă prețurile depășesc 220 de euro/Megawatt oră timp de cinci zile, la ”cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare de la hub-ul TTF de la Amsterdam”, sau atunci când prețurile sunt cu 35 de euro mai mari față de prețul mediu mondial la gaze naturale lichefiate.

ADVERTISEMENT

Este un nivel evident mai scăzut decât limita propusă inițial de 275 euro/Megawatt, propusă de Comisia Europeană, în condițiile în care semnatarii documentului spun că acest nivel nu e suficient de scăzut.

ADVERTISEMENT