News

Parchetul ÎCCJ va cerceta infracțiunile contra umanității comise de Rusia în Ucraina. Sesizare din oficiu

Reprezentanții Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) au dezvăluit luni că s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea unor infracțiuni contra umanității.
11.07.2022 | 14:07
Parchetul ICCJ va cerceta infractiunile contra umanitatii comise de Rusia in Ucraina Sesizare din oficiu
Anunț istoric la ÎCCJ. Foto: commons.wikimedia.org
ADVERTISEMENT

Conform comunicatului de presă, Parchetul de pe lângă ÎCCJ s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea de infracțiuni contra umanității, prevăzute de art. 439 alin. (1) lit. g) și k) din Codul penal.

Comunicatul remis de Parchetul ÎCCJ

Sursa citată a completat că mai departe, competența privind efectuarea cercetărilor aparține Secției parchetelor militare. ”În fapt s-au reținut următoarele: la data de 24.02.2022, Federația Rusă a lansat o amplă operațiune militară (aeriană, terestră și maritimă) de invadare a Ucrainei-stat independent și suveran.

ADVERTISEMENT

Potrivit informațiilor publice existente, atacul militar este generalizat și sistematic, fiind îndreptat atât împotriva unor obiective militare, cât și împotriva unor obiective civile, rezultând date că au fost bombardate școli, spitale, complexe comerciale, fiind afectată în mod direct populația civilă din Ucraina”, se arată în comunicat.

De asemenea, reprezentanții Parchetului ÎCCJ au anunțat că efectele războiului din Ucraina sunt deosebit de grave, în rândurile populației civile survenind un număr mare de decese, inclusiv copii.

ADVERTISEMENT

În același timp, ca urmare a traumei psihice provocate de atacul militar al Federației Ruse, milioane de civili au părăsit teritoriul Ucrainei, având în prezent statutul de persoane refugiate, inclusiv pe teritoriul României. Conform art. 10 C.p.p., legea penală română se aplică și infracțiunilor săvârșite în afara teritoriului țării de către un cetățean străin contra unui cetățean român.

Câte milioane de refugiați ucraineni au revenit în țară

Jurisdicția se exercită de organele de urmărire penală române și pe baza principiului universalității. Cercetările au în vedere și deținerea de către cetățeni ucraineni a cetățeniei române”, se arată în comunicatul de presă remis de Parchetul ÎCCJ.

ADVERTISEMENT

În acest context, merită amintite declarațiile recente ale celei care ocupă funcția de comisar european pentru afaceri interne, Ylva Johansson. Ea a declarat că numărul ucrainenilor care intră în ţările membre ale Uniunii Europene a revenit la nivelurile de dinainte de invazia Rusiei.

De asemenea, Ylva Johansson a indicat că mai multe persoane vor sosi şi vor pleca înainte de începerea şcolii. Potrivit statisticilor, peste 6 milioane de ucraineni au intrat în ţările blocului comunitar de la începutul războiului în Ucraina. Între timp, aproximativ 3,1 milioane dintre refugiații ucraineni s-au întors deja în Ucraina.

ADVERTISEMENT
Tags: