News

Pană de curent pe pârtia de schi Prislop, mai mulți schiori au rămas blocați în telescaun. Planul roșu de urgență a fost activat

Planul roșu de intervenție a fost activat pe pârtia de schi Prislop. Mai mulți turiști au rămas blocați în telescaun după ce instalația a fost afectată de o pană de curent
13.01.2024 | 23:01
Pana de curent pe partia de schi Prislop mai multi schiori au ramas blocati in telescaun Planul rosu de urgenta a fost activat
În urma intervenției pompierilor și specialiștilor, defecțiunea a fost remediată / Foto:Facebook, emaramures
ADVERTISEMENT

O pană de curent care a afectat, sâmbătă seara, telescaunul de pe pârtia de schi Prislop a stațiunii montane Borșa, în județul Maramureș, a necesitat intervenția autorităților, care au activat planul roșu de interevenție.

Mai mulți turiști au rămas blocați pe telescaun

Mai mulți turiști au rămas blocați, sâmbătă seara, pe pârtia Prislop din stațiunea Borșa (județul Maramureș), după ce o pană de curent a afectat telescaunul. Autoritățile au activat palanul roșu de alertă, potrivit ISU Maramureș.

ADVERTISEMENT

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Maramureș, Adriana Șanta, mai multe persoane au rămas blocate în telescaun, ca urmare a defecțiunii survenite. Planul roșu de intervenție a fost activat iar schiorii blocați au fost transportați într-un refugiu încălzit, în vârful pârtiei. De asemenea, persoanele transportate au fost evaluate medical.

O persoană prezenta degerături

Din fericire, nimeni nu a pățit nimic, doar o singură persoană prezenta degerături la un deget, în urma evaluării medicale, potrivit ISU Maramureș. Defecțiunea a fost remediată și instalația de telescaun a repornit.

ADVERTISEMENT

„Pe pârtia Prislop, în urma întreruperii alimentării cu energie electrică, mai multe persoane au rămas blocate pe telescaun (…) Planul Roşu de Intervenţie a fost activat.

Persoanele au fost transportate la un refugiu încălzit din vârful pârtiei şi au fost evaluate medical. În urma evaluării medicale o singură persoană prezenta degerături la un deget, iar majoritatea persoanelor au coborât pe schiuri la baza pârtiei. Defecţiunea a fost remediată şi instalaţia a repornit”, a transmis Adriana Șanta.

ADVERTISEMENT

Intervenție masivă a pompierilor și salvamontiștilor

Pe pârtie au interevenit pompieri din cadrul stației Vișeul de Sus și din cadrul stației Borșa, cu o autospecială de stingere, un vehicul ATPVM (pentru transport persoane și victime multiple), trei echipaje SMURD, o ambulanță a Serviciului Județean Maramureș, salvamontiști din Borșa și un vehicul cu autoscară de la Detașamentul de Pompieri Baia Mare.

Într-un telescaun, cel mai mare pericol este reprezentat de defecțiuni. În acest caz, pasagerii trebuie să aștepte ca diferitele etape ale protocolului de intervenție să fie îndeplinite. Întreruperile de energie electrică pot afecta afecta stațiunile de schi și avea un impact asupra instalațiilor din domeniul schiabil.

ADVERTISEMENT

Profesioniștii din domeniul montan subliniază că o pană de curent de două ore, spre exemplu, la altitudine poate provoca daune considerabile. Mai ales dacă anumite instalații și rețele îngheață.

Telescaunele din ce în ce mai sigure din stațiunile de schi, cu sisteme de închidere automată și porți de siguranță, nu reprezintă o garanție absolută împotriva incidentelor și nici a  accidentelor.

ADVERTISEMENT