News

Pandemia schimbă preferinţele angajaţilor: cei mai mulţi vor să lucreze de acasă. “Este greu să dai randament de la distanţă”

Odată cu apariția pandemiei, foarte mulți oameni preferă să lucreze mai mult de acasă și mai puțin la birou, arată un sondaj realizat de BBC.
17.09.2021 | 10:55
Pandemia schimba preferintele angajatilor cei mai multi vor sa lucreze de acasa Este greu sa dai randament de la distanta
Un sondaj arată că oamenii preferă mai mult munca de acasă. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Foarte mulți angajați au început să lucreze online, de când pandemia de coronavirus a pus stăpânire pe întreaga omenire. Se pare că această modalitate de lucru a început să le fie mai confortabilă, iar o parte dintre ei nu ar mai vrea să lucreze full-time, de la birou, atunci când vom scăpa de criza epidemiologică, o arată un sondaj al BBC.

Concret 70% din cele 1.684 de persoane chestionate au spus că nu vor să se mai prezinte cu normă întreagă la locul de muncă. În schimb, le-ar plăcea să muncească astfel de acasă. Tot de la domiciliu le-ar plăcea să lucreze și în regim part-time.

ADVERTISEMENT

De altfel, participanții la sondaj au mai răspuns că tinerii vor dori să lucreze mai mult online, în viitor. Jumătate dintrei ei au mai precizat că femeile sunt mai avantajate de un job online, având în vedere că multe dintre ele sunt mame.

Ce cred angajatorii despre munca de acasă

Angajatorii ar fi conștienți de faptul că, odată cu dispariția pandemiei, cei mai mulți angajați ai lor vor prefera munca de acasă. Din 530 de șefi chestionați, jumătate au declarat că online-ul nu va aduce aduce rezultatele dorite firmelor lor. Asta din cauză că nu se va comunica la fel de bine precum față-n față și va lipsi creativitatea.

ADVERTISEMENT

Printre angajatorii care nu văd cu ochi buni lucratul de acasă sunt cei de la Banca de Investiții, ”Goldman Sachs”, dar și cei de la compania Apple. Dincolo de acestea, cercetarea realizată de BBC arată că peste trei sferturi dintre oameni cred că șeful lor le va permite să-și continue job-ul de acasă, chiar și atunci când pandemia va lua sfârșit.

Efectele negative ale muncii de acasă. Ce măsuri se iau în România

Bogdan Badea, CEO-ul unei platforme de recrutare din țară, este de părere că munca online poate duce la desocializare între angajați, dar și la lipsa productivității.

ADVERTISEMENT

”Principalul rol al unui birou este socializarea și formarea unei echipe. Nu prea poți să formezi echipe…de acasă. În plus, este mult mai greu să faci integrarea noilor angajați de la distanță. De asemenea, este destul de greu online să generezi idei așa cum o făceai într-o sală unde erau mai mulți oameni și unde discutai până ajungeai la anumite idei, e greu să dai randament de la distanţă.

În contextul pandemiei, socializarea la birou este o altă nevoie  pe care o avem! Pe termen lung putem vorbi chiar de o desocializare între angajați.

ADVERTISEMENT

Se observă acest lucru și va influența și modul în care angajații vor oferi productivitate. Ea ține și de modul în care te simți la respectivul loc de muncă. Este zona care va fi cea mai afectată de această distanțare socială la birou”, a declarat Bogdan Badea la Digi 24.

Bogdan Badea, CEO în domeniul recrutării: ”Anumite companii nu au reușit să se adapteze muncii de acasă”

Bogdan Badea a mai spus faptul că multe companii nu s-au adaptat corespunzător muncii de la domiciliu. Iar pentru că sunt și mulți oameni care lucrează mai bine de la birou, angajatorii au găsit o soluție:

”Sunt anumite companii care nu au reușit să se adapteze muncii de acasă. Vom avea două scenarii: cei care nu au reușit să se adapteze, revin la 100% muncă la birou, apoi un mix, unde unii venin la birou în anumite departamente și alții vor lucra de acasă pe termen mult mai lung, poate chiar și în 2021 și vorbim de cel mai puțin probabil scenariu în România cu 100% muncă de acasă. Cred că acest ultim scenariu se va întâmpla doar în startup-uri sau companii mici care își permit să muncească 100% de acasă”, a mai precizat CEO-ul e-Jobs România.

ADVERTISEMENT
Tags: