News

PE sprijină puternic energia nucleară. Eurodeputații votează în favoarea reactoarelor de dimensiuni mici în UE

Sprijin puternic în Parlamentul European pentru reactoarele de mici dimensiuni. Eurodeputații votează un text dedicat 100% energiei nucleare
13.12.2023 | 16:15
PE sprijina puternic energia nucleara Eurodeputatii voteaza in favoarea reactoarelor de dimensiuni mici in UE
Energia nucleară poate contribui la îmbunătățirea securității energetice în UE, spun eurodeputații /Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În timp ce summit-ul climatic COP28 s-a încheiat cu un compromis „istoric” – dar tot compromis – adică o „tranziție” de la combustibilii fosili în sistemele energetice, fără a se specifica clar „eliminarea” petrolului, gazelor și a cărbunelui, deputații europeni au adoptat un raport de inițiativă în favoarea dezvoltării reactoarelor nucleare de mici dimensiuni în Europa.

Un text dedicat 100% energiei nucleare

Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a cerut ca inițiativele legislative în acest domeniu să fie „finalizate în viitorul apropiat”. „Pentru prima dată sub acest mandat, Parlamentul European votează în favoarea unui text dedicat 100% energiei nucleare”, s-a bucurat eurodeputatul francez Christophe Grudler, un fervent apărător al energiei nucleare în cadrul grupului Renew, afiliat la majoritatea prezidențială franceză.

ADVERTISEMENT

Comentariile sale au urmat adoptării unei rezoluții redactate de colegul său sloven Franc Bogovič (Partidul Popular European, PPE) privind „reactoarele modulare mici” (SMR). Textul a fost adoptat cu 409 voturi pentru, 173 de voturi împotrivă și 31 de abțineri, beneficiind de o majoritate formată dintr-o parte a Grupului Socialist (Socialiștii și Democrații, S&D), Renew, PPE, partidele naționaliste (Conservatorii și Reformiștii Europeni, ECR) și extrema dreaptă (Identitate și Democrație, ID).

Beneficiile și avantajele SMR-urilor

Prin acest text, Parlamentul European recunoaște că „energia nucleară poate contribui la îmbunătățirea securității energetice în Europa” și oferă „un posibil mijloc de a atinge obiectivele energetice și climatice ale Uniunii”, se arată în rezoluție.

ADVERTISEMENT

În acest scop, SMR-urile prezintă o serie de avantaje. În primul rând, datorită dimensiunii lor, acestea pot fi amplasate într-o varietate de locații: industriale, urbane, militare etc. Și, spre deosebire de majoritatea reactoarelor mari aflate în funcțiune, acestea ar putea produce atât energie electrică, cât și căldură pentru uz industrial sau chiar urban, notează raportul.

Alte utilizări avute în vedere de deputații europeni includ desalinizarea „competitivă și durabilă” a apei și producția de hidrogen cu emisii reduse de carbon pentru industrie și combustibili sustenabili.

ADVERTISEMENT

SMR-urile au și alte avantaje „legate de natura concepției lor”. Acestea sunt potențial mai sigure decât reactoarele mari, mai flexibile în ceea ce privește producția de energie electrică, mai ieftine și mai rapid de proiectat și implementat datorită producției în masă. În plus, raportul dintre dimensiunea lor și puterea electrică instalată reduce considerabil amprenta pe sol, scrie Euractiv.

Finanțarea și achizițiile publice

Pentru a dezvolta reactoare nucleare de mici dimensiuni, deputații europeni propun, în primul rând, axarea nu numai pe tehnologiile de generația a treia, adică cele deja dovedite în reactoare mai mari, ci și pe tehnologiile de generația a patra, numite „avansate”, care se află încă în stadiul de cercetare.

ADVERTISEMENT

Pentru a realiza acest lucru, trebuie să urmeze finanțarea, raportul exprimându-și „îngrijorarea cu privire la bugetul total consacrat SMR-urilor în comparație cu subvențiile generoase acordate (…) în special de China, Rusia și Statele Unite”.

Potrivit eurodeputaților, este deci necesar să se studieze și să se identifice  „toate opțiunile posibile”: investiții private, investiții publice naționale, toate fondurile europene „eligibile”, împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții, sprijin din partea Platformei Tehnologii Strategice pentru Europa (STEP) sau instrumente similare.

Concurența din China și SUA

Sprijinul financiar pentru dezvoltarea SMR-urilor ar trebui, de asemenea, să fie orientat către comenzi europene. Rezoluția insistă asupra „introducerii principiului preferinței europene în viitoarele contracte de achiziții publice referitoare la SMR”. Scopul declarat este de a dezvolta proiectele europene și de a evita să fie depășite de concurența din China sau din Statele Unite. Compania americană NuScale a semnat deja un acord pentru a dezvolta un SMR în România.

Cu toate acestea, deputații europeni nu doresc să limiteze colaborarea internațională. „Investițiile în colaborare cu partenerii internaționali pot facilita schimbul de cunoștințe, eforturile comune de cercetare și dezvoltare și standardizarea tehnologiilor SMR, contribuind astfel la realizarea de economii de scară și la îmbunătățirea competitivității pe plan mondial”, a declarat Franc Bogovic.

Siguranța și forța de muncă

Conform rezoluției, implementarea cu succes a SMR-urilor depinde, de asemenea, de recunoașterea standardelor de securitate „general acceptate”. Prin urmare, textul solicită armonizarea procedurilor și standardizarea modelelor între statele membre. În plus, „securitatea cibernetică trebuie să fie considerată ca un aspect fundamental al securității nucleare în ansamblu”.

În cele din urmă, dezvoltarea de SMR-uri va necesita o forță de muncă calificată. Deputații europeni solicită o „planificare strategică” în acest domeniu, care ar trebui să fie „orientată spre viitor și adaptabilă” în funcție de nevoi. Din toate aceste motive, textul solicită „dezvoltarea unei strategii globale pentru implementarea SMR în UE, ținând cont de nevoile și caracteristicile specifice ale diferitelor regiuni”.

Sprijin din partea Comisiei Europene

Potrivit comisarului european pentru energie, Kadri Simson, UE are nevoie de „toate tehnologiile” pentru a-și decarboniza economia, inclusiv de energia nucleară, a declarat aceasta luni, înaintea votului. „Mai sunt încă multe de făcut”, a subliniat ea ulterior, anunțând lansarea în curând, la începutul anului 2024, a unei alianțe industriale pentru reactoarele nucleare de mici dimensiuni, pentru a facilita și accelera desfășurarea acestora.

Prin urmare, deputații europeni solicită Comisiei să își joace rolul și propun ca aceasta să emită un raport anual de evaluare a progreselor înregistrate în acest domeniu. „Nu mai este timp de pierdut. Comisia are acum obligația de a lansa cât mai curând posibil alianța europeană RMS pe care toată lumea o solicită”, spune Christophe Grudler.

„O distracție periculoasă”

Singurele voci discordante sunt cele ale eurodeputaților verzi și ale stângii. „Reactoarele modulare mici sunt o iluzie, o distracție periculoasă în numele urgenței climatice”, a criticat luni eurodeputatul François Thiollet (Les Verts/ALE), reluând cuvintele regretatei Michele Rivasi, pe care o înlocuiește în Parlamentul European.

În opinia sa, raportul „deturnează investițiile care ar trebui să fie prioritare către sobrietate și energii regenerabile” pentru a atinge obiectivele climatice ale UE până în 2030, în timp ce primele SMR-uri nu ar trebui să vadă lumina zilei înainte de 2035, subliniază eurodeputatul.

El a avertizat că „mai multe reactoare înseamnă, de asemenea, mai multe deșeuri radioactive”, „o presiune în jos asupra standardelor și, prin urmare, un risc de mai multe accidente”, precum și o „perpetuare a relațiilor neocoloniale” cu furnizorii de uraniu.

 

ADVERTISEMENT