Sport

Papa Francisc, omagiu la un an de la moartea lui Pele: ”Memoria ‘Regelui Fotbalului’ rămâne neștearsă”

A trecut un an de când legendarului fotbalist Pele s-a stins din viață, iar Papa Francisc a ținut să transmită un mesaj omagial.
30.12.2023 | 21:10
Papa Francisc omagiu la un an de la moartea lui Pele Memoria Regelui Fotbalului ramane nestearsa
A trecut un an de când legendarului fotbalist Pele s-a stins din viață, iar Papa Francisc a ținut să transmită un mesaj omagial. Sursă foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Pe 28 decembrie 2022, la vârsta de 82 de ani, brazilianul a trecut în neființă. Considerat de mulți cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor, triplul campion mondial a murit din cauza unui cancer la colon.

Legendarul Pele, omagiat de Papa Francisc

La un an de la decesul lui Pele, brazilienii l-au omagiat printr-o ceremonie desfășurată la statuia lui Iisus Mântuitorul din Rio de Janeiro. În cadrul acestui eveniment, arhiepiscopul Joao Orani Tempesta a citit un mesaj transmis de la Vatican de Papa Francisc.

ADVERTISEMENT

”Pele, numele sub care domnul Edson Arantes do Nascimento a devenit celebru la nivel mondial, a fost, fără îndoială, un sportiv care a demonstrat în viața sa toate trăsăturile pozitive ale spiritului sportiv.

Memoria ‘Regelui Fotbalului’ rămâne neștearsă în mintea multora și stimulează noile generații să caute în sport un mijloc de a întări legăturile de unitate dintre noi”, se arată în scrisoarea Suveranului Pontif, citită în timp ce o orchestră locală interpreta muzică, conform publicației Clarin.

ADVERTISEMENT

Ceremonia de la statuia lui Iisus Mântuitorul, unul dintre cele mai emblematice repere ale Braziliei, a inclus proiecția tricoului echipei naționale a multiplei campioane mondiale cu numele și numărul 10 al lui Pele pe sculptură.

Pele, omagiat și în orașul natal

Alte ceremonii religioase au avut loc la Muzeul Pele din Santos, orașul portuar pe care fotbalistul l-a pus pe hartă datorită golurilor și succeselor sale la clubul local, precum și în micul oraș Tres Coracoes, unde sportivul s-a născut în 1940.

ADVERTISEMENT

Clubul Santos a organizat, de asemenea, un omagiu pe stadionul Vila Belmiro, unde Edson Cholbi do Nascimento, unul dintre fiii lui Pele, a lansat 10 baloane albe de la mijlocul terenului. FIFA a adus și ea un omagiu, cu un videoclip care prezintă cele mai mari faze ale starului brazilian și mesajul: ”Moștenirea lui Pele va trăi pentru totdeauna”.

La începutul acestui an, imediat după moartea sa, un dicționar brazilian a ales să îi aducă un omagiu lui Pele, adăugând numele său ca adjectiv pentru a descrie o persoană ”excepțională, incomparabilă și unică”.

ADVERTISEMENT

Pele a petrecut aproape două decenii încântând fanii și chiar rivalii pe terenul de fotbal. În dezbaterea despre cine este cel mai mare fotbalist din istorie, Pele este adesea în fruntea listei, alături de argentinienii Diego Maradona și Lionel Messi, sau de portughezul Cristiano Ronaldo.

ADVERTISEMENT
Tags: