News

Pandemia de Covid ar fi ajuns în cel mai izolat stat din lume. Coreea de Nord se confruntă cu o criză gravă

Coreea de Nord se confruntă cu o criză gravă și există suspiciuni că pandemia de Covid ar fi ajuns și în acest stat.
30.06.2021 | 11:19
Pandemia de Covid ar fi ajuns in cel mai izolat stat din lume Coreea de Nord se confrunta cu o criza grava
Pandemia de Covid ar fi ajuns în cel mai izolat stat din lume. Coreea de Nord se confruntă cu o criză gravă. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Coreea de Nord pare să fi fost ferită, cel puțin până acum, de efectele pandemiei de coronavirus. Statul a luat măsuri dure pentru a restricționa accesul străinilor în țară, îndeosebi din cauza unui sistem de sănătate precar, care n-ar fi putut face față unui val de îmbolnăviri.

Astfel, chiar dacă pare cumva ciudat, având în vedere istoricul și specificul țării, Coreea de Nord s-a izolat și mai mult de restul lumii, pentru ca autoritățile să poată ține la distanță virusul SARS-CoV-2, care ar putea face ravagii, având în vedere situația dificilă prin care trece statul.

ADVERTISEMENT

Conform liderului de la Phenian, Coreea de Nord trece printr-o ”criză uriașă”, iar aceasta pare să fie legată de pandemia de Covid-19. Kim Jong-un a acuzat mai mulți oficiali ai statului de neglijență, conform buletinului de presă transmis de agenția de stat KCNA, citată de bbc.com.

Primele cazuri de Covid-19 în Coreea de Nord?

Această neglijență ar fi dus la ”apariția unei crize uriașe în ceea ce privește securitatea statului și siguranța oamenilor, cu posibile consecințe grave.” 

ADVERTISEMENT

În raportul transmis de agenția centrală de știri din țară, se mai specifică și faptul că mai mulți membri de partid și-au pierdut funcțiile, inclusiv unul din Comisia Permanentă, compusă din cinci membri, între care unul este chiar Kim Jong-un.

Informațiile de la agenția de știri nu prezintă detalii și despre specificul acestei crize uriașe, însă este foarte posibil să fie vorba despre confirmarea unor cazuri de infectare cu coronavirus în statul izolat.

ADVERTISEMENT

Cercetătorul Ahn Chan-il, care a fugit din Coreea de Nord acum ceva ani, este de părere că țara se confruntă cu apariția Covid-19 și că este un semnal că Phenianul are nevoie de sprijin internațional. 

Unii cred că acest mesaj ar putea ”pregăti” cetățenii să strângă cureaua și mai tare, în timp ce alții sunt de părere că ar putea fi vorba de pregătiri politice pentru ca Coreea de Nord să accepte vaccinuri și sprijin medical de peste hotare.

ADVERTISEMENT

”Altfel nu ar fi făcut asta, deoarece mesajul implică și faptul că regimul recunoaște că a eșuat în ceea ce privește eforturile anti-epidemice”, mai arată Chan-il.

Nord-coreenii ar fi trebuit să primească aproximativ 2 milioane de doze de AstraZeneca, prin intermediul programului global de distribuire a vaccinurilor, COVAX.

Prima tranșă de vaccinuri ar fi trebuit să ajungă în statul izolat la finalul lui mai, dar se pare că negocierile încă se poartă cu Phenianul.

Alianța GAVI, care conduce COVAX, alături de OMS, spune că livrările de vaccin pentru Coreea de Nord nu au fost făcute din cauza unei lipse de pregătire tehnică, dar și pe fondul unor lipsuri la nivel global. Oficialii GAVI estimează că serul ar putea ajunge în statul izolat undeva în a doua jumătate a lui 2021 dar că date concrete nu pot fi oferite momentan, arată reuters.com.

Cum a trecut Coreea de Nord prin pandemie până acum

Având în vedere cât de izolat este statul, situația exactă din Coreea de Nord este destul de neclară. Cert este că țara pare să fi ținut, într-adevăr, situația pandemică sub control. Nu au fost raportate valuri de îmbolnăviri și decese, care ar fi atins cote alarmante în Coreea de Nord, având în vedere lipsa de informații cu privire la un incident de asemenea amploare, ce n-ar fi trecut neobservat.

Din ianuarie 2020, de când a luat primele măsuri anti-pandemie și până în prezent, Coreea de Nord nu a raportat niciun caz de îmbolnăvire cu Covid-19.

Statul a luat măsuri drastice de prevenție, tocmai din cauza situației precare a sistemului de sănătate, care n-ar putea susține îmbolnăviri în masă.

Țara a fost între primele care și-a închis granițele odată cu apariția pandemiei: turiștii străini nu mai au voie să intre în stat încă din 23 ianuarie 2020.

Purtarea măștilor a fost obligatorie în Coreea de Nord încă din februarie 2020, în paralel cu interzicerea vizitării spațiilor publice precum restaurantele. Școlile și facultățile s-au închis, la fel și stațiunile de schi.

Undeva în noiembrie au apărut informații cu privire la o creștere a numărului de cetățeni aflați în carantină cu posibile simptome de Covid-19. Până la acel moment, aproximativ 80.000 de persoane care nu fac parte din armată ar fi fost carantinate. Chiar și așa, Coreea de Nord a continuat să susțină că nu are cazuri de Covid-19, deși unii cred că statul mușamalizează situația.

Chiar dacă nu există îmbolnăviri în Coreea de Nord, statul se confruntă cu o situație deosebit de gravă, cauzată de efectele economice ale pandemiei la nivel global.

Din cauza închiderii granițelor, comerțul dintre Coreea de Nord și China a scăzut cu 76% față de perioada dinainte de pandemie. În aprilie 2021, diplomații ruși din Phenian spun că statul are ”restricții totale, fără precedent ca severitate” și se confruntă și cu o penurie de resurse.

Majoritatea diplomaților străini au părăsit statul, astfel că în Coreea de Nord ar mai fi sub 250 de străini în prezent, dintre care doar nouă ambasadori.

În aceeași lună, Kim Jong-un a recunoscut public că țara sa trece prin ”cea mai gravă situație din istorie”, în timpul unui discurs susținut la o conferință din Phenian. Această recunoaștere vine la doar câteva luni dumă ce Kim a mai admis un eșec, vorbind despre planurile sale de îmbunătățire a situației economice, care n-au dat roade.

Dificultățile de acum, o oglindă a crizei umanitare din anii ’90

Liderul de la Phenian a comparat dificultățile economice prin care trece statul său cu cele din anii ’90, când Coreea de Nord a trecut printr-un episod extrem de foamete, care a făcut câteva sute de mii de victime (unele estimări vorbesc chiar de 3,5 milioane de decese între 1994 și 1998).

La vremea respectivă, deși statul se confrunta cu sancțiuni internaționale, cauzele imediate ale foametei au fost o serie de secete și inundații ”de proporții biblice”, după cum au fost raportate de observatori externi. Aproximativ 30% din țară a fost afectată. Inundațiile de atunci au distrus nu doar recoltele în curs de pregătire, ci și rezervele strategice de grâne, stocate în principiu în depozite subterane. La acea vreme, statul și-a pierdut și în jur de 85% din capacitatea de producție a energiei electrice, tot pe fondul inundațiilor.

Până acum, în situația din prezent, n-au apărut încă semne de foamete la nivelul populației sau care să trădeze un dezastru umanitar iminent. Totuși, comentariile venite de la însuși liderul statului arată că acesta ia în serios dificultățile prin care trece și care reprezintă cel mai important test de până acum, după aproape un deceniu de când a preluat puterea.

Unii experți sunt de părere că problemele prin care trece acum Coreea de Nord nu vor mai duce la o foamete precum cea din anii ’90, deoarece China nu va lăsa să se întâmple asta.

Iar China nu va acționa neapărat din prea multă simpatie pentru nord-coreenii, ci pentru că se teme de posibilul val de refugiați care ar intra în țară pe fondul unei noi crize extreme. Iar pericolul căderii regimului și unificării cu Coreea de Sud, deși puțin probabil, este și el luat în calcul.

În luna martie, Xi Jinping și Kim Jong-un au purtat un dialog, iar președintele chinez și-a exprimat angajamentul de ”a oferi popoarelor celor două țări o viață mai bună.” 

Asta poate însemna că statul chinez e pregătit să ofere în viitorul apropiat Coreei de Nord resursele de care are nevoie, mâncare, fertilizator și alte bunuri de care are nevoie și care lipsesc din cauza pandemiei.

ADVERTISEMENT