News

Parlamentul a adoptat bugetul de stat pe 2024. Majoritate confortabilă în favoarea proiectului. Update

Dezbaterile privind bugetul pe 2024, reluate în Parlament, după o zi de scandal. Diana Șoșoacă îl atacă din nou pe George Simion.
20.12.2023 | 17:08
Parlamentul a adoptat bugetul de stat pe 2024 Majoritate confortabila in favoarea proiectului Update
George Simion și Diana Șoșoacă au transformat plenul Parlamentului într-un ring de luptă / Foto: Inquam Photo
ADVERTISEMENT
20-12-2023
15:18

Parlamentul a adoptat bugetul pe 2024: 299 de voturi ”pentru” și 82 ”împotrivă”

Cu o majoritate confortabilă, Parlamentul a adoptat bugetul de stat pe 2024. S-au înregistrat 299 de voturi ”pentru” și 82 ”împotrivă”. Miercuri, după ședința cu scandal de cu o seară înainte, deputații și senatorii au reluat dezbaterile.

Fiecare parlamentar a avut la dispoziție un minut pentru a-și susține propunerile. În total, au fost depuse peste 20.000 de amendamente. De notat că parlamentarii AUR s-au retras din sală în timpul votului.

20-12-2023
14:44

Parlamentarii AUR au părăsit sala de ședință

Parlamentarii formațiunii Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) s-au ținut de cuvânt. Aceștia au părăsit, miercuri, sala de şedinţe în timpul dezbaterilor în plenul comun la proiectul legii bugetului de stat pe anul 2024. Au luat această decizie pe motiv că nu le-au fost aprobate amendamentele la capitolul Educaţie.

Încă de marți, deputaţii şi senatorii AUR au protestat pe parcursul şedinţei. Aceștia au adus în sală afişe pe care au scris “40% pentru profesori”.

Din respect pentru profesorii români cărora le-aţi promis 40% mărire (n.r. de salariu) începând cu 1 ianuarie 2024, am depus următorul amendament: se alocă suplimentar suma de 5 milioane mii lei, suma este menită să acopere minimum de 15% din cheltuielile bugetului general consolidat pe 2024, conform prevederilor Legii învăţământului preuniversitar care prevede exact acest lucru. Dacă acest amendament nu trece, în semn de protest, grupurile parlamentare AUR vor părăsi şedinţa”, a transmis liderul AUR, George Simion.

20-12-2023
13:45

Parlamentarii AUR vor părăsi sala de plen și nu vor vota bugetul pe 2024

Miercuri, 20 decembrie, Parlamentul a reluat dezbaterile pe proiectul bugetului de stat pentru 2024, după scandalul uriaș de marţi seară. Ședinţa comună a început la ora 10.00, iar votul final este anunţat pentru ora 16:30. Există posibilitatea prelungirii dezbaterilor.

Între timp, formațiunea AUR a anunțat că senatorii și deputații săi vor părăsi sala de plen și nu vor vota bugetul pe 2024. Partidul lui George Simion a luat această decizie în semn de protest, pentru că PSD și PNL nu au acordat profesorilor majorarea de 40% promisă.

S-au depus până în prezent 20.432 de amendamente la bugetul de stat pe 2024, din care 962 sunt admise şi 19.470 respinse în Comisiile de Buget-Finanţe. Acest lucru a fost prezentat într-un document făcut public chiar de liderul AUR, George Simion.

Parlamentul a reluat, miercuri, dezbaterile privind proiectul bugetului de stat pentru 2024 și cel al asigurărilor sociale, după o zi de proteste ale parlamentarilor AUR și USR și după un nou scandal avându-i ca protagoniști pe George Simion și Diana Șoșoacă.

Discursul lui Ciolacu în atmosferă de vacarm

Marți seara, în plenul reunit, premierul Marcel Ciolacu și-a ținut discursul într-o atmosferă de vacarm, pe fondul protestelor AUR și USR. De asemenea, au existat schimb de replici dure și jigniri între liderul AUR, George Simion, și fosta lui aliată, Diana Șoșoacă.

ADVERTISEMENT

Atât Simion cât și Șoșoacă filmau neobosiți întreaga atmosferă cu telefoanele mobile. Cei de la AUR au cerut, marți seară, majorarea salariilor profesorilor cu 40% și au amenințat că blochează tribuna parlamntului.

AUR au intrat în conflict și cu reprezentanții UDMR iar cei de la USR au venit cu mai multe cutii-cadou în mână pe care era scris „taxe noi”, buget record pentru speciali”.

ADVERTISEMENT

Peste 20.000 de amendamente depuse

Miercuri, dezbaterile s-au reluat în prezența a 271 de parlamentari. Pentru proiectul bugetului de stat și al asigurărilor sociale au fost depuse nu mai puțin de 20.432 de amendamente (962 au fost admise) în condițiile în care au fost alocate 400 de minute.

Cele două proiecte au primit un aviz favorabil din partea comisiilor de buget-finanțe. „Avem depuse 8.317 amendamente şi avem nevoie ca toţi liderii de grup să-şi asume un angajament că se va respecta şi cronometrul şi fiecare dintre aceste amendamente va fi citit. Atât cerem, un lucru simplu legat de procedură parlamentară, nu un minut pe articol”, a spus George Simion, la reluarea dezbaterilor, notează Agerpres.

ADVERTISEMENT

„Să purtăm o discuție civilizată astăzi”

Potrivit sursei citate, „un minut va fi alocat pentru dezbaterea fiecărui articol și un minut de fiecare amendament. Fiecare amendament va fi susţinut de un singur parlamentar. După epuizarea timpului alocat, celelalte amendamente la articolul respectiv se vor supune votului în bloc.

Pentru dezbaterea proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2024 s-a stabilit alocarea a 15 minute. Dacă acest timp se epuizează, amendamentele vor fi supuse votului în bloc, fără a mai fi susţinute”.

ADVERTISEMENT

„Sper să purtăm o discuţie civilizată astăzi. Atât timp cât dumneavoastră nu respectaţi promisiunile pe care le-aţi făcut profesorilor şi altor categorii sociale, avem datoria să încercăm prin orice mijloc să luptăm pentru respectarea acelor promisiuni. Dacă dumneavoastră credeţi că aşa este normal şi credeţi că o să aveţi nişte mieluşei cărora să le daţi 400.000 de lei – 500.000 de lei şi o să le închideţi gura, nu funcţionează aşa”, a spus liderul AUR.

„Scroafa” Șoșoacă și „fătălăul” Simion

Dacă Simion a cerut, miercuri, un dialog civilizat, nu același lucru s-a întâmplat marți, când a avut un dialog la cuțite cu Diana Șoșoacă, potrivit News.ro.

„George Simon, preşedintele AUR: Asta-i atitudinea voastră…

Diana Şoşoacă, senator: Pleacă de lângă mine, că nu ştiu ce-ţi fac.

George Simion: Te agresez sexual, scroafo!

Diana Şoşoacă: Ce faci, mă, tu?

George Simion: Te agresez sexual.

Diana Şoşoacă: Mă agresezi, tu, sexual, mă? Pe cine agresezi tu, sexual, mă? Nu ţi-e ruşine, bă violentule? Fătălăii de la AUR. Fă-tă-lă-ul!, fă-tă-lă-ul!”.

„Frustratule sexual”

Miercuri, Diana Șoșoacă a avut o nouă ieșire la adresa lui George Simion, de data aceasta pe Facebook. „Ce s-a întâmplat, Simioane???? Nu poți să te abții de la violențe? Nu poți face față unei confruntări directe cu mine? Te-am întrebat simplu: de ce minți că te-ai văzut cu mine la Viena? De ce plătești articole mizerabile împotriva mea în care minți că te-ai văzut cu mine pe ascuns în Austria????”, a lansat senatoarea.

„Răspunsul tău a fost grobian: insulte, că ai nevastă, că nu sunt sexi… Nu ți-e rușine, perversule??? Ăsta e răspuns de politician care se vrea președinte? Frustratule sexual, tu și cu analistul tău politic , ‘Goldonienilor’ care vă gândiți numai la perversiuni sexuale… Apropos, cu violul cum stați? Tot cu intervenții în justitie? Hai, că așa v-a învățat tăticul vostru, PSD-ul!” „PS. Goldonian vine de la Carlo Goldoni, pour les connaisseurs” a adăugat Șoșoacă.

ADVERTISEMENT