Life

Până când se ține bradul de Crăciun. După această perioadă se spune că aduce ghinion

Până la ce dată se poate păstra bradul de Crăciun. E un sfat prețios pe care trebuie să-l cunoști și care îți va fi de mare ajutor.
02.01.2023 | 17:18
Pana cand se tine bradul de Craciun Dupa aceasta perioada se spune ca aduce ghinion
Până la ce dată se poate păstra bradul de Crăciun. E un sfat prețios pe care trebuie să-l cunoști. Sursa foto: pixabay.com
ADVERTISEMENT

Până când se ține bradul de Crăciun, foarte multe persoane despodobindu-l deja încă din primele zile ale anului. Alții obișnuiesc să îl păstreze o vreme și mai scurtă. După această perioadă se spune că aduce ghinion.

Până la ce dată se poate păstra bradul de Crăciun. E un sfat prețios pe care trebuie să-l cunoști

Bradul de Crăciun aduce un prilej de mare sărbătoare în casele românilor, însă trebuie să știm până când îl putem păstra, fie că este vorba de cel natural, fie că este vorba de cel artificil. În fiecare an se pune aceeași întrebare.

ADVERTISEMENT

Când se despodobește? Ei bine, o veche tradiție ne spune că este bine să îl punem înapoi în cutie până pe 7 ianuarie, când credincioșii în sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul. După această dată se spune că aduce ghinion, așadar e bine să nu-l mai avem în locuințele noastre.

De asemenea, există și alte obiceiuri. Majoritatea desfac bradul imediat după Anul Nou sau și mai devreme, atunci când începe să se usuce.

ADVERTISEMENT

Potrivit romaniatv.net, în aceste momente se încheie sărbătorile de iarnă din punct de vedere religios și ar fi indicat să punem podoabele la locul lor pentru următorul Crăciun.

Când se despodobește bradul de Crăciun

Așadar, bradul de Crăciun nu mai are ce căuta în casele oamenilor după ce a trecut Sfântul Ion, mai ales că acele sale încep să cadă și se usucă pentru că stă tot timpul la căldură, în interior. Acesta se poate replanta în grădină.

ADVERTISEMENT

În unele zone de la noi din țară se păstrează în casă până la următoarele sărbători, cele de Paște. Asta înseamnă că podoabele se îndepărtează tocmai în primăvară. În această situație este vorba de cel artificial.

În altă ordine de idei, o veche tradiție populară ne amintește că este bine să spunem o rugăciune atunci când se apucăm să împodobim bradul de Crăciun.

ADVERTISEMENT

În plus, acesta se stropește cu apă sfințită imediat ce toate globurile și beteala au fost frumos aranjate. Colindele și voia bună nu trebuie să lipsească de pe ”fundal”.

ADVERTISEMENT