News

Parlamentarii USR-PLUS cu venituri la limita sărăciei, în 2020. Un deputat a dat mai mult la partid decât a câștigat

22.02.2021 | 16:37
Parlamentarii USRPLUS cu venituri la limita saraciei in 2020 Un deputat a dat mai mult la partid decat a castigat
ADVERTISEMENT

Surprinzător, dar, conform declarației de avere, unii parlamentari USR-PLUS au avut venituri la limita sărăciei, în 2020. Câțiva dintre ei au foile goale sau au câștigat sume mai mici decât cele cu care și-au împrumutat partidul. Nu este cazul și pentru liderul PLUS, Dan Barna. Acesta are o avere substanțială.

În Camera Deputaților sunt mai mulți parlamentari ale căror venituri lunare declarate pentru ultimul an fiscal încheiat sunt sub valoarea de 2.300 de lei, nivelul brut al salariului minim pe economie.

ADVERTISEMENT

Potrivit declarațiilor de avere, unii parlamentari de la USR-PLUS au dat la partid aproape toți banii încasați în 2020. Un exemplu este cel al Oanei Țoiu (parlamentar PLUS). Aceasta a împrumutat cu 55.000 de lei partidul din care face parte, în condițiile în care toate veniturile sale din anul anterior au fost de 61.356 de lei.

Parlamentarii USR-PLUS cu venituri modeste în 2020. Și-a dat toți banii la partid

Oana Țoiu. Foto: Facebook

USR-PLUS a scos un scor mai mic decât se aștepta la alegerile parlamentare din decembrie 2020. Chiar și în aceste condiții, această formațiune este a treia forță politică din România. Partidele lui Barna și Ciolos au trimis 55 de membri în Camera Deputaților și 25 la Senat. Se pare însă că, pentru o parte dintre noii parlamentari, mandatul câștigat poate reprezenta ieșirea din sărăcie.

ADVERTISEMENT

Unii au declarațiile de avere aproape goale, iar la capitolul venituri nu au trecut nicio sumă sau au câștigat mai puțin decât salariul minim pe economie. Deputatul Oana Țoiu a împrumutat PLUS cu aproape toate veniturile pe care le făcuse aceasta în anul anterior.

Foto: Captura Cdep.ro

A împrumutat partidul cu mai mulți bani decât a câștigat

Foto: Facebook

Deputatul Filip Havârneanu a câștigat într-un an doar 9.097 de lei în funcția de consilier parlamentar, însă a împrumutat USR cu 57.000 de lei. Tânărul membru al partidului Uniunea Salvați România nu are nicio proprietate sau vreo mașină pe numele său.

ADVERTISEMENT

Un deputat PLUS a dat împrumut 230.000 de euro. A avut venituri infime în 2020

Foto: captura Cdep.ro

Deși a declarat venituri de doar 18.000 de lei pe an, bani pe care îi va putea câștiga acum într-o lună în Parlament, Cristian Paul Ichim (deputat PLUS) a acordat împrumuturi către persoane fizice în valoare de peste 230.000 de euro.

Membrul partidului PLUS deține un teren de 8.000 de metri pătrați, un apartament în județul Neamț și o mașină din 2016. De asemenea, are câteva depozite consistente în bănci.

ADVERTISEMENT

Alții parlamentari USR-PLUS care au avut venituri la limita sărăciei în 2020

Un deputat poate încasa până la 15.000 de lei pe lună, fără banii pentru cabinetul parlamentar. Acest lucru îl va ajuta enorm și pe Eugen Terente. Anul trecut, ca funcționar administrativ, a câștigat lunar 2.350 de lei, adică 28.200 de lei pe an.

Deputatul de Tulcea deține mai multe terenuri și un apartament. Conform declarației de evere, Eugen Terente a primit și o indemnizație de deputat de 4.900 de lei, în 2020.

Alin Costel Prunean a ajuns deputat în 2020, an în care a câștigat în total 19.974 de lei, adică 1.660 de lei lunar. Declarația de avere a lui Prunean este complet goală. Acesta nu deține niciun bun și nu are niciun credit sau împrumut.

Cât a câștigat vicepremierul Dan Barna în 2020? Are investiții uriașe

Dan Barna, replică dură pentru Traian Băsescu! Barna
Sursa foto – facebook

În vârstă de 45 de ani, președintele Uniunii Salvați România a fost ales deputat mai întâi în 2016 pe listele USR pentru Sibiu. A fost membru al Guvernului Cioloș, unde a deținut funcția de secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene condus de Cristian Ghinea, unul dintre principalii săi colaboratori din USR. După alegerile parlamentare din 2020, Dan Barna a fost desemnat vicepremier în Guvernul Cîțu.

Conform declarației de avere, liderul USR deține 3 locuințe. Două dintre ele sunt în Sibiu. De asemenea, la capitolul bunuri, Barna se poate lăuda cu un tablou în valoare de 8.500 de euro.

Are mai multe conturi frumoase în bănci și investiţii de 1,4 milioane de lei (aproximativ 280.000 de euro) în fonduri mutuale, atât de acţiuni cât şi obligaţiuni.

Foto: captura cdep.ro

Din indemnizaţia de parlamentar, Dan Barna a declarat 131.000 de lei în timp ce soţia sa, Olguţa Dana Totolici, are prin contractul de muncă de la OMV Petrom un venit anual de 348.850 de lei.

Ce avere are Dacian Cioloș?

Dacian Cioloș are 51 de ani și a deținut funcția de prim-ministru al României din noiembrie 2015 până în ianuarie 2017. Anterior, el ocupase funcția de comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală în cadrul Comisiei Europene între 2010 și 2014. În ianuarie 2019 a fost ales președinte al Partidului Libertății, Unității și Solidarității (PLUS).

Fostul prim-ministru deține, potrivit declaratiei de avere publicate pe site-ul Guvernului, un apartament și o casă în Bucuresti, un teren intravilan și un imobil în localitatea Marisel din județul Cluj. Dacian Cioloș are mai multe conturi în bănci care însumează aproximativ 80 de mii de euro. De asemenea, conform declarației din 2019 are și investiții de peste 50.000 de euro în diverse fonduri.

ADVERTISEMENT