News

Papa Francis și-a anulat audiențele. Suveranul Pontif suferă de gripă

Papa Francisc a anunțat că-și anulează audiențele din această perioadă din cauza unor simptome ”persistente” de gripă, la cei 87 de ani ai săi.
26.02.2024 | 13:52
Papa Francis sia anulat audientele Suveranul Pontif sufera de gripa
Papa Francis și-a anulat audiențele. Suveranul Pontif suferă de gripă
ADVERTISEMENT

Starea de sănătate a Suveranului Pontif ar fi în general bună, iar simptomele de gripă ar fi ”ușoare”, însă Vaticanul a anunțat că acesta a decis să-și anuleze audiențele programate. Asta, în condițiile în care starea de sănătate a Papei le dă emoții celor de la Vaticani, existând probleme repetate în ultimele luni.

Papa Francis și-a anulat audiențele din această perioadă

“Simptomele uşoare asemănătoare gripei persistă, fără febră”, au transmis reprezentanții Vaticanului. Totodată, Papa Francisc și-a anulat o călătorie planificată pentru reuniunea COP28, privind clima din Dubai.

ADVERTISEMENT

Călătoria era planificată în decembrie 2023, iar din acel moment Papa a preferat să rămână ”acasă”, sub supravegherea medicilor. Cu toate acestea, Papa Francisc a fost prezent duminică, la fereastra Palatului Apostolic din Vatican, în timpul rugăciunii săptămânale ”Angelus”.

Cu această ocazie, Suveranul Pontif a îndemnat din nou la găsirea unei soluții diplomatice la războiul din Ucraina, care să ducă ”la o pace dreaptă și durabilă”. Totodată, Papa Francisc s-a arătat îngrijorat referitor la escaladarea violenței în estul Republicii Democrate Congo.

ADVERTISEMENT

În urmă cu două zile, Papa Francisc acceptase demisia unui arhiepiscop polonez acuzat că a ignorat o serie de abuzuri împotriva copiilor. Faptele au fost prezentate într-un documentar realizat în 2021 la postul de televiziune TVN24.

Potrivit documentarului, preotul polonez Andrzej Dymer, decedat între timp, ar fi abuzat mai mulți copii, în timp ce arhiepiscopul diecezei Szczecin-Kamien, Andrzej Dziega, ar fi știut prea bine ce se întâmplă, încă din 2015, însă a ignorat toate faptele. În consecință, arhiepiscopul a demisionat, în urma presiunii publice, iar Vaticanul a acceptat decizia.

ADVERTISEMENT

Scandal cu abuzuri sexuale împotriva minorilor în Polonia

”Sfântul părinte Francisc a acceptat demisia arhiepiscopului Andrzej Dziega din funcţia de arhiepiscop metropolitan al Szczecin-Kamien”, a transmis Nunţiatura Apostolică a Vaticanului în Polonia. În comunicatul oficial al arhidiecezei se precizează că Dziega a decis ”să se pensioneze”.

Cu toate acestea, nicio declarație nu a făcut referire directă la acuzațiile împotriva lui Dziega, cel care a fost arhiepiscop metropolitan al Szczecin-Kamien încă din 2009. Presa din Polonia scria în 2008 că Dymer fusese condamnat pentru abuzuri sexuale împotriva minorilor de un tribunal al bisericii.

ADVERTISEMENT

Deși a înaintat recurs, acesta nu a fost judecat pentru că acuzatul a decedat, între timp. Polonia este considerată în continuare un bastion al catolicismului în Europa, însă nu a fost ferită de diverse scandaluri în sânul Bisericii.

Majoritatea au avut în centru subiectul abuzurilor împotriva copiilor, existând nu mai puțin de 368 de astfel de plângeri doar în perioada 1 iulie 2018 – 31 decembrie 2020. Potrivit ultimului recensământ, efectuat în 2021, 71% din populația Poloniei se declară catolică.

ADVERTISEMENT