News

Parcurile eoliene din Dobrogea, pericol de faliment pentru administrațiile locale. 16 comune, obligate să restituie 100 de milioane de euro

Parcurile eoliene din Constanța și Tulcea reprezintă un pericol de faliment pentru administrațiile locale din 16 comune, care sunt obligate să restituie 100 de milioane de euro.
25.08.2021 | 08:58
Parcurile eoliene din Dobrogea pericol de faliment pentru administratiile locale 16 comune obligate sa restituie 100 de milioane de euro
Parcurile eoliene din Dobrogea, pericol de faliment pentru administrațiile locale. 16 comune, obligate să restituie 100 de milioane de euro. Sursa foto: b1tv.ro
ADVERTISEMENT

Un total de 16 comune din Dobrogea (județele Constanţa şi Tulcea) trebuie să restituie 100 de milioane de euro, bani încasați ca impozit pe clădiri, în perioada 2014-2019, de la companiile ce deţin parcuri eoliene.

Pentru o perioadă de 5 ani, administraţiile locale pe raza cărora existau amplasate turbine eoliene au încasat milioane de lei la bugetul local.

ADVERTISEMENT

Grație acestor sume, așezări micuțe au reuşit să realizeze investiţii mari şi să se modernizeze. Din păcate pentru acestea, în ultima perioadă, instanțele au început să oblige primăriile să dea banii înapoi, potrivit Adevărul.

Parcurile eoliene, gaură uriașă în bugetul localităților din Dobrogea

Din 2014 până în prezent, companiile care au realizat parcuri eoliene în România au plătit impozit pe clădiri pentru turnurile de susţinere a turbinelor eoliene.

ADVERTISEMENT

Prin Decizia Comisiei Fiscale Centrale numărul 5/2014, aprobată prin Ordinul Ministerului Finanţelor Publice numărul 1.210/2014, a fost stabilit că ”turnul de susţinere al turbinelor eoliene se încadrează în categoria clădirilor aşa cum sunt acestea definite la articolul 249 alin. (5) din Legea. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.”

Potrivit acestor dispoziţii legale, turbinele eoliene reprezintă clădiri pentru care se percepe impozit deoarece: sunt construcţii situate deasupra solului, legea nu impune o anumită denumire sau folosinţă a acestor clădiri, servesc la adăpostirea de instalaţii, echipamente şi alte asemenea, elementele structurale de bază sunt pereţii şi acoperişul indiferent de materialele din care sunt construite.

ADVERTISEMENT

În consecință, primăriile au încasat impozitele aferente. Lucrurile s-au schimbat radical în momentul în care companiile private cu afaceri în domeniu au solicitat instanţei să constate că turnurile de susţinere ale turbinelor eoliene nu se încadrează în categoria clădirilor, întrucât turnul turbinei nu întruneşte elementele de bază ale clădirii, respectiv nu are încăperi bine delimitate prin pereţi, şi nici acoperiş.

În anul 2017, Curtea de Apel Bucureşti a dat dreptate companiilor private, apoi, sentinţa a rămas definitivă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în anul 2020

ADVERTISEMENT

Astfel, a debutat un val de procese prin care companiile solicită instanţelor să oblige administraţiile locale să restituie sumele achitate în intervalul 2014-2019 ca impozit pe clădiri şi majorări, acolo unde e cazul.

Oficialii din zonă, la pământ din cauza situației: ”Punem lacătul pe primărie și plecăm acasă”

Din cauza acestei decizii a Curții de Apel, primăriile sunt obligate să achite sume uriașe. Edilii din zonă se plâng că acest lucru ar echivala cu falimentul.

”Putem plăti doar eşalonat. Altfel punem lacătul pe primărie şi am plecat acasă”, spune Mădălina Neagu, primarul comunei Târguşor. Aceasta a anunțat, pentru sursa citată, că localitatea pe care  conduce trebuie să restituie aproximativ 500.000 de lei.

”Este o problemă. Ne afectează. Noi am făcut ce ne-a cerut legea la vremea respectivă. Legislaţia nu a fost foarte limpede. Au scos castanele din foc cu mâna noastră. Acum urmează să ne execute”, spune și Costel Armăşescu, primarul comunei Pantelimon. Comuna sa trebuie să restituie aproximativ 2,6 milioane de lei.

Primarii din zonă își pun acum toate speranțele în autoritățile centrale de la București. Ei speră ca Guvernul să se implice şi să-i ajute pentru a nu avea conturile blocate şi a nu fi executaţi silit.

ADVERTISEMENT
Tags: