News

Parlamentul European recunoaște rolul țigaretelor electronice ca metodă de renunțare la fumat. Raportul a fost adoptat o largă majoritate

Parlamentul European a adoptat săptămâna aceasta ”Raportul despre bolile netransmisibile”, care recunoaște vapingul ca metodă eficientă de renunțare la fumat.
15.12.2023 | 15:55
Parlamentul European recunoaste rolul tigaretelor electronice ca metoda de renuntare la fumat Raportul a fost adoptat o larga majoritate
Parlamentul European recunoaște rolul vapingului în reducerea riscurilor asociate fumatului Foto: Vapor Voice
ADVERTISEMENT

Parlamentul European a adoptat un raport care recunoaște rolul ţigaretelor electronice în sprijinirea renunțării la fumat. Această decizie marchează un moment esențial în lupta împotriva bolilor legate de fumat, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Industriei de Vaping (AIV).

Marea Britanie are deja un program prin care fumătorii să treacă la vapat

Raportul, care face parte din inițiativa mai amplă a Parlamentului European privind bolile netransmisibile, recunoaște vapingul ca o metodă eficientă de renunțare la fumat și, de asemenea, poate stabili o nouă direcție pentru politicile de sănătate în cadrul UE. El a fost adoptat cu o majoritate covârșitoare de 578 de voturi (din 705) în sesiunea plenară din 13 decembrie.

ADVERTISEMENT

“Considerăm că țigările electronice i-ar putea ajuta pe unii fumători să renunțe progresiv la fumat; considerăm, în același timp, că țigările electronice nu ar trebui să fie atractive pentru minori și nefumători”, se arată în raportul Parlamentului European.

Totodată, organismului legislativ al UE consideră că “implementarea unor practici bazate pe dovezi, inovarea cu privire la tehnologii, medicamente și practici de sănătate publică precum și politicile de reducere a riscurilor sunt cruciale pentru a asigura prevenția, eliminarea și reducerea factorilor de risc, detectarea timpurie, managementul mai bun al bolilor și integrarea unor tratamente mai noi, mai accesibile și mai bune pentru bolile netransmisibile”.

ADVERTISEMENT

Ciprian Baboi, preşedinte al Asociaţiei Industriei de Vaping, a declarat că adoptarea completă a raportului de către Parlamentul European este un important pas înainte și subliniază o schimbare semnificativă în recunoașterea impactului pozitiv al vapingului asupra sănătății publice.

“Parlamentul European recunoaște rolul important pe care îl pot juca țigările electronice pentru reducerea riscurilor asociate fumatului. Acest lucru trebuie să constituie un nou punct zero în strategiile anti-fumat atât din România cât și la nivelul Uniunii Europene, în cadrul procesului de revizuire a Directivei Europene a tutunului.

ADVERTISEMENT

Poate că ar fi momentul ca și Ministerul Sănătății din România să calce pe urmele altor țări europene și  să introducă programe de informare cu privire la riscurile și beneficiile țigărilor electronice si altor produse alternative comparativ cu fumatul.. Este foarte important ca prejudecățile existente la adresa țigărilor electronice să fie lăsate la o parte, iar potențialul lor dovedit științific să fie folosit în beneficiul persoanelor fumătoare”, a declarat Ciprian Baboi.

Este a doua oară când Parlamentul European recunoaște potențialul țigaretelor electronice ca metodă de combatere a fumatului, prima fiind în 2021 in cadrul Planului European Anti Cancer. În aceste condiţii AIV dorește să atragă atenția asupra acestor prevederi ale raportului Parlamentului European tuturor autorităților și instituțiilor din România însărcinate cu lupta împotriva fumatului.

ADVERTISEMENT

Spre exemplu, în luna aprilie, Ministerul Sănătății Publice din Anglia a anunțat programul ”Swap To Stop” prin care peste de un milion de fumători din Marea Britanie vor primi un kit care conține o țigaretă electronică și arome, pentru a renunța la fumat prin trecerea la vapat. Anterior, alte instituții occidentale, precum Haut Conseil de la Sante Publique din Franța (în 2019), Conseil de Sante Publique din Belgia (în 2022) şi  Ministerul Sănătății din Canada (în 2023), au recunoscut potențialul vapingului ca metodă de luptă împotriva tabacului.

ADVERTISEMENT