News

Pandora Papers. Cum își ascund averile cei mai bogați și mai puternici oameni ai lumii

Peste 600 de jurnaliști din 117 țări au studiat timp de câteva luni cei aproape 3 tera de date provenite din 14 surse.
04.10.2021 | 17:20
Pandora Papers Cum isi ascund averile cei mai bogati si mai puternici oameni ai lumii
Pandora Papers. Un ghid al scurgerii de date care dezvăluie cum își ascund averile bogaţii şi puternicii lumii Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pandora Papers reprezintă o scurgere de aproape 12 milioane de fișiere care dezvăluie averi ascunse, evitarea impozitelor și, în unele cazuri, spălarea banilor de către unii dintre cei bogați și puternici ai lumii.

Pandora Papers, scurgerea de date care dezvăluie cum se ascund averile

Datele au fost obținute de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) din Washington DC, care a lucrat cu mai mult de 140 de organizații media, printre care BBC Panorama, The Guardian, Le Monde sau The Washington Post, la cea mai mare anchetă mondială realizată vreodată.

ADVERTISEMENT

Tranzacțiile secrete și activele ascunse ale unora dintre cei mai bogați și mai puternici oameni din lume au fost dezvăluite în cea mai mare scurgere de date offshore din istorie.

Sub denumirea de Pandora Papers, pachetul de date include fișiere de 11,9 milioane de la companii angajate de clienți bogați pentru a crea structuri offshore și trusturi în paradisuri fiscale precum Panama, Dubai, Monaco, Elveția și Insulele Cayman.

ADVERTISEMENT

Acestea expun afacerile secrete offshore ale 35 de lideri mondiali, inclusiv actuali și foști președinți, prim-miniștri și șefi de stat. De asemenea, scot la lumină finanțele secrete ale a peste 300 de alți oficiali publici, cum ar fi miniștrii guvernamentali, judecătorii, primarii și generalii militari din peste 90 de țări.

Ce s-a descoperit?

Pachetul de date Pandora Papers include 6,4 milioane de documente, aproape trei milioane de imagini, peste un milion de e-mailuri și aproape jumătate de milion de foi de calcul.

ADVERTISEMENT

Pandora Papers reprezintă cea mai recentă – și cea mai mare din punct de vedere al volumului de date – dintr-o serie de scurgeri majore de date financiare care au zguduit lumea offshore din 2013.

Pandora Papers
Foto: BBC

Peste 100 de miliardari figurează în datele divulgate, precum și vedete, vedete rock și lideri de afaceri. Mulți folosesc companiile de tip fantomă pentru a deține articole de lux, cum ar fi proprietăți și iahturi, precum și conturi bancare incognito. Există chiar obiecte de artă, de la antichități cambodgiene furatae la picturi de Picasso și picturi murale de Banksy.

ADVERTISEMENT

Pandora Papers dezvăluie funcționarea interioară a ceea ce este o lume financiară din umbră, oferind o fereastră rară către operațiunile ascunse ale unei economii globale offshore care permite unora dintre cei mai bogați oameni din lume să-și ascundă averea și, în unele cazuri, să plătească impozite mici sau deloc.

Ce înseamnă „offshore”?

Panama Papers dezvăluie rețele complexe de companii care sunt înființate peste granițe, cu scopul de a ascunde bani și active.

Ţările sau teritoriile offshore sunt locuri unde:

  • este ușor să înființezi companii
  • există legi care fac dificilă identificarea proprietarilor de companii
  • există un impozit pe profit mic sau deloc

Destinațiile sunt adesea numite paradisuri fiscale sau jurisdicții de secretizare. Nu există o listă definitivă a paradisurilor fiscale, dar cele mai cunoscute destinații includ teritoriile britanice de peste mări, precum Insulele Cayman și Insulele Virgine Britanice, precum și țări precum Elveția și Singapore.

Este ilegal să folosești un paradis fiscal?

Lacunele din lege permit oamenilor să evite în mod legal plata unor impozite prin mutarea banilor sau înființarea de companii în paradisuri fiscale. Deși deținerea activelor offshore secrete nu este ilegală, utilizarea unei rețele complexe de companii secrete pentru a muta bani și active este modalitatea perfectă de a ascunde venituri provenite din criminalitate.

Au existat apeluri repetate pentru ca politicienii să îngreuneze evitarea impozitelor sau ascunderea activelor, în special în urma unor scurgeri anterioare, cum ar fi Panama Papers.

Cât de ușor este să ascunzi banii offshore?

Este doar nevoie de înfiinţarea unei companii fantomă într-una dintre țările sau jurisdicțiile cu niveluri ridicate de secretizare. Aceasta este o companie care există doar în nume, fără personal sau birou.

Cu toate acestea, costă bani. Firme specializate sunt plătite să înființeze și să conducă companii fantomă în numele adevăratului beneficiar. Aceste firme pot furniza o adresă și numele directorilor plătiți, nelăsând, prin urmare, nicio urmă despre cine se află în cele din urmă în spatele afacerii.

Câți bani sunt ascunși offshore?

Este imposibil de spus cu certitudine, dar estimările au variat de la 5,6 trilioane de dolari până la 32 de trilioane de dolari, potrivit ICIJ. Fondul Monetar Internațional a declarat că utilizarea paradisurilor fiscale costă guvernele din întreaga lume până la 600 miliarde de dolari în impozite pierdute în fiecare an.

ADVERTISEMENT