News

Părinții își vor putea lua zile libere pentru a sta alături de copii acasă. Parlamentul a adoptat legea

06.05.2020 | 16:41
Parintii isi vor putea lua zile libere pentru a sta alaturi de copii acasa Parlamentul a adoptat legea
ADVERTISEMENT

Camera Deputaților a adoptat o inițiativă legislativă care prevede că părinții își vor putea lua zile libere pentru a-și supraveghea copiii după ce starea de urgență se va termina.

Părinții vor putea sta acasă cu cei mici

Actul normativ a fost adoptat cu unaminitate de voturi, în condițiile în care școlile rămân închise până în septembrie. Conform legii, părinții ar trebui să fie asigurați legal atunci când există situații de excepție precum o pandemie.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui amendament iniţiat de deputaţii Adrian Solomon (PSD) şi Eva Andrea Csep (UDMR) „prin excepţie, în anul 2020, aceste prevederi se aplică şi pe perioada imediat următoare încetării stării de urgenţă, până la încheierea anului şcolar”.

Conform g4media.ro, se vor acorda zile libere „unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate astfel de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu”.

ADVERTISEMENT

De aceste prevederi vor putea beneficia părinții care au copii cu vârsta până la 12 ani sau dacă au copii cu dizabilități cu vârsta până la 26 de ani (vârsta a fost crescută de la 18 ani la 26 de ani), cu condiția ca toți să fie înscriși în cadrul unei unități de învățământ.

Legea nu se va aplica dacă unul dintre părinți este șomer sau stă acasă pentru că nu lucrează.

ADVERTISEMENT

Gabriela Firea, propunere asemănătoare

Gabriela Firea, primarul general al Bucureștiului, propunea în urmă cu câteva zile ca unul dintre părinți să poată rămâne acasă alături de copiii care ar trebui să meargă la creșă sau grădiniță, în condițiile în care creșele și grădinițele sunt închise.

Desigur, Guvernul ar urma să plătească, conform Gabrielei Firea, o anumită sumă de bani părintelui care rămâne acasă timp de mai multe săptămâni.

ADVERTISEMENT

Părinții sunt îngrijorați după 15 mai pentru că o parte dintre ei se vor întoarce la lucru, în timp ce copiii vor rămâne acasă pentru că școlile vor rămâne închise până în septembrie. Mai mult, scenariul din această primăvară ar putea reveni, astfel că cei mici s-ar putea să nu aibă cu cine rămâne în cazul în care părinții sunt plecați la lucru.

ADVERTISEMENT